Szukaj
Szukaj

Spirulina

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Spirulina to naturalna alga, która charakteryzuje się niezwykle różnorodnym składem oraz korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Wyróżniamy dwa rodzaje tej algi – słodkowodną (rosnącą w dziewiczych, wysokogórskich jeziorach), a także morską (pochodzącą ze słonych basenów wodnych o wysokim pH). Typową cechą Spiruliny jest jej niebieskozielona barwa.

Spirulina

Czym jest Spirulina?

Spirulina jest mikroskopijną algą z gromady sinic, o charakterystycznym niebiesko-zielonym zabarwieniu. Spirulina platensis znana jest ze swojego obszernego składu, przez co cieszy się ogromną popularnością zarówno w kosmetologii jak i medycynie. W przypadku kosmetologii stanowi składnik szamponów, masek, a nawet kremów, gdyż:

  • wzmacnia kondycję włosa;
  • zapobiega wypadaniu włosów;
  • poprawia jędrność i elastyczność skóry;
  • likwiduje przebarwienia cery;
  • niweluje nieświeży oddech.

Z kolei w medycynie docenia się jej działanie:

  • przeciwzapalne:
  • antynowotworowe;
  • wspierające układ immunologiczny;
  • usprawniające metabolizm;
  • oczyszczające;
  • przeciwgrzybicze.

Ponadto jej suplementacja wspiera odchudzanie i redukcję masy ciała, łagodzi objawy wielu alergii oraz dodaje energii witalnej ze względu na zawarte w niej liczne składniki odżywcze.

Spirulina – zalety

Główną zaletą algi Spirulina jest jej niesamowicie wysoka zawartość białka, która sięga aż 60-65%. Dla porównania mięso i produkty rybne mają pomiędzy 15% a 35%. Białko znajdujące się w Spirulinie jest równie łatwo przyswajalne przez nasz organizm jak białko zwierzęce, a co bardzo ważne nie wykazuje żadnych obciążających efektów ubocznych dla organizmu. Spirulina zawiera wszystkie 8 niezbędne aminokwasy egzogenne, które musimy dostarczać do organizmu z zewnątrz, ponieważ nie potrafimy ich wytwarzać. Właśnie dlatego Spirulina jest ulubionym białkiem roślinnym wśród sportowców i miłośników fitness.

Ponadto omawiana alga jest bogata w:

  • fikocyjaninę – barwnik o działaniu przeciwutleniającym, oddziałującym na szpik kostny, co z kolei powoduje produkcję leukocytów (białych krwinek) i dotlenia erytrocyty (czerwone krwinki);
  • beta-karoten – źródło witaminy A – jej ilość jest od 20 do 25 razy większa niż w marchewce;
  • witaminy – w tym witaminę B1, witaminę B2, witaminę B12 (witamina B12 ma wpływ na poprawę pamięci, jak również zapobiega anemii. Spirulina zawiera 2,5 razy więcej tej witaminy niż wątroba zwierzęca). Inne witaminy wchodzące w skład tej algi to biotyna, kwas pantotenowy (witamina B5), kwas foliowy (witamina B9, witamina B11), witamina E oraz witamina C;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) –  głównie kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy) i kwas GLA (kwas gamma-linolenowy) które są bardzo ważne przy redukcji „złego” cholesterolu. Zapobiegają też chorobom serca oraz nadciśnieniu tętniczemu;
  • węglowodany złożone;
  • minerały – w tym cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, sód, selen, molibden, jod;
  • błonnik pokarmowy.

Spirulina posiada w swoim składzie ponad 4000 naturalnych substancji odżywczych, takich jak mikroelementy i makroelementy, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe oraz inne składniki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla porównania 1 gram Spiruliny posiada tyle wartości odżywczych co 1 kilogram warzyw. Warto wspomnieć także o jodzie, którego zawartość zależy głównie od tego, w jakich warunkach hodowana była Spirulina. Jeśli w wodach morskich, zawartość jodu będzie wysoka. Jeśli zaś w wodach słodkich, zawartość jodu będzie znikoma lub nie będzie jej wcale. Dzięki temu można dostosować rodzaj algi do własnych potrzeb. Słodkowodna Spirulina może być stosowana również przez osoby z problemami tarczycy, które nie powinny spożywać jodu.

Spirulina – skład szczegółowy

Spirulina to suplement diety o wszechstronnym działaniu. Spożywanie Spiruliny wpływa na wiele funkcji życiowych ludzkiego organizmu, a jej szczegółowy skład prezentuje się następująco:

Aminokwasy egzogenne, których wartość podawana jest w %:

  • izoleucyna 5,2;
  • leucyna 9,5;
  • lizyna 5,2;
  • metionina 1,3;
  • fenyloalanina 5,1;
  • treonina 5,7;
  • tryptofan 2,6;
  • walina 6,0.

Spirulina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w takich proporcjach, że możliwe jest zachowanie odpowiedniego bilansu azotowego u osób dorosłych.

Minerały i mikroelementy podawane są w mg/kg:

  • wapń (Ca) 4300;
  • fosfor (P) 8200;
  • żelazo (Fe) 700;
  • sód (Na) 7200;
  • chlor (Cl) 640;
  • magnez (Mg) 3500;
  • mangan (Mn) 31;
  • cynk (Z) 32;
  • potas (K) 1000;
  • selen (Se) <1,0;
  • chrom (Cr) 1,5.

Witaminy podawane również w mg/kg:

  • biotyna (witamina H) 1,32;
  • cyjanokobalamina (witamina B12) 0,79;
  • kwas pantotenowy 409,0;
  • kwas foliowy 1,75;
  • inozyt 350,0;
  • kwas nikotynowy 148,0;
  • pirydoksyna (witamina B6) 3,3;
  • ryboflawina (witamina B2) 23,3;
  • tiamina (witamina B1) 20,0;
  • tokoferol (witamina E) 10,0;
  • karotenoidy łącznie 3380-4130, w tym beta-karoten: 1000;
  • chlorofil A 11800.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w mg/kg:

  • kwas linolowy (C18) 13650;
  • kwas gamma-linolenowy (C18) 13910.

A także nasycone kwasy tłuszczowe podawane w tej samej jednostce:

  • kwas mirystynowy (C14) 130;
  • kwas palmitynowy (C16) 30225.

Wszystkie składniki zawarte w Spirulinie charakteryzuje bardzo dobra przyswajalność przez organizm.

Spirulinę można kupić pod postacią suplementu diety. Najbardziej popularne to Spirulina w proszku lub Spirulina w tabletkach. Proszek często wybierany jest przez osoby chcące wykonywać na jego bazie domowe kosmetyki takie jak np. maseczka ze Spiruliny czy okłady algowe. Sproszkowana Spirulina bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania koktajli czy smoothie. Oczywiście w tym celu można również używać tabletek Spiruliny, wystarczy je tylko rozdrobnić przed użyciem. Tabletki stosuje się doustnie celem działania od wewnątrz. Są one łatwe w transporcie i przechowywaniu, a także dają możliwość szybkiego odmierzenia dawki.

 

Spirulina widziana pod mikroskopem

Spirulina widziana pod mikroskopem

Korzyści ze Spiruliny

Zawarty w Spirulinie kwas pantotenowy wpływa zapobiegawczo przed alergiami. Na Uniwersytecie Farmaceutyczno – Medycznym w Toyamie w Japonii przeprowadzono badania, które wykazały, że wapń zawarty w Spirulinie daje najlepsze efekty w leczeniu wirusów takich jak grypa, różyczka czy pokrzywka. Beta-karoten znajdujący się w aldze zapobiega nowotworom, zaś fikocyjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.

W przypadku problemu z nerkami osoby potrzebują fosforu, który w połączeniu z innymi witaminami, likwiduje kamienie powstałe w wyniku nadmiernej kumulacji kwasu moczowego. Wspomaga to również proces oczyszczania dróg moczowych. Jak zatem widać, Spirulina działa korzystnie na wszystkie układy ustroju, a także na urodę. Poniżej bliżej przedstawiamy korzyści z przyjmowania tej algi.

Patronite
Patronite

Korzyści z przyjmowania Spiruliny

Dla kogo Spirulina?

Spirulina w ciąży

U kobiet, które są w ciąży poziom biotyny stopniowo zmniejsza się. Uważa się nawet, że może to wpływać na mniejszą masę płodu. Dodatkowo uzupełnienie biotyny poprawia stan psychiczny przyszłej mamy. Kobiety będące wegetariankami wykazują większe zapotrzebowanie na witaminę B12 i cynk. Cynk przyjmowany w czasie ciąży zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka o niedowadze. Wpływa również na poprawę ogólnego stanu płodu.

Kwas foliowy przyjmowany przed zapłodnieniem, jak również w pierwszych 6 tygodniach w dużym stopniu prowadzi do zmniejszenia wystąpienia wad ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. W ostatnim trymestrze ciąży dochodzi do dużego zapotrzebowania na wapń i fosfor ze względu na kształtowanie się układu kostnego. Dodatkowo wapń przyjmowany w czasie ciąży prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Nie należy pomijać również znaczenia NNKT, które warunkują prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, a które zawarte są w tej aldze.

Spirulina dla diabetyków

Diabetycy szczególnie potrzebują składniki pokarmowe takie jak:

  • beta-karoten;
  • cynk;
  • magnez;
  • mangan;
  • potas;
  • witamina A oraz witamina C;
  • kompleks witamin z grupy B (głównie: witamina B1,witamina B2, witamina B5, witamina B6, witamina B12) .

Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale także wspierają organizm w walce z cukrzycą oraz są pomocne w niwelowaniu jej negatywnych skutków dla organizmu. Wszystkie te substancje znajdują się w Spirulinie.

Biotyna, co wykazały badania, pobudza proces przemiany glukozy, która powstaje w wątrobie i w niej jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Substancje te są szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Dodatkowe dawki witaminy B7 (nazywanej inaczej biotyną lub witaminą H) wpływają na poprawę przemiany glukozy.

Spirulina dla osób z nadwagą i otyłością

Spirulina stosowana jest jako uzupełnienie brakujących substancji przez osoby odchudzające się. Dostarcza organizmowi niezbędne witaminy i minerały. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy i kalorii. Dodatkowo Spirulina reguluje metabolizm, a zawarta w niej tyrozyna pomaga kontrolować apetyt. Ze względu na pewne ilości błonnika, jej regularne przyjmowanie zmniejsza apetyt i tym samym ryzyko podjadania między posiłkami.

Spirulina na poprawę funkcjonowania układu nerwowego

Spirulina zawiera 8 aminokwasów, które dostarczone muszą być z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie samemu ich wyprodukować. Nie może ich zabraknąć, gdyż są one potrzebnym budulcem do produkcji hormonów czy odżywki dla mózgu. Ich niedobór jest przyczyną dużej ilości chorób. Spirulina zbudowana jest z kompletnych aminokwasów, co przyczynia się do odbudowy układu nerwowego, a także ochrony komórek nerwowych.

Biotyna współdziała również z takimi aminokwasami jak izoleucyna, leucyna, walina. Są to substancje białkowe aktywne w mięśniach. Ma to duże znaczenie w zaopatrywaniu nerwów w energie. Biotyna ma również na prawidłową funkcję układu nerwowego, samopoczucie, witalność, jak również odczuwanie bólu.

Spirulina jako suplement dla seniorów

Niedobory składników odżywczych, a także niedostateczne już możliwości wchłaniania tych substancji, jak również okres menopauzy, wpływają znacznie na organizm osób starszych. Spirulina charakteryzuje się bardzo wysoką biodostępnością (wchłanianiem) i utrzymuje organizm w dobrej kondycji dostarczając niezbędne substancje. Osoby starsze z różnych względów częściej cierpią na niedożywienie. Przyczyną może być przyjmowanie leków, które zmniejszają apetyt i biodostępność składników odżywczych czy mniejsza chęć na spożywanie posiłków związana z wiekiem i spowolnieniem przemiany materii. Bez względu na przyczynę omawiana alga może uzupełnić dzienne zapotrzebowanie osób starszych na składniki odżywcze, ponieważ zawiera je niemal wszystkie i to w wysokich ilościach.

Spirulina na urodę

Biotyna zawarta w aldze bierze udział w syntezie białek, cukrów i kwasów tłuszczowych, co ma duży wpływ na właściwą funkcjonowanie paznokci, skóry i włosów. Biotyna pomocna jest również w leczeniu młodzieńczego trądziku, ponieważ zapobiega nadmiernemu łojotokowi, a także wzmożonej czynności gruczołów łojowych. Dodatkowo alga bogata jest w antyoksydanty, czyli związki likwidujące nadmiar wolnych rodników tlenowych. Tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry i poprawia samopoczucie. Jak wiadomo, dobry nastrój przekłada się również na piękny wygląd.

Spirulina na układ krążenia

Suplementacja Spiruliny ma wpływ również na układ krwionośny. Wykazano również, że:

  • zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi;
  • wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych;
  • normalizuje poziom cholesterolu we krwi;
  • zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych;
  • wpływa pozytywnie na pracę serca.

Z powyższym działaniem ściśle łączy się także wpływ tej algi na gospodarkę tłuszczową organizmu. Jak wiadomo, nadmiar tłuszczu w ustroju negatywnie wpływa na czynność całego układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim zwiększając ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Spirulina wpływa normalizująco na gospodarkę tłuszczową, a także gospodarkę wodno-elektrolitową i gospodarkę kwasowo-zasadową.

Spirulina – cena

Cena Spiruliny ze Sklepu Spirulina to 99,95 zł za 250 tabletek.

Cena Spiruliny nie jest niska, jednak nie można oszczędzać na jakości. Na pewno znajdziemy na rynku tańszą opcję ale wraz z niską ceną nie spodziewajmy się dobrego produktu, ponieważ mogą one być np. pozyskiwane i przetwarzane w niewłaściwy sposób, a co za tym idzie, utracą cenne składniki. Nie będą one również tak dobrze przyswajalne przez nasz organizm, za względu na niską biodostępność.

Proces przetwarzania powinien być ściśle kontrolowany od momentu pozyskania do powstania końcowego produktu (tabletki czy proszku) w zależności od tego jaka forma Spiruliny nas interesuje.

Ważny jest również rodzaj opakowania. Im jest ono większe tym bardziej ekonomiczne. Jednak gdy chcemy na początek przetestować Spirulinę to wybierzmy najmniejsze opakowanie. Ważne jednak, aby zawierało ono taką ilość Spiruliny, która wystarczy na przeprowadzenie kuracji. Takim opakowaniem jest 250 tabletek Spiruliny od producenta bioalgi, dostarczającego wysokiej jakości naturalne produkty.

Jeżeli mamy doświadczenie w suplementacji Spiruliny wówczas dobrze jest skorzystać z większych opakowań. Pozwala to zaoszczędzić nie tylko na cenie produktu ale również nie musimy co jakiś czas domawiać kolejnych opakowań. Dobrym rozwiązaniem jest opakowanie 800 tabletek Spiruliny.

Spirulina – na co zwrócić uwagę przy zakupie

Producentów preparatów, których głównym składnikiem jest Spirulina, jest na rynku wielu. Dlatego przy wyborze warto kierować się następującymi kryteriami:

  • doświadczenie producenta;
  • źródło pochodzenia;
  • pozwolenia na wprowadzenie suplementu na rynek Polski;
  • pozytywne wyniki kontroli GIS;
  • posiadanie patentów;
  • posiadane certyfikaty (GMP, HACCP, ISO);
  • brak zbędnych wypełniaczy;
  • potwierdzenie przestrzegania norm w procesie hodowli oraz produkcji.

Wybór właściwego preparatu ma kluczowe znaczenie dla skuteczności suplementacji.

Więcej informacji o Spirulinie znajdą Państwo na stronie www.spirulina.pl, a także www.spirulinabio.pl.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Byczyński Ł., Duliński R., Wpływ dodatku Spiruliny na zawartość wybranych metali i karotenów w kulkach alginianowych, Superfoods with microalgae, 2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Kumari D., Babitha B., Jeffar S., Ibrahim M., Potential Health Benefits of Spirulina platensis, Pharmanest, 2/2011.
  4. Paul-Samojedny M., Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków, Dermatologia.
Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *