Anemia (łac. anaemia, inaczej: niedokrwistość) powstaje w wyniku zmniejszenia się liczby czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) lub ilości hemoglobiny (jest to barwnik, który przenosi tlen). Komórki nie dostają odpowiedniej ilości tlenu, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, czego wynikiem jest zmęczenie i osłabienie organizmu. Objawy mogą się nie ujawniać od początku lub są przez dłuższy czas bardzo niewielkie. Anemia może być zagrożeniem dla życia, jeśli nie zostanie rozpoznana i poddana leczeniu. Kiedy podejrzewamy ten zespół objawów chorobowych należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza w celu sprawdzenia, jakie są przyczyny anemii i podjęcia odpowiedniego leczenia.
Anemia – objawy
Do głównych objawów anemii można zaliczyć:
- osłabienie organizmu i zmęczenie;
- zawroty głowy;
- drażliwość;
- zamęt w głowie;
- bladość dziąseł, spojówek, wokół paznokci;
- szybkie bicie serca;
- duszność;
- owrzodzenia języka i jamy ustnej;
- siniaki lub krwawienia;
- drętwienie rąk, drętwienie nóg;
- drżenie stóp i nóg;
- nudności i biegunka.
Z kolei anemia w ciąży powoduje problemy zdrowotne nie tylko u matki, ale i u dziecka. W efekcie ma ono niską masę urodzeniową i wykazuje podatność na choroby. Matka może cierpieć na depresję poporodową.
Przyczyny anemii
Główną i najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie. Zazwyczaj jest on spowodowany stopniową i długotrwałą utratą krwi, która uszczupla zapasy żelaza w naszym organizmie. Gdy brakuje tego minerału, zmniejsza się ilość hemoglobiny. Miesiączkująca kobieta, szczególnie ta która ma obfite krwawienia, może zachorować na anemię z powodu braku żelaza. Podobny typ anemii może wystąpić u osób, które mają skłonność do niewielkich, częstych krwawień spowodowanych na przykład:
- hemoroidami;
- polipami i wrzodami jelit;
- nowotworem żołądka i okrężnicy;
- długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, jak np. ibuprofenu. Ten typ anemii bardzo rzadko powstaje z powodu małej zawartości żelaza w spożywanym pożywieniu.
Mniej powszechna jest anemia spowodowana brakiem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B12 (nazywana jest anemią złośliwą) lub brakiem kwasu foliowego. Oba te składniki są potrzebne do wytwarzania czerwonych krwinek. Na ten rodzaj anemii najczęściej mogą zachorować osoby, które niewłaściwie się odżywiają lub nie mogą przyswajać tych substancji w odpowiednich ilościach z pożywienia, na przykład alkoholicy, palacze, osoby cierpiące z powodu niespecyficznych zaburzeń trawienia, osoby powyżej pięćdziesiątego roku życia i kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Inne rodzaje anemii mają związek z przewlekłymi chorobami (takimi jak nowotwór, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów) lub są chorobami dziedzicznymi, jak na przykład anemia sierpowata. Anemia może też powstać na skutek działania szkodliwych czynników, takich jak:
- trucizna;
- chemikalia;
- promieniowanie.
Anemia – leczenie
Przed zastosowaniem preparatów należy ustalić przyczynę anemii. Badanie lekarskie jest niezbędne, zwłaszcza jeśli podejrzewa się krwotok wewnętrzny. Jeżeli lekarz zaleci stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych i ziół, należy co miesiąc przeprowadzać testy krwi, w celu sprawdzenia wyniku terapii. Jeśli stwierdzono anemię z powodu braku żelaza, najlepiej podawać je wraz z witaminą C. Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, a witamina C pomaga przyswajać ten pierwiastek. Żelazo stosuje się ściśle według wskazań lekarza, ponieważ zbyt duża dawka może być szkodliwa.
Medycyna naturalna
Skuteczne mogą okazać się także zioła i naturalne suplementy diety. Duże znaczenie w regeneracji czerwonych krwinek jest przypisywane jeżówce. Pokrzywa była od wieków stosowana przez zielarzy jako środek przeciwko anemii. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ w dużych ilościach może powodować krwotoki. Zioła i naturalne suplementy pomagają organizmowi lepiej wykorzystywać witaminy i minerały niezbędne do zwalczania anemii. Zażywane w postaci tabletek, kropli, soków lub herbatek (Spirulina, mniszek lekarski, łopian, szczaw żółty, goryczka oraz koniczyna łąkowa), mogą znacznie poprawić przyswajanie przez organizm żelaza z pożywienia oraz preparatów.
Witamina C jest również skuteczna w leczeniu anemii spowodowanej brakiem witaminy B12 i kwasu foliowego, dlatego że pomaga w przyswajaniu tych substancji przez organizm. Witamina B12 i kwas foliowy powinny być przyjmowane razem i w dawkach ustalonych przez lekarza.
Przy anemii należy jeść sporo produktów zawierających dużo żelaza (takich jak: algi, suszona fasola, wątróbka, czerwone mięso, suszone owoce, orzechy i skorupiaki), kwasu foliowego (cytrusy, szparagi, szpinak, grzyby, soję, zarodki pszenicy) oraz witaminy B12 (wątróbkę, skorupiaki, mięso jagnięce, wołowinę, sery, ryby i jaja).
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina + Żelazo - wsparcie dla hemoglobiny
Spirulina + Żelazo od bioalgi jest 100% naturalnym, roślinnym źródłem żelaza. Jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, dzięki czemu uzupełnia niedobory żelaza, ale również innych, ważnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Basak G., Hematologia – kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- Soundarya N., Suganthi P., Przegląd anemii – rodzaje, przyczyny, objawy i ich zabiegi, Journal of Science and Technology research, 1/2016.
- Albrecht K., Matysiak M., Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nierozrostowych chorób układu krwiotwórczego, Nowa Pediatria, 3/2018.
2 Responses
Przydatne info. Wychodzi na to, że mam anemię 🙁
Najpierw się zbadaj, to ci da pewność