RSQ Technologies

Tryptofan to kwas 2-amino-3-indolopropanowy będący pochodną serotoniny. Należy do aminokwasów egzogennych, w związku z czym organizm człowieka nie jest w stanie go samodzielnie syntezować.

 

Tryptofan w pożywieniu

Omawiany aminokwas występuje powszechnie w ogólnie dostępnym pożywieniu. Dobrze wchłania się w jelitach, wykazując zatem dużą biodostępność. Dzienne zapotrzebowanie jest zmienne i zależy od wielu czynników, dlatego ciężko ustalić je na jednym poziomie. Szacuje się jednak, że optymalną dawką dzienną dorosłego człowieka jest około 5 mg/ kg masy ciała.

Do najbogatszych źródeł tego aminokwasu zalicza się między innymi produkty roślinne takie jak:

Równie spore ilości tryptofanu można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w rybach oraz drobiu, a także serze mozarella.

Suplementacja

Tryptofan można zakupić pod postacią suplementu diety, jednak zaleca się spożycie go wraz z wyżej wymienionymi produktami. Wówczas dostarczy się do organizmu nie tylko sporą ilość aminokwasu, ale również inne, cenne składniki odżywcze (witaminy, minerały, antyoksydanty itd.).

Należy wiedzieć, że dużą biodostępność tryptofanu warunkuje jednoczesna obecność witaminy B6 i witaminy C oraz magnezu. Z tego względu należy tak komponować posiłki, aby zawierały zarówno tryptofan, jak i wspomniane witaminy czy minerały. Również ta informacja przemawia za tym, aby spożywać aminokwasy w pożywieniu. Przykładowo, brokuły zawierają zarówno tryptofan, jak i magnez czy witaminy C i B6. Decydując się na suplementację należy albo przyjmować tabletkę po posiłku bogatym w te substancje albo zdecydować się dodatkowo na suplementację wspomnianych witamin czy magnezu.

Decydując się na suplementację warto wiedzieć, że tabletki przyjmuje się przed snem. Suplementacja wskazana jest zwłaszcza osobom, które:

Sklep Spirulina
  • wykazują znacznego stopnia problemy ze snem;
  • zauważyły pogorszenie widzenia, zwłaszcza nocnego;
  • odchudzają się;
  • skarżą się na obniżoną odporność;
  • miewają zaburzenia nastroju, często popadają w nostalgię;
  • wykazują problemy żołądkowo-jelitowe.

Tryptofan zalicza się do bezpiecznych suplementów diety. Praktycznie jedynym bezwzględnym przeciwwskazaniem do jego zażycia jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik suplementu. Ciąża i okres karmienia piersią są przeciwwskazaniami względnymi. Odradza się suplementację, jednak w niektórych przypadkach lekarz ginekolog może ją zalecić.

Tryptofan w organizmie człowieka

Tryptofan dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego, po czym przedostaje się do krwi, gdzie wiąże się z albuminami surowicy. Około 95% aminokwasu ulega przemianie na drodze szlaku kynureninowego. Może on również ulegać dysocjacji bakteryjnej, stanowić substrat do syntezy białek lub wchodzić w szlak serotoninowy.

Związek ten ulega wydaleniu wraz z moczem.

Właściwości tryptofanu

Odpowiednia ilość tryptofanu jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu człowieka. Wśród najważniejszych funkcji tego aminokwasu znajdują się:

  • regulacja ośrodkowego układu nerwowego;
  • utrzymywanie prawidłowego stężenia kwasu nikotynowego;
  • utrzymywanie prawidłowej homeostazy jelitowej, w tym likwidacja dysfunkcji jelitowo-żołądkowych;
  • pobudzanie laktacji;
  • chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV;
  • wspiera budowanie tkanki mięśniowej;
  • reguluje procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, np. poprzez zmniejszanie apetytu;
  • poprawia samopoczucie i wspiera stabilność emocjonalną;
  • udział w produkcji serotoniny.

W związku z faktem, że tryptofan jest ważnym substratem do produkcji serotoniny, jego niedobór może doprowadzić do zaburzeń snu i wahania nastroju. Jeżeli niedobór utrzymuje się przez dłuższy czas znacznie zwiększa się ryzyko rozwoju depresji i trwałej bezsenności.

Szczególnie istotny jest wpływ tryptofanu na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Warunkuje on bowiem liczne procesy zachodzące w obrębie tego układu, a także reguluje wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny.

Wyróżnić warto także wpływ tryptofanu na proces odchudzania się. Aminokwas ten w dużym stopniu wspiera dążenie do prawidłowej masy ciała i zgrabnej sylwetki, między innymi poprzez regulację apetytu. Dodatkowo jego przyjmowanie zwiększa pewność siebie i samopoczucie, co ma bardzo duży wpływ na zmniejszanie masy ciała. Jednocześnie należy wspomnieć, że tryptofan przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wspiera budowę tkanki mięśniowej.

Bibliografia

  1. Stępień A., Walecka-Kapica E., Błońska A., Klupińska G., Rola tryptofanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, Folia Medica Lodziensia, 2/2014.
  2. Muszyńska B., Łojewski M., Rojowski J., Opoka W., Sułkowska-Ziaja K., Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji, Psychiatria Polska, 3/2015.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław