Szukaj

Kwasy Omega 3 6 9

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Kwasy Omega 3, 6, 9 to kluczowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają prawidłową pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz pomagają zachować zdrową, elastyczną skórę. Odgrywają istotną rolę w procesach metabolicznych i ochronnych organizmu, od okresu płodowego, przez dorosłość, aż po późne lata życia. Każdy z tych kwasów pełni odmienną funkcję, a ich proporcje w diecie mają ogromne znaczenie dla zdrowia. Choć dobrze zbilansowana dieta może częściowo pokryć zapotrzebowanie na te tłuszcze, w praktyce często zaleca się dodatkową suplementację, zwłaszcza w przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania.

Kwasy Omega 3 6 9

Kwasy Omega 3 6 9 – charakterystyka

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 6 9 to organiczne związki chemiczne będące stałym elementem diety człowieka. Nazewnictwo odnosi się do położenia pierwszego podwójnego wiązania w łańcuchu węglowym (liczonego od końca metylowego cząsteczki).

Do grona kwasów Omega 3 zalicza się:

  • ALA (kwas α-linolenowy);
  • EPA (kwas eikozapentaenowy);
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Kwasami Omega 6 są:

  • LA (kwas linolowy);
  • GLA (kwas gamma-linolenowy);
  • AA (kwas arachidonowy).

Natomiast do kwasów Omega 9 zalicza się:

  • kwas oleinowy;
  • kwas erukowy;
  • kwas nerwonowy.

Co istotne, są to kwasy tłuszczowe egzogenne, co oznacza, że organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie zsyntezować. Należy dostarczać je wraz z dietą lub wspomagać się suplementacją, która jest rekomendowana w pewnych grupach konsumentów o zwiększonym zapotrzebowaniu na omawiane związki (szczególne seniorzy, kobiety w ciąży, pacjenci przewlekle chorzy).

Patronite
Patronite

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy Omega 3 są najważniejszymi związkami tłuszczowymi w diecie człowieka. Niestety spośród wszystkich Omega spożywa się ich najmniej, co warto uzupełniać suplementacją. Mają kluczowe znaczenie dla zdrowia ludzkiego organizmu, ponieważ:

Ich najlepszymi źródłami pokarmowymi są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynki, tuńczyk, dorsz), oleje roślinne tłoczone na zimno (olej lniany, olej rzepakowy, olej konopny, olej z orzechów włoskich, olej z pachnotki zwyczajnej, olej z czarnuszki), siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, algi (Spirulina).

Kwasy tłuszczowe Omega 6

Kwasy Omega 6 także są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ:

  • wchodzą w skład błon komórkowych, wpływają na ich elastyczność i przepuszczalność;
  • biorą udział w syntezie eikozanoidów (prostaglandyn, leukotrienów, tromboksanów), które regulują m.in. ciśnienie krwi, krzepnięcie i reakcje zapalne;
  • wspomagają wzrost i regenerację tkanek, wpływają na gospodarkę lipidową;
  • po części uczestniczą w reakcjach odpornościowych.

Aby tak się działo, należy do organizmu dostarczać je w odpowiedniej proporcji w stosunku do kwasów Omega 3. Rekomenduje się go na poziomie 5:1 z przewagą dla Omega 3. Jeśli jednak spożywamy więcej Omega 6, może dojść do nasilania się i powstawania stanów zapalnych w organizmie. Dobrymi źródłami pokarmowymi Omega 6 są m.in. produkty zbożowe, jajka, orzechy i nasiona, niektóre oleje roślinne tłoczone na zimno, mięso.

Kwasy tłuszczowe Omega 9

Kwasy Omega 9 wspierają rolę pozostałych kwasów tłuszczowych, jednak w mniejszym stopniu. Ich niedobór jest rzadki, ponieważ tak naprawdę znajdują się w niemal każdym produkcie tłuszczowym. Należy jedynie uważać na ich nadmiar, ponieważ dla przykładu uważa się, że kwas erukowy w dużych dawkach może być toksyczny dla ludzi, prowadząc do uszkodzeń mięśnia sercowego i stłuszczenia narządów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  2. Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
  3. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
  4. Kłosiewicz-Latoszek L., Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, Żywienie człowieka i metabolizm, 2/2002.
Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Sklep Fizjoterapeuty
Kubek dla Fizjoterapeuty

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Materiały znajdujące się na Portalu Fizjoterapeuty są chronione prawem autorskim. Zabrania się kopiowania w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej zgody autora.