Szukaj
Szukaj

Potas

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Potas (łac. kalium, symbol: K) jest pierwiastkiem chemicznym występującym w organizmie człowieka w bardzo dużych ilościach. Jony potasowe biorą bezpośredni udział w wytwarzaniu potencjału przezbłonowego, tym samym wpływają na pobudliwość komórek nerwowych i komórek mięśniowych. Ich rola jest jednak znacznie szersza, a wszelkie zaburzenia gospodarki potasowej widać już od początku.

Potas (łac. kalium)

Potas w organizmie człowieka – funkcje

Potas jest trzecim co do zawartości w ustroju pierwiastkiem, tuż po wapniu i fosforze. W organizmie człowieka występuje głównie w płynach ustrojowych w postaci jonów o ładunku elektrycznym dodatnim. To niezwykle cenny pierwiastek, który:

  • uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, a także inicjacji procesu skurczu mięśnia sercowego;
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi;
  • przeciwdziała obrzękom w organizmie;
  • kontroluje objętość płynu zawartego wewnątrz komórek;
  • bierze udział w przekształcaniu glukozy we krwi w glikogen – związek, w którym glukoza jest magazynowana w mięśniach i wątrobie;
  • ma właściwości moczopędne i tym samym współdziała w usuwaniu z organizmu toksycznych produktów przemiany materii.

Całkowita zawartość potasu w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 4000 mmol. Jednak zaledwie 2% jonów potasowych lokalizuje się w płynie pozakomórkowym (co stanowi 60-80 mmol). Pozostała część jest zawarta w płynie wewnątrzkomórkowym. Stężenie potasu w poszczególnych tkankach jest zróżnicowane, a największe odnotowuje się w mięśniach szkieletowych.

W czym jest potas?

Według obecnych rekomendacji minimalne dzienne spożycie potasu wynosi około 40-50 mmol/dobę. Za najlepsze źródła potasu uznaje się:

  • produkty mleczne;
  • jajka;
  • nasiona roślin strączkowych, np. fasola, soczewica, groch;
  • szpinak;
  • brokuły;
  • ziemniaki;
  • marchew;
  • buraki;
  • pomidory;
  • owoce suszone, np. morele, śliwki;
  • banany;
  • śliwki;
  • nasiona, np. słonecznika czy dyni.

W praktyce jednak potas znajduje się niemal w każdym owocu i warzywie, a także w algach morskich.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Niedobór potasu – hipokaliemia

Zaburzenia gospodarki potasowej obserwuje się w rozmaitych sytuacjach klinicznych, takich jak stosowanie leków moczopędnych lub leków przeczyszczających czy przewlekłe choroby nerek. Od dawna wiadomo, że zmiany stężenia jonu potasowego są szczególnie istotne u pacjentów z chorobami serca, zwłaszcza w przypadku choroby niedokrwiennej serca, przewlekłej niewydolności serca oraz zawału serca. Czynnikiem ryzyka hipokaliemii są również: cukrzyca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze. Objawami hipokaliemii są przede wszystkim:

Leczenie hipokaliemii zawsze polega na uzupełnianiu niedoboru potasu oraz eliminacji czynników, które spowodowały ten niedobór. W łagodnych postaciach schorzenia wystarczy zatem włączenie do codziennej diety bogatych źródeł potasu oraz rozpoczęcie suplementacji, np. Spiruliny czy Chlorelli.

Nadmiar potasu – hiperkaliemia

Główną przyczyną hiperkaliemii jest upośledzenie wydalania potasu przez nerki. Rzadziej są to: niedobór aldosteronu, przyjmowanie niektórych leków oraz choroby wątroby. Jeśli w organizmie znajduje się zbyt dużo potasu, mogą rozwinąć się następujące objawy:

Hiperkaliemia diagnozowana jest jednak znacznie rzadziej niż hipokaliemia. Podstawą leczenia jest usunięcie czynników, które wywołały dolegliwość, a więc np. ustabilizowanie choroby podstawowej. W tym czasie należy unikać najbogatszych źródeł potasu oraz zmniejszać zawartość tego pierwiastka w owocach i warzywach. Jedną z metod jest krojenie warzyw na kawałki i gotowanie, ponieważ potas przechodzi wówczas z warzyw do wody.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Uruski P., Tykarski A., Znaczenie i zasady kontroli gospodarki potasowej w chorobach sercowo-naczyniowych, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2009.
  2. Chamienia A., Gospodarka potasowa – podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska, Choroby Serca i Naczyń, 2/2004.
  3. Szałek E., Tiamina i potas – składniki niezbędne w codziennej diecie, Farmacja Współczesna, 12/2019.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *