Gastroenterolog to lekarz specjalista zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego, a więc: przełyku, żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego i jelita grubego, odbytnicy, ale także wątroby, trzustki czy dróg żółciowych. Choroby układu pokarmowego są w dzisiejszych czasach niezwykle częste, dlatego nierzadko zalicza się je do schorzeń cywilizacyjnych.
Gastroenterolog – kto to?
Gastroenterolog to lekarz zajmujący się chorobami układu pokarmowego. Aby zostać gastroenterologiem należy ukończyć studia medyczne trwające 6 lat, obronić pracę dyplomową oraz zdać Państwowy Egzamin Lekarski. Następnie można przystąpić do uzyskania specjalizacji, co trwa kolejnych 6 lat. Zarówno w przypadku gastroenterologii dziecięcej, jak i tradycyjnej.
Czym zajmuje się gastroenterolog?
Gastroenterolog diagnozuje i leczy wszystkie choroby, schorzenia czy dolegliwości, które dotyczą układu pokarmowego i narządów z nim związanych. Są to przede wszystkim:
- zgaga;
- choroba refluksowa przełyku;
- wrzody żołądka i dwunastnicy;
- zespół jelita drażliwego;
- zespół jelita nieszczelnego;
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
- przewlekłe zaparcia lub biegunki;
- nowotwór jelita grubego;
- problemy trawienne;
- zapalenie wyrostka robaczkowego;
- marskość wątroby;
- żylaki przełyku;
- zapalenie błony śluzowej żołądka;
- celiakia;
- choroba uchyłkowa;
- kamica przewodów żółciowych;
- wodobrzusze;
- zapalenie trzustki.
I wiele innych. Na wystąpienie tego typu problemów wpływ ma w dużej mierze współczesny styl życia (brak aktywności fizycznej, częste sięganie po niezdrową żywność, nieodpowiednia dieta czy wszechobecny stres). Gastroenterolog dokładnie bada pacjenta, nierzadko zlecając i wykonując badania dodatkowe. Największe znaczenie w gastroenterologii mają badania endoskopowe – gastroskopia i kolonoskopia. Lekarz może zlecić jednak również USG jamy brzusznej, tomografię komputerową czy rezonans magnetyczny. Aby skorzystać z pomocy gastroenterologa w ramach NFZ konieczne jest skierowanie od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.
Kiedy udać się do gastroenterologa?
Wizyta u gastroenterologa będzie wskazana zawsze wtedy, gdy zauważymy niepokojące nas objawy, które mogą wskazywać na zaburzenie pracy narządów układu pokarmowego. Mowa głównie o:
- pieczeniu w przełyku, zwłaszcza po spożyciu posiłków;
- cofaniu się treści pokarmowej do gardła;
- biegunkach i zaparciach;
- częstych wzdęciach, szczególnie tych, którym towarzyszą dolegliwości bólowe czy dyskomfort;
- zaburzeniach trawienia, ciężkości po spożyciu posiłku;
- krwawieniu z układu pokarmowego (obecność krwi w ślinie po kaszlu lub krew w kale po defekacji);
- bólach brzucha;
- nagłym chudnięciu;
- częstych wymiotach i nudnościach;
- częste odbijanie.
Specjalista szybko wykluczy poważne choroby, a w przypadku ich potwierdzenia wdroży odpowiednie leczenie.
Jak wygląda wizyta u gastroenterologa?
Wizyta u gastroenterologa rozpoczyna się zawsze szczegółowym wywiadem. Lekarz pyta o niepokojące objawy, ich intensywność oraz czynniki wywołujące. Należy wspomnieć o przyjmowanych lekach, chorobach (własnych i w rodzinie), suplementacji oraz stylu życia, szczególnie w kontekście diety i aktywności fizycznej. Następnie lekarz palpacyjnie ocenia powłoki brzuszne i znajdujące się pod nimi ważne narządy. Jeśli uzna to za konieczne, zleca badania dodatkowe lub kieruje pacjenta do innego specjalisty. Wizyta u gastroenterologa jest bezbolesna.
Ile kosztuje wizyta u gastroenterologa?
Wizyta u gastroenterologa to koszt rzędu 150-300 zł, w zależności od wielkości miasta i renomy placówki, w której przyjmuje lekarz. Badania zlecane w ramach wizyty prywatnej płatne są dodatkowo.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Sands B., Gastroenterologia – przewodnik ekspertów Mount Sinat, Wydawnictwo Czelej, Lublin 2018.
- Longo D., Fauci A., HARRISON – Gastroenterologia i hepatologia, Wydawnictwo Czelej, Lublin 2012.