Kolonoskopia jest często wykonywanym badaniem endoskopowym umożliwiającym obejrzenie śluzówki jelita grubego za pomocą specjalnego urządzenia. Badanie to wykonuje się w szpitalu, w specjalnie przeznaczonym do tego pomieszczeniu zabiegowym. Ponadto wykonuje się je w sedacji (przy utrzymywaniu kontaktu z pacjentem) lub w pełnym znieczuleniu.
Kolonoskopia – jak przebiega?
Kolonoskopia polega na wprowadzeniu miękkiego i giętkiego instrumentu o grubości palca przez odbyt do jelita grubego. Urządzenie to (zwane kolonoskopem) posiada kamerkę, która przerzuca obraz z wnętrza jelita na ekran monitora. W trakcie badania można dodatkowo pobrać wycinki histopatologiczne do oceny laboratoryjnej, a także podjąć się wykonania drobnych zabiegów, jak np. usunięcie polipów lub tamowanie krwawień.
Zastosowanie techniki endoskopowej zwykle nie powoduje bólu i w większości przypadków nie wymaga znieczulenia ogólnego. W efekcie, zwykle stosuje się znieczulenie miejscowe. Badanie może być bolesne jedynie momentami. Podczas badania odczuwa się uczucie wzdęcia, co wiąże się z podawaniem powietrza do światła jelita. Czynność ta umożliwia pełne uwidocznienie jelita. Całe badanie trwa zwykle od 15 do 60 minut.
Zobacz również: Gastroskopia.
Przed badaniem kolonoskopii
Przed przystąpieniem do badania należy jednak oczyścić jelito grube z resztek jedzenia, aby uzyskać maksymalną widoczność struktur organizmu. W związku z tym zaleca się pacjentowi zastosowanie preparatów przeczyszczających, ostatecznie można zdecydować się na wykonanie lewatywy. To bardzo ważne, ponieważ resztki jedzenia uniemożliwiają ocenę jelita, a badanie nie ma wówczas znaczenia diagnostycznego.
Dodatkowo ważna jest dieta stosowana kilka dni przed planowanym badaniem. Należy unikać warzyw i owoców zawierających drobne nasiona czy pestki, a także tych posiadających twardą skórkę. Ponadto z diety należy wykluczyć pokarmy o intensywnym, czerwonym zabarwieniu. Nie należy przy tym jednak ograniczać przyjmowania płynów. Około 3-5 dni przed kolonoskopią należy przyjmować co najmniej 2 litry płynów na dobę.
Ostateczne przygotowania mają miejsce 2 dni przed zabiegiem. Wówczas obowiązuje dieta płynna, co jest szczególnie istotne wśród pacjentów, którzy posiadają zaparcia. Nie zaleca się picia kawy i przecierowych soków.
Dzień przed zabiegiem można spożyć lekkie, płynne śniadanie. W ciągu dnia stosuje się środki przeczyszczające zgodnie z zaleceniami lekarza. Z kolei w dniu badania wskazana jest wyłącznie podaż płynów.
Po badaniu kolonoskopii
Po badaniu zaleca się niespożywanie pokarmów ani nie przyjmowanie płynów przez około 2 godziny. W dniu zabiegu nie należy także prowadzić pojazdów mechanicznych. Możliwe, że pacjent będzie odczuwał wzdęcia i dyskomfort. Każdy podejrzany objaw, wywołujący u pacjenta niepokój należy zgłosić lekarzowi.
Powikłania po kolonoskopii
Powikłania zdarzają się bardzo rzadko, jednak jak w przypadku każdego zabiegu mogą mieć miejsce. Najczęściej może dojść do krwawienia z miejsca biopsji czy perforacji jelita. W przypadku wystąpienia objawów takich jak bóle brzucha, gorączka, dreszcze lub krwawienia z odbytu w dużej ilości, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Wskazania
Kolonoskopię należy wykonać między innymi:
- jako badanie profilaktyczne raka jelita grubego;
- przy zaburzeniach oddawania stolca lub krwawieniu z odbytu;
- w przypadku zmian w śluzówce jelita, czego przyczyną mogą być choroby zapalne jelita grubego;
- w przypadku wystąpienia polipów jelita grubego bądź po ich usunięciu w przeszłości;
- przed lub po niektórych zabiegach chirurgicznych.
Wykonanie badania zaleca się wszystkim bezobjawowym pacjentom po 50 roku życia.
Przeciwwskazania
Kolonoskopia należy do badań inwazyjnych, dlatego istnieją przeciwwskazania do jej wykonania. Do najczęstszych należą:
- zaostrzenia chorób zapalnych jelita grubego;
- objawy zapalenia otrzewnej;
- ciężkie choroby serca lub płuc;
- ciąża (ostatnie 6 miesięcy);
- zaburzenia krzepnięcia krwi;
- świeżo przebyty zawał serca;
- duży tętniak aorty brzusznej.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki siewnej w płynie
Naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno olej otrzymywany z nasion czarnuszki siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Wykorzystuje się go przy różnego rodzaju problemach skórnych ... Zobacz więcej... | |
Czarnuszka (Nigella Sativa) w kapsułkach
Czarnuszka siewna to roślina, z której pozyskuje się olej o właściwościach potwierdzonych badaniami. W składzie zawiera m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i musimy dostarczać Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Przygotowanie do kolonoskopii, Informacja organizacyjna, Pracownia Endoskopii, 2012.
- Przygotowanie do kolonoskopii, Pracownia Endoskopowa, Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, Lublin.