Gastroskopia należy do badań diagnostycznych pozwalających na dokładną ocenę górnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega na oglądaniu przełyku, żołądka i opuszki dwunastnicy pod względem wyglądu błony śluzowej, soku żołądkowego czy elastyczności ścian.
Czym jest gastroskopia?
Gastroskopia jest badaniem, które wykorzystuje endoskop o średnicy około 9 mm celem oględzin lub postępowania leczniczego w obrębie górnych dróg pokarmowych.
Gastroskopia może być zarówno badaniem diagnostycznym, jak i terapeutycznym, ponieważ można ją stosować celem:
- usuwania ciał obcych z górnego odcinka przewodu pokarmowego;
- tamowania krwawienia;
- usuwania polipów;
- endoskopowego poszerzania powstałych zwężeń;
- usuwania pozostałych po zabiegu operacyjnym żołądka nici chirurgicznych.
Podczas gastroskopii można również wykonać tak zwany test urazowy na obecność bakterii Helicobacter pylori wywołującej zapalenie albo wrzody żołądka lub dwunastnicy. Przed badaniem należy wiedzieć, że jest ono nieprzyjemne i może bywać bolesne.
Zobacz również: USG (ultrasonografia).
Przebieg badania
Przed wprowadzeniem endoskopu do dróg pokarmowych gardło należy znieczulić 10% roztworem lidokainy. Zwykle stosuje się znieczulenie miejscowe, jednak przy braku współpracy z pacjentem można zastosować znieczulenie ogólne.
Następnie pacjent kładzie się na lewym boku i wkłada do ust plastikowy ustnik przyginając głowę do klatki piersiowej. Lekarz może wówczas wprowadzić gastroskop do jamy ustnej.
Przez giętkie światłowody do wnętrza badanego narządu przesyłane jest światło z żarówek halogenowych. Natomiast na ekranie monitora widać obraz przekazany z mikrokamery znajdującej się na końcówce gastroskopu. W efekcie lekarz może dokładnie obejrzeć wnętrze żołądka w dobrym oświetleniu oraz powiększeniu. Podczas badania lekarz może pobrać wycinki tkanek do dalszych badań.
Badanie jest zazwyczaj krótkie, ponieważ trwa 5-10 minut oraz stosunkowo bezpieczne. Jednak niekiedy czas trwania może przedłużyć się nawet do pół godziny. Powikłania zdarzają się bardzo rzadko. Po gastroskopii nie należy jeść ani pić, gdyż znieczulone gardło może przyczynić się do zakrztuszenia.
Przygotowanie do badania
Około 6 godzin przed badaniem należy pozostać na czczo i nie przyjmować żadnych płynów. Jeśli gastroskopia zaplanowana jest na godziny popołudniowe pacjent może spożyć lekkie śniadanie nie później niż do godziny 7 rano. Badanie wykonywane rano zawsze powinno być na czczo.
Wskazania
Wskazaniami do wykonania gastroskopii są przede wszystkim dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, które mogą sugerować nieprawidłowości powstałe w górnej części przewodu pokarmowego. Ponadto wykonuje się ją jako podstawowe badanie przy diagnostyce, podejrzeniu oraz powikłaniach choroby wrzodowej.
Do wskazań można zatem zaliczyć między innymi:
- wystąpienie objawów dyspeptycznych, jak np. zgaga czy wzdęcia;
- podejrzenie choroby nowotworowej;
- trudności w połykaniu (dysfagia);
- podejrzenie lub obecność krwawienia z przewodu pokarmowego;
- podejrzenie istnienia uszkodzeń polekowych błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Wykonanie gastroskopii poleca się szczególnie osobom po 45 roku życia, zwłaszcza jeśli występują powyższe objawy.
Przeciwwskazania
Głównymi przeciwwskazaniami do przeprowadzenia badania są:
- świeży zawał serca;
- niestabilna choroba wieńcowa bądź ostra niewydolność serca;
- perforacja przewodu pokarmowego;
- pęknięty wrzód żołądka;
- ciężkie zaburzenia rytmu.
Powikłania
Jak wcześniej wspomniano – powikłania występują rzadko, jednak jak w przypadku każdej procedury medycznej i tutaj może do nich dojść. Powikłania mogą pojawić się zarówno w trakcie badania, jak również po jego wykonaniu. Zwykle nie zagrażają życiu. W rezultacie może dojść do różnego rodzaju infekcji, np. rozwoju ropnia gardłowego. Ponadto należy wspomnieć o problemach z oddychaniem, zachłystowym zapaleniu płuc czy krwawieniach. Najczęściej powikłania wiążą się ze znieczuleniem. Z kolei po badaniu pacjent może odczuwać ból gardła.
Bibliografia
- Konturek S., Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000.
- Gastroskopia – przygotowanie do badania, Centrum Medyczne Skopia.
- Informacje dla pacjenta – przygotowanie do gastroskopii, Szpital Św. Wojciecha, Poznań.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnuszki siewnej w płynie
Naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno olej otrzymywany z nasion czarnuszki siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Wykorzystuje się go przy różnego rodzaju problemach skórnych ... Zobacz więcej... |
![]() |
Czarnuszka (Nigella Sativa) w kapsułkach
Czarnuszka siewna to roślina, z której pozyskuje się olej o właściwościach potwierdzonych badaniami. W składzie zawiera m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i musimy dostarczać Zobacz więcej... |