Szukaj
Szukaj

Dietetyk

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Dietetyk to specjalista posiadający szeroką wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Zajmuje się zatem tworzeniem jadłospisu w zależności od stanu zdrowia, wieku, zapotrzebowania danej osoby. Wyznaje zasadę, że za pomocą starannie dobranej diety można realnie wpływać na zdrowie fizyczne i zdrowie psychiczne człowieka. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przykłada dużą wagę do zdrowego odżywiania i stylu życia. Popularność konsultacji dietetycznych znacznie wzrasta.

Dietetyk

Kto to jest dietetyk?

Dietetyk to wykwalifikowany specjalista ochrony zdrowia, zajmujący się tworzeniem jadłospisów wspierających zdrowie człowieka. Jest to osoba po ukończeniu studiów dietetycznych trwających 3 lata, dzięki czemu uzyskuje tytuł licencjata. Po ukończeniu nauczania można również zdecydować się na uzupełniające, 2-letnie studia magisterskie. Większość dietetyków decyduje się na dodatkowe wykonanie zaawansowanych kursów zgłębiających podstawową wiedzę. Ich dobór zależy od tego, czy dietetyk chce zajmować się osobami zdrowymi, chorymi, sportowcami czy dziećmi.

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk zajmuje się profilaktyką i leczeniem problemów zdrowotnych za pomocą odpowiednio dobranej diety. Z jego pomocy przeważnie korzystają osoby z rozmaitymi schorzeniami, których objawy ulegają złagodzeniu lub nawet całkowicie znikają w odpowiedzi na żywność. Takimi schorzeniami są przede wszystkim:

  • alergie pokarmowe – dietetyk układa wówczas dietę w taki sposób, aby całkowicie wykluczyć alergeny oraz aby mimo wykluczenia ich źródeł, nie doszło do niedoborów pokarmowych. Przykładowo osoby z alergią na ryby mogą zmagać się z niedoborami kwasów tłuszczowych omega 3. Dietetyk ustala dietę tak, aby dostarczać je z innymi pokarmami;
  • celiakia – to choroba, w której przebiegu nie powinno się spożywać glutenu, czyli białka znajdującego się w największych ilościach w ziarnach zbóż. Wyeliminowanie glutenu z diety pozwala na całkowite usunięcie objawów choroby;
  • choroba refluksowa przełyku – dieta powinna zostać dobrana w taki sposób, aby zapobiec cofaniu się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku i aby wyeliminować ryzyko zgagi;
  • nadwaga i otyłość – uznawane za choroby cywilizacyjne XXI wieku, w których przebiegu największe znaczenie ma redukcja kaloryczna codziennego jadłospisu. Jednocześnie dobierana żywność powinna być jak najmniej przetworzona i wzbogacona o odpowiednie suplementy diety;
  • dna moczanowa – choroba, w przebiegu której z diety należy wykluczyć źródła puryn. Ich spożywanie prowadzi do zaostrzenia objawów choroby, poprzez wpływ na tworzenie się kryształów w stawach;
  • zespół jelita drażliwego i inne schorzenia związane z jelitami – tutaj dobór diety jest już wysoce indywidualny. Należy jednak spożywać takie posiłki, aby nie obciążać żołądka i jelit oraz aby wpływać na regulację trawienia u danej osoby;
  • choroby układu krążenia – celem dietoterapii jest wykluczenie z jadłospisu tłuszczów nasyconych, źródeł cholesterolu, alkoholu oraz cukrów prostych;
  • cukrzyca – w dietoterapii cukrzycy największe znaczenie ma spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym, które nie będą wpływać na nagłe wahania glukozy i insuliny.

W wielu chorobach dieta może być leczeniem uzupełniającym, a nie podstawowym jak wyżej. Przykładowo, w przebiegu depresji najważniejsza jest psychoterapia, jednak produkty bogate w tryptofan (prekursor hormonu szczęścia), kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy z grupy B mogą w dużym stopniu wspierać samopoczucie. Uważa się, że dietoterapia jest wskazana niemal w każdej chorobie.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Dietetyk nie zajmuje się jednak wyłącznie osobami chorymi. Równie dobrze może układać jadłospisy dla osób trenujących fizycznie i sportowców, aby w ten sposób poprawiać ich osiągi, dbać o zdrowie, wspierać budowanie masy mięśniowej i wzmacniać kondycję. Z pomocy dietetyka korzystają również osoby chcące zadbać o zdrowy tryb życia, a ich celem jest wówczas przeciwdziałanie niedoborom pokarmowym i dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co przekłada się na dobre samopoczucie, wysoki poziom energii każdego dnia, zdrowie oraz wygląd zewnętrzny.

Kiedy do dietetyka?

Podsumowując, do dietetyka warto udać się w przypadku chorób dietozależnych oraz wszelkich innych, które mogą dobrze reagować na zmianę jadłospisu. Z konsultacji dietetycznej warto skorzystać także przy aktywnym trybie życia oraz wykazując chęć zadbania o siebie. To kluczowy punkt na liście sportowców oraz osób z nadwagą i otyłością.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Wizyta u dietetyka może odbyć się stacjonarnie, jak i online (co staje się w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze). Bez względu na to, każda wizyta rozpoczyna się szczegółowym wywiadem zdrowotnym. Podstawowymi kwestiami poruszanymi podczas wywiadu są:

  • wiek, płeć, masa ciała i wzrost;
  • aktywność fizyczna na co dzień;
  • rodzaj pracy zawodowej;
  • stan zdrowia.

Dietetyk pyta również o nielubiane produkty spożywcze, aby układając dietę, omijać ich używanie. Bardzo ważnym aspektem jest, aby jadłospis smakował klientowi. Dzięki temu utrzyma on systematyczność oraz będzie chętniej przestrzegał zaleceń specjalisty. Na podstawie wywiadu dietetyk wylicza zapotrzebowanie kaloryczne. Na wizycie stacjonarnej bardzo często przeprowadza się analizę składu ciała i pomiar tkanki tłuszczowej. Osoby chore powinny przedstawić specjaliście wyniki badań krwi oraz w skrócie historię choroby. Na tej dietetyk będzie mógł ułożyć taki plan żywieniowy, aby pokrył on zapotrzebowanie kaloryczne i dotyczące składników odżywczych u danej osoby, a jednocześnie wspierał dążenie do określonego celu, ustalonego na wizycie. Może to być poprawa stanu zdrowia, redukcja masy ciała, wykluczenie objawów choroby i wiele innych. Plan żywieniowy nie jest oferowany pacjentowi natychmiast. Dietetyk potrzebuje czasu, aby dokładnie go ułożyć. Dlatego zwykle pacjent otrzymuje go na kolejnej wizycie lub jest on przesyłany drogą elektroniczną do 14 dni.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ostrowska L., Dietetyka kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
  2. Krystyniak K., Klonowska J., Nowe trendy w dietetyce, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2020.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *