Szukaj

Puryny

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Puryny to związki chemiczne będące głównymi składnikami kwasów nukleinowych – DNA i RNA. Mogą być zarówno syntezowane w organizmie człowieka, jak i dostarczane wraz z pożywieniem. W przypadku większości ludzi ich spożycie nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jednakże u osób z dną moczanową i kamicą nerkową mogą znacznie nasilać objawy.

PurynyPuryny w organizmie człowieka

Dostarczane z dietą kwasu nukleinowe ulegają strawieniu, a ich składowe – puryny i pirymidyny – wchłanianiu. Przeważająca część puryn jest syntezowana z aminokwasów, głównie w wątrobie. Następnie dochodzi do syntezy nukleotydów, RNA i DNA. Puryny uwalniane podczas rozpadu nukleotydów mogą być ponownie wykorzystywane do syntezy kwasów nukleinowych lub katabolizowane. Mniejsze ich ilości ulegają wydzieleniu wraz z moczem.

Puryny ulegają metabolizmowi w ustroju, czego produktem jest kwas moczowy. Kwas moczowy ulega wydaleniu przez nerki lub jelita. Szacuje się, że u zdrowego człowieka stężenie kwasu moczowego nie powinno przekraczać 70 mg/l krwi. W ciągu jednej doby człowiek wydala około 500 mg produktów przemiany puryn.

Puryny a kwas moczowy

Kwas moczowy jest naturalnie występującym w organizmie człowieka produktem przemiany puryn. U zdrowych osób około 75% tego związku ulega wydalaniu wraz z moczem i nie wpływa to negatywnie na zdrowie. W efekcie zaburzeń metabolizmu puryn zauważa się patologiczne nagromadzenie kwasu moczowego. Dzieje się tak przede wszystkim w przebiegu dny moczanowej i kamicy moczanowej.

Nadmiar kwasu moczowego odkłada się między innymi w stawach pod postacią mikrokryształków, co powoduje głównie bardzo silne dolegliwości bólowe. Ból pojawia się nawet przy niewielkich ruchach w zajętym stawie, czemu często dodatkowo towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. W efekcie warto wiedzieć, które produkty spożywcze zawierają duże ilości puryn.

tubapay
tubapay

Puryny w pożywieniu

Określenie zawartości puryn w pożywieniu jest szczególnie istotna dla osób z dną moczanową i innymi chorobami wymagającymi stosowania diety ubogopurynowej. To ważne, ponieważ puryny nasilają bowiem wiele objawów chorobowych u tych pacjentów. Do produktów zawierających duże ilości puryn należą:

  • podroby, wyciągi z kości, tłuszcze zwierzęce;
  • niektóre ryby – sardynki, śledzie, szprotki;
  • czekolada, kakao;
  • mocna herbata;
  • groch, soczewica, fasola;
  • grzyby;
  • szpinak, szczaw;
  • kawa naturalna;
  • wędliny, konserwy;
  • ostre przyprawy;
  • rabarbar;
  • alkohol;
  • niektóre przyprawy – pieprz, musztarda, przyprawy korzenne.

Ważne, aby przygotowywane dania w diecie ubogopurynowej były łagodne i mało ostre. Zaleca się gotowanie, duszenie i pieczenie bez dodatki tłuszczu. Pokarmy zawierające bardzo małe ilości puryn lub niezawierające tych związków to:

  • mleko i produkty mleczne;
  • chude, gotowane mięso;
  • niektóre ryby – np. sandacze, dorsze, mintaje, pstrągi;
  • ryż, makaron;
  • buraki, cebula, cukinia, kapusta, ogórki, pomidory, marchewki, sałata, ziemniaki;
  • ananasy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, czereśnie, maliny, truskawki;
  • miód;
  • ziarna i orzechy.

Większość warzyw i owoców jest dopuszczona do spożycia przez osoby przebywające na dietach ubogopurynowych. W efekcie z wykorzystaniem dozwolonych produktów można bez problemu ułożyć apetyczne, urozmaicone dania. Osoba wymagająca diety ubogopurynowej powinna początkowo skorzystać z usług doświadczonego dietetyka. Ostatecznie po pewnym czasie wdroży się w ten temat i z pewnością będzie w stanie samodzielnie dobierać produkty spożywcze do swoich potrzeb.

Zobacz również: Dna rzekoma – przyczyny, objawy, leczenie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Materiały znajdujące się na Portalu Fizjoterapeuty są chronione prawem autorskim. Zabrania się kopiowania w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej zgody autora.