Aminokwasy – niedobór, rodzaje i działanie

///Aminokwasy – niedobór, rodzaje i działanie

Aminokwasy są to białka w produktach spożywczych i w organizmie ludzkim. Białka są zbudowane z aminokwasów., a każda komórka naszego organizmu ich potrzebuje. Podczas jedzenia układ trawienny rozkłada białko zawarte w pożywieniu na aminokwasy, które zostają ponownie połączone w białko potrzebne organizmowi (każda komórka jest tak zbudowana, że tworzy konkretną postać białka na swoje potrzeby).

Aminokwasy - niedobór, rodzaje i działanie

 

Rodzaje aminokwasów

Wyróżniamy dwa rodzaje aminokwasów. Egzogenne, czyli niezbędne dla organizmu i endogenne. Aminokwasy endogenne organizm wytwarza sobie sam, natomiast egzogenne, które są niezbędne organizm czerpie z pożywienia.

Do aminokwasów endogennych należą:

  1. Alanina.
  2. Arginina.
  3. Asparagina.
  4. Kwas asparaginowy.
  5. Cysteina.
  6. Kwas glutaminowy.
  7. Glicyna.
  8. Prolina.
  9. Seryna.
  10. Tauryna.
  11. Tyrozyna.

Aminokwasami niezbędnymi (egzogenne) są:

  1. Histydyna.
  2. Izoleucyna.
  3. Leucyna.
  4. Lizyna.
  5. Metionina.
  6. Fenyloalanina.
  7. Treonina.
  8. Walina.

Aminokwasy są niezbędne do leczenia uszkodzeń mięśni, wiązadeł, ścięgien, skóry, narządów wewnętrznych, gruczołów wydzielania wewnętrznego, włosów i paznokci oraz do utrzymania ich we właściwym stanie. Aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu hormonów zwłaszcza insuliny, neuroprzekaźników (substancji chemicznych w mózgu przenoszących impulsy elektryczne), różnych płynów ustrojowych oraz enzymów, biorących udział w różnych reakcjach organizmu.

Niedobór aminokwasów

Przyczyną niedoboru aminokwasów w organizmie jest nieprawidłowa dieta (szczególnie dieta uboga w białka), ale może także wystąpić w wyniku infekcji, stresu, przyjmowania leków, starości i zaburzeń równowagi chemicznej organizmu. Niedobory można uzupełnić, podając preparaty zawierające aminokwasy. Można je także stosować w leczeniu wielu schorzeń. Aminokwasy i ich pochodne są bardzo skuteczne w leczeniu chorób serca.

Działanie aminokwasów

Karnityna, wytwarzana w organizmie z lizyny i metioniny, występuje w dużym stężeniu w komórkach mięśnia sercowego. Wzmacnia serce, wspomaga rekonwalescencję osób, które cierpią na niewydolność serca oraz zwiększa szanse przeżycia zawału serca. Karnityna bierze udział w metabolizmie tłuszczów co pomaga zmniejszyć zbyt duże stężenie trójglicerydów. Umożliwia również mięśniom spalanie tłuszczów.

Lizyna jest jednym z najskuteczniejszych środków w leczeniu opryszczki, a także stosuje się ja w leczeniu półpaśca i owrzodzenia ust (arginina może natomiast wywołać opryszczkę na ustach i narządach płciowych).

Arginina, która jest aminokwasem endogennym, zmniejsza ryzyko zawału serca i zatoru mózgu, rozszerzając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi. Może złagodzić bóle i objawy choroby wieńcowej.

Tauryna leczy niewydolność serca i obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.

N- acetylocysteina (NAC) jest pochodną cysteiny, która jest łatwiej przyswajalna niż sama cysteina. Pobudza wytwarzanie przez organizm przeciwutleniaczy i sama może działać jak przeciwutleniacz. Dzięki temu wspomaga usuwanie uszkodzonych komórek i wzmacnia układ odpornościowy. Zmniejsza wydzielanie śluzu podczas przewlekłego zapalenia oskrzeli oraz jest stosowana jako substancja chroniąca wątrobę w przypadku przedawkowania paracetamolu. Powstrzymuje rozwój chorób uszkadzających komórki nerwowe, np. stwardnienia rozsianego.

Glutamina, występująca w komórkach przewodu pokarmowego, łagodzi objawy zespołu nadwrażliwego jelita i uchyłkowatości oraz pomaga w leczeniu wrzodów. Wspomagając wytwarzanie przez mózg pewnych substancji, tauryna może się okazać dobrodziejstwem dla osób chorych na padaczkę. Jest jednym z głównych składników żółci i może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych.

Tauryna pomaga chorym na cukrzycę, ponieważ ułatwia przyswajanie glukozy przez komórki.

Przedawkowanie

Aminokwasy przyjmowane w zalecanych dawkach nie mają żadnego działania ubocznego. Duże dawki pewnych aminokwasów mogą być szkodliwe i powodować nudności, wymioty i biegunkę.

Aminokwasy dostępne są w postaci:

  • kapsułek
  • płynu
  • proszku
  • tabletek

Kobiety w ciąży i karmiące piersią, chorzy na cukrzycę i osoby cierpiące na nadciśnienie oraz choroby wątroby i nerek powinny bardzo ostrożnie korzystać z preparatów zawierających aminokwasy.

Polecane produkty:

Zostaw komentarz