RSQ Technologies

Kwas moczowy stanowi końcowy produkt przemiany puryn występujących w kwasach nukleinowych i nukleotydach.

 

Produkcja kwasu moczowego

Organizm człowieka produkuje na dobę około 250-750 mg kwasu moczowego. Pochodzi on z puryn zawartych w codziennej diecie, a także z rozpadu obumierających tkanek. Omawiając bardziej szczegółowo, kwas moczowy jest końcowym produktem katabolizmu puryn i powstaje w reakcji katalizowanej przez oksydoreduktazę ksantynową. To właśnie ten enzym katalizuje przekształcanie hipoksantyny do ksantyny, a następnie ksantyny do kwasu moczowego.

Wydalanie kwasu moczowego

Jeżeli homeostaza ma zostać zachowana, produkowana ilość kwasu moczowego musi zostać wydalona. Jest on wydalany głównie przez nerki w 8-12%. Aż 90% podlega resorpcji zwrotnej. Wydalanie kwasu moczowego można przedstawić w 4 etapach:

  1. Filtracja całej puli kwasu moczowego w kłębuszkach nerkowych.
  2. Niemal całkowita resorpcja zwrotna w kanaliku krętym bliższym.
  3. Sekrecja do kanalika około połowy przefiltrowanego ładunku.
  4. Postsekrecyjna resorpcja.

Zaburzenia fizjologii kwasu moczowego

W przypadku zbyt dużego stężenia kwasu moczowego w organizmie człowieka diagnozuje się dnę moczanową, którą dzieli się na:

  • pierwotną – w wyniku upośledzenia wydalania kwasu moczowego przez nerki bądź jego nadprodukcji w efekcie wrodzonych zaburzeń enzymatycznych;
  • wtórną – w wyniku podwyższonego stężenia kwasu moczowego w surowicy w efekcie zwiększonego spożycia produktów bogatych w puryny, nadużywania alkoholu czy zwiększonego rozpadu komórek w przebiegu niektórych chorób.

W dnie moczanowej kryształy kwasu moczowego odkładają się w chrząstkach stawowych, co powoduje silne dolegliwości bólowe. Aż u 10% chorych na hiperurikemię stwierdza się z czasem rozwój dny moczanowej.

Jeśli dobowa produkcja kwasu moczowego przekracza ilość wydalaną przez nerki diagnozuje się hiperurikemię. Schorzenie to ściśle wiąże się z nadciśnieniem tętniczym i upośledzeniem czynności nerek. Szacuje się, że jedynie 10-15% przypadków hiperurikemii jest konsekwencją nadmiernej produkcji kwasu moczowego w organizmie. Aż 90% przypadków wiąże się z upośledzeniem wydalania nerkowego.

Sklep Spirulina

Przewlekła hiperurikemia stanowi czynnik ryzyka rozwoju przewlekłej choroby nerek, co stanowi globalny problem, ponieważ częstość występowania tej choroby osiąga nawet 16% w populacji ludzi na świecie.

Zobacz również: Dna rzekoma – przyczyny, objawy, leczenie.

Produkty bogate w puryny

Aby uniknąć nadmiaru kwasu moczowego w organizmie (zwykle przy dnie moczanowej) stosuje się dietę ubogą w puryny. Obejmuje ona przede wszystkim rezygnację w pewnych produktów spożywczych. Najwięcej puryn znajduje się w:

  • wątróbce;
  • śledzionie;
  • grzybach suszonych;
  • śledziach i sardynkach w oleju;
  • tuńczyku;
  • wieprzowinie, wołowinie;
  • salami;
  • fasoli.

To właśnie te produkty należy ograniczyć.

Kwas moczowy – norma we krwi

Oznaczanie stężenia kwasu moczowego we krwi jest badaniem tanim i powszechnie dostępnym. Przyjmuje się, że prawidłowe stężenie kwasu moczowego powinno mieścić się w zakresie 3-7 mg/dl, co daje 180-420 µmol/l.

Czynność kwasu moczowego

Kwas moczowy jest nie tylko produktem przemiany materii, który krąży po organizmie nie wpływając na nic. Jedną ze znaczniejszych czynności jest zwiększanie oksygenacji lipoprotein LDL. W efekcie kryształy kwasu moczowego stymulują uwalnianie z płytek krwi między innymi serotoniny, ADP czy ATP, indukując tym samym odpowiedź zapalną. W związku z tym stężenie kwasu moczowego we krwi koreluje ze stężeniem cytokin prozapalnych.

Kolejną funkcją jest stymulacja układu odpornościowego, wspieranie procesu prezentacji antygenu oraz pobudzanie limfocytów T do działania. Można zatem podsumować, że kwas moczowy pełni funkcję neuroprotekcyjną.

Bibliografia

  1. Majdan M., Borys O., Dna i schorzenia towarzyszące podwyższonemu stężeniu kwasu moczowego, Annales Academiae Medicae Stetinensis, 1/2010.
  2. Pilarski Ł., Bogdański P., Pupek-Musialik D., Dna moczanowa – antyczna choroba wciąż problematyczna w XXI wieku, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2012.
  3. Jakubiak G., Rola kwasu moczowego w fizjologii i patologii, Gabinet Prywatny, 2/2017.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław