Zaburzenia trawienia to zespół dolegliwości o zmiennym nasileniu i charakterze oraz licznych objawach, takich jak niestrawność, zgaga, wzdęcia, nudności, gazy, ucisk w żołądku, uczucie pełności, brak apetytu, a także zaburzenia rytmu wypróżnień (zwykle są to zaparcia). Diagnostyką i leczeniem zazwyczaj zajmuje się lekarz podstawowej opieki zdrowotnej.
Zaburzenia trawienia – przyczyny
Podłożem zaburzeń trawienia bardzo często jest dyskineza dróg żółciowych, czyli zespół niecharakterystycznych objawów ze strony dróg żółciowych, uwarunkowanych zaburzeniami ich motoryki oraz funkcji pęcherzyka żółciowego. Stwierdza się go po wykluczeniu zmian organicznych. Przeważnie dotyczy pacjentów z wszelkimi zaburzeniami czynności dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Przyczyny powstawania zaburzeń tych struktur są m.in. otyłość, cukrzyca typu 2, hiperlipidemia, mikrolitiaza pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, choroby mięśni, zaburzenia gospodarki hormonalnej czy przyjmowane leki (jako skutek uboczny). Wszystkie te problemy zdrowotne są także czynnikami ryzyka zaburzeń trawienia innego pochodzenia niż żółciowego. Do pozostałych możliwych przyczyn zaburzeń trawienia zaliczamy:
- niedobór enzymów trawiennych;
- choroba refluksowa przełyku;
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- zespół jelita drażliwego;
- alkoholizm;
- bulimia, anoreksja i inne zaburzenia odżywiania;
- nerwica;
- celiakia;
- alergie i nadwrażliwości pokarmowe;
- wrzody żołądka i dwunastnicy;
- perforacja jelit;
- skręt jelit;
- zapalenie jelit.
Równie często zaburzenia trawienia mogą wynikać z nieodpowiedniego stylu życia. Przyczynia się do nich w szczególności dieta ciężkostrawna, bogata w tłuste mięso, żywność przetworzoną, słodycze i gazowane napoje. Także nadmierny stres w życiu codziennym, nieregularne spożywanie posiłków, niedokładne przeżuwanie kęsów pokarmowych i jedzenie w pośpiechu nie są sprzymierzeńcami zdrowego trawienia. Pozostałymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia są: problemy ze snem, picie małej ilości wody, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, siedzący tryb życia przy braku aktywności fizycznej (w efekcie czego jelita znajdują się we względnym bezruchu) oraz antybiotykoterapia niszcząca naturalną florę jelitową.
Zaburzenia trawienia – objawy
Najczęściej obserwowane objawy wskazujące na szeroko rozumiane zaburzenia trawienia to:
- bóle brzucha;
- nudności i wymioty występujące głównie po spożyciu posiłku;
- wzdęcia;
- uczucie pełności w brzuchu;
- gazy;
- zgaga;
- utrata apetytu;
- niedobór śliny;
- biegunka lub zaparcia (częściej).
Jeśli zaburzenia trawienia trwają od dłuższego czasu, może dojść do nagłej utraty masy ciała i do licznych objawów niedożywienia (w związku z postępującymi niedoborami pokarmowymi).
Zaburzenia trawienia – leczenie
Podstawą przy zaburzeniach trawienia jest zmiana nawyków żywieniowych. To jeden z problemów zdrowotnych, które zawsze leczy się dietoterapią. Obejmuje ona m.in.: dietę lekkostrawną, unikanie żywności „zakazanej” (niezdrowej, tłustej, nadmiaru alkoholu), regularne spożywanie mniejszych porcji pokarmowych oraz jedzenie powoli, bez pośpiechu. Dodatkowo zaleca się suplementację, szczególnie Spiruliną i Chlorellą, ale również Omega 3 i koenzymu Q10. Pozostałe zalecenia dotyczące stylu życia i metod naturalnych wspierających trawienie to:
- systematyczna, umiarkowana aktywność fizyczna, która w dużym stopniu reguluje trawienie;
- wysypianie się i unikanie stresu;
- ziołolecznictwo (sprawdzi się zwłaszcza: koper włoski, rozmaryn, tymianek czy mięta pieprzowa);
- picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie (jest ona niezbędna dla dobrego trawienia);
- spożywanie żywności probiotycznej.
Zawsze należy wdrożyć także leczenie przyczynowe. Jeśli więc zaburzenia trawienia są konsekwencją cukrzycy, dąży się do utrzymywania glikemii na stałym poziomie i wyrównania choroby, natomiast przy celiakii należy wykluczyć ze swojej diety wszelkie źródła glutenu. Diagnostyką i leczeniem zaburzeń trawienia zajmuje się gastroenterolog. Jeśli domowe metody zawiodą, sięgnąć można po leki zalecone przez specjalistę.
Polecane produkty:
Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella to alga słodkowodna, która wspomaga naturalne procesy organizmu w oczyszczaniu z toksyn. Oprócz witamin i minerałów, zawiera m.in. CGF (czynnik wzrostu Chlorelli), który przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek. Zobacz więcej... | |
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Waśko-Czopnik D., Zaburzenia trawienia na tle dyskinezy dróg żółciowych – czy i jak możemy je leczyć?, Lekarz POZ, 1/2024.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.