Ziołolecznictwo opisuje stosowane od dawna metody użycia ziół w celach kosmetycznych i leczniczych. Jego praktyka wymaga jednak sporej wiedzy i doświadczenia, ponieważ nie wszystkie rośliny czy zioła można spożywać lub łączyć ze sobą. Ponadto istnieje wiele chorób będących przeciwwskazaniem do spożycia określonego rodzaju zioła.

Ziołolecznictwo

Ziołolecznictwo – zalety

Wiedza o ziołach i szczegóły dotyczące najbardziej efektywnego ich użycia są wynikiem setek, może tysięcy lat prób i błędów. Chińskie praktyki moczenia kompresów w ziołach i przykładania ich na skórę są przykładem ewolucji użytecznych technik.

Podanie leku przez skórę pozwala na dotarcie środka do krwiobiegu bez przechodzenia przez układ pokarmowy i staje się coraz powszechniejszą praktyką w nowoczesnej medycynie, co potwierdzają aktualne doniesienia o nowoczesnych systemach transdermalnych. Powoli następuje spadek zaufania do leków syntetycznych i powrót do naturalnych środków leczniczych. Leki pochodzenia roślinnego w większości:

  • są znacznie bezpieczniejsze;
  • działają łagodniej i wolniej od leków syntetycznych;
  • charakteryzują się przy tym małą toksycznością.

Ponadto mają zastosowanie także w leczeniu schorzeń przewlekłych.

Poniżej przedstawiono największe zalety ziół.

Poprawiają trawienie

Większość chorób przewlekłych rozpoczyna się od problemów z trawieniem. Spora grupa ludzi skarży się ponadto na częste występowanie wzdęć, gazów, zaparć, nudności, biegunki czy zgagi. Coraz częściej diagnozuje się zespół drażliwego jelita lub inne choroby trawienne. Należy wiedzieć, że odpowiednio wyselekcjonowane zioła i przyprawy mogą wspomóc w tych dolegliwościach.

Sklep Spirulina

Wspierają układ nerwowy

Stosując ziołowe napary uspokajające lub olejki z tych roślin można z powodzeniem zredukować stres i poprawić jakość snu. Ponadto rośliny zawierają sporą ilość witamin i innych substancji odżywczych, które wspierają układ nerwowy.

Wykazują działanie bakteriobójcze

Przyprawy mogą być bardzo skuteczne w kwestii likwidowania patogenów. Zamiast likwidować wszystko, co stanie na drodze, możemy wybierać rośliny zwalczające specyficzne infekcje. Niektóre zioła działają lepiej na dany typ bakterii niż inne. Poza tym, określone rośliny mogą mieć też działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Lecznicze zioła i przyprawy

Należy wspomnieć, że do najbardziej rozpowszechnionych roślin i licznych korzyściach zdrowotnych należą:

  • arcydzięgiel lekarski – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych i usuwa nagromadzone gazy;
  • babka zwyczajna – działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka;
  • czarny bez – działa napotnie i lekko moczopędnie, skutecznie usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny;
  • borówka czernica – obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego;
  • cebula – wykazuje właściwości silnie bakteriobójcze;
  • chmiel zwyczajny – działa uspokajająco, pobudza czynność żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów. Jednakże zmniejsza popęd płciowy;
  • chrzan pospolity – wykazuje właściwości rozgrzewające, wspomaga leczenie nerwobólów, usprawnia przemianę materii;
  • czosnek pospolity – działa bakteriobójczo i eliminuje pasożyty jelitowe, ponadto korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia;
  • dziurawiec zwyczajny – posiada wielokierunkowe działanie. W związku z tym znalazł zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych, schorzeń wątroby i nerek, zastojów krążenia, chorób skóry, zaburzeń psychicznych czy zaburzeń układu pokarmowego;
  • głóg dwuszyjkowy – rozkurcza mięśnie gładkie naczyń krwionośnych;
  • jałowiec pospolity – działa moczopędnie i dezynfekuje drogi moczowe, wspomaga likwidację obrzęków zastoinowych;
  • kozłek lekarski – uspokaja i działa przeciwskurczowo;
  • krwawnik pospolity – wspomaga leczenie zaburzeń układu pokarmowego, przeciwdziała wzdęciom i zaparciom, łagodzi bóle menstruacyjne;
  • macierzanka piaskowa – zwiększa wydzielanie śluzu w drogach układu oddechowego, tym samym działając wykrztuśnie;
  • melisa lekarska – uspokaja, wyraźnie obniża próg wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego;
  • mięta pieprzowa – pobudza czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, ułatwiając tym samym trawienie. Ponadto działa silnie bakteriobójczo;
  • podbiał pospolity – powleka i działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku, łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych;
  • pokrzywa zwyczajna – oczyszcza krew z toksyn, zwiększa poziom hemoglobiny, wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne;
  • tymianek właściwy – pobudza do pracy układ pokarmowy, uspokaja system nerwowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Takich roślin jest oczywiście znacznie więcej, a każda z nich wykazuje odmienne działanie. W związku z tym ziołolecznictwo wykazuje tak bogatą ofertę roślin, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

Podsumowanie

Zioła i przyprawy wspierają nasze zdrowie na wiele sposobów, między innymi poprzez:

  • ułatwianie trawienia;
  • wspieranie układu odpornościowego;
  • pobudzanie zmysłów i radości życia.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z ziołolecznictwa, powinno się ich używać codziennie i sporych ilościach. Nie chodzi o wrzucanie szczypty ziół i przypraw do zupy. Zamiast tego, należy patrzeć na każdy posiłek jak na okazję, aby użyć bogactwa ziół w swoim życiu w postaci potężnego sposobu na wzmocnienie zdrowia. To pożywienie, jednocześnie stanowiące lekarstwo w najlepszym wydaniu. Dzięki temu ziołolecznictwo zyskuje coraz większą popularność.

Zobacz również: Akupunktura.

Bibliografia

  1. Foret R., Alchemia ziół i przypraw, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
  2. Drozd J., Wczoraj i dziś ziołolecznictwa, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2/2012.
  3. Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa 1994.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław