Słaba odporność to stan, w którym układ immunologiczny nie jest w stanie skutecznie chronić organizmu przed patogenami. W takiej sytuacji wirusy, bakterie czy grzyby chorobotwórcze łatwiej przenikają do ustroju, prowadząc do częstszych infekcji, osłabienia organizmu i spadku energii. Częste przeziębienia, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne czy wolniejsze gojenie się ran to tylko niektóre z objawów świadczących o osłabionej odporności. Choć przyczyn może być wiele, najczęściej wynikają one z niewłaściwego stylu życia i niedoborów składników odżywczych. Dlatego warto wspierać układ immunologiczny na co dzień poprzez zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną, regenerujący sen oraz naturalne produkty bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty takie jak np. Spirulina i Chlorella – algi znane ze swoich właściwości wzmacniających odporność, oczyszczających organizm i wspomagających naturalną regenerację komórek. Regularne ich stosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi i zwiększa naturalną ochronę przed patogenami.

Słaba odporność – przyczyny
Odporność to zdolność organizmu do rozpoznawania i zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty. Za jej prawidłowe działanie odpowiadają m.in. leukocyty, limfocyty, śledziona, węzły chłonne oraz mikroflora jelitowa. Zaburzenia którejkolwiek z tych barier może skutkować obniżeniem odporności. Bardzo często ma to związek ze stylem życia. Do osłabienia odporności prowadzić mogą wówczas:
- niezdrowa dieta, uboga w witaminy, minerały, antyoksydanty, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a bogata w tłuszcze nasycone trans, żywność wysokoprzetworzoną, fast foody;
- picie niedostatecznej ilości wody w ciągu dnia;
- używki, zwłaszcza papierosy i alkohol;
- przewlekły stres w życiu codziennym;
- brak snu, a więc i czasu na regenerację (to właśnie podczas stabilnego, nieprzerwanego snu organizm regeneruje się najintensywniej);
- brak ruchu, siedzący tryb życia, unikanie aktywności fizycznej, która jest niezbędna dla budowania odporności.
Nie zawsze jednak mamy wpływ na swoją odporność. Osoby z chorobami przewlekłymi takimi jak choroby autoimmunologiczne, choroby reumatyczne, zaburzenia jelitowe (w tym zespół nieszczelnego jelita, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna), depresja czy zaburzenia hormonalne (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto) także mogą zmagać się z obniżoną odpornością. Nie wspominając już o pacjentach onkologicznych lub zarażonych wirusem HIV, czego konsekwencją jest AIDS (zespół nabytego niedoboru odporności). Stosowana farmakoterapia również może przyczynić się do spadku odporności, zwłaszcza przy leczeniu się chemioterapeutykami bądź sterydami.
Słaba odporność – objawy
Głównym objawem osłabionej odporności jest podatność organizmu na infekcje (wirusowe, bakteryjne, grzybicze, pasożytnicze). Przeziębienie, angina, zapalenie zatok, oskrzeli czy ucha pojawiają się częściej niż 4-5 razy w roku, a zwykle są też przechodzone dłużej lub intensywniej, niż ma to miejsce w przypadku pozostałych osób. Typowe są nierzadko nawroty infekcji tuż po ich wyleczeniu.
Osoby ze słabą odpornością często skarżą się na osłabienie, uczucie zmęczenia, brak energii w ciągu dnia nawet pomimo właściwej ilości odpoczynku. Pozostałe objawy to:
- trudności z koncentracją;
- obniżony nastrój;
- pogorszenie i wydłużenie gojenia się ran;
- nawracające afty i opryszczki.
Może pojawić się zwiększone wypadanie włosów oraz bladość skóry.
Słaba odporność – leczenie
Leczenie słabej odporności powinno w pierwszej kolejności obejmować usunięcie jej przyczyny. Oznacza to uzupełnienie wszelkich niedoborów pokarmowych, stabilizację chorób przewlekłych oraz (jeśli to konieczne) konsultację z lekarzem w celu zmiany lub odstawienia leków, które mogą obniżać sprawność układu immunologicznego.
W wielu przypadkach bardzo dobre efekty przynosi również wzmocnienie organizmu za pomocą domowych sposobów. Regularne i kompleksowe działania potrafią wyraźnie poprawić odporność, pod warunkiem, że staną się elementem codziennego stylu życia. Do najskuteczniejszych należą:
- zdrowa, zbilansowana dieta – bogata w świeże owoce i warzywa, źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby, oleje roślinne tłoczone na zimno, ziarna, orzechy), naturalne probiotyki (kefiry, maślanki, kiszonki, zakwas buraczany), produkty wysokobiałkowe oraz tzw. naturalne antybiotyki, takie jak czosnek, cebula, miód, chrzan, imbir i kurkuma;
- odpowiednie nawodnienie organizmu – picie co najmniej 1,5–2 litrów wody dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia alkoholu;
- rezygnacja z palenia papierosów, również biernego;
- regularna aktywność fizyczna – najlepiej o umiarkowanej intensywności, na świeżym powietrzu, w formie treningów aerobowych i uzupełniających ćwiczeń siłowych;
- sen trwający 6-8 godzin na dobę, najlepiej o stałych porach, zapewniający regenerację organizmu;
- hartowanie organizmu, np. poprzez kąpiele w zimnej wodzie, korzystanie z sauny czy morsowanie;
- redukcja stresu i dbanie o równowagę psychiczną.
Warto również rozważyć wsparcie odporności przy pomocy adaptogenów i dobrze dobranej suplementacji, poprzedzonej badaniami krwi. Do substancji szczególnie polecanych w tym zakresie należą kwasy tłuszczowe Omega 3, witamina C, witamina D, cynk, żelazo oraz naturalne algi (Spirulina, Chlorella), które dostarczają składników odżywczych o wysokiej jakości i biodostępności, wspierających odporność, a dodatkowo oczyszczają organizm i poprawiają ogólną witalność. Dobrym uzupełnieniem może być również olej z czarnuszki siewnej, znany ze swojego działania przeciwzapalnego i immunomodulującego.
Polecane produkty:
|
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Ławniczek-Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka-Kupiec A., Wspomaganie dietą układu odpornościowego w walce z infekcją, Bezpieczeństwo Pracy, 6/2020.




















