Niestrawność (inaczej: dyspepsją) jest zespołem objawów pochodzących głównie z układu pokarmowego. W większości przypadków wiąże się z nieodpowiednim stylem życia, głównie z unikaniem aktywności fizycznej oraz przetworzoną, zmodyfikowaną i mało urozmaiconą dietą. Postępowaniem z wyboru jest więc zmiana diety i wdrożenie do dnia codziennego prawidłowych nawyków. Uzupełniająco stosować można farmakoterapię, choć coraz większą popularnością cieszą się domowe, naturalne metody na niestrawność.
Niestrawność – przyczyny
Główną przyczyną niestrawności są błędy dietetyczne. W dzisiejszych czasach obserwuje się częste sięganie po żywność przetworzoną i zmodyfikowaną (np. fast-foody, przekąski, słodycze, gotowe dania do odgrzania), jak również pokarmy ciężkostrawne i zbyt tłuste (np. smażone na głębokim oleju). Czynnikami ryzyka dyspepsji związanymi z błędami dietetycznymi są dodatkowo:
- objadanie się;
- spożywanie zbyt gorących lub bardzo zimnych posiłków;
- jedzenie na noc, tuż przed snem;
- niedokładne żucie kęsów pokarmowych;
- częste sięganie po cukier lub ostre przyprawy.
Dużym problemem w dzisiejszych czasach jest również mała aktywność fizyczna wielu osób. Jelita do swej pracy potrzebują ruchu. Spokojne spacery po jedzeniu sprawią, że jelita będą się delikatnie poruszać, ułatwiając mieszanie się soków trawiennych z pokarmem i przesuwanie się treści pokarmowej w kierunku odbytnicy. Do niestrawności może jednak też dojść wskutek czynników niezwiązanych ze stylem życia, takich jak:
- zbyt mała ilość soków trawiennych;
- alergie pokarmowe;
- przewlekłe choroby układowe;
- wadliwa budowa anatomiczna poszczególnych odcinków układu pokarmowego;
- zaburzenia pracy wątroby, dróg żółciowych czy trzustki;
- zaburzenia ilości i jakości mikroflory jelitowej.
Do niestrawności może prowadzić przyjmowanie niektórych leków, zwłaszcza antybiotyków w sposób długoterminowy i bez jednoczesnego stosowania osłony (takiej jak np. probiotyki).
Niestrawność – objawy
Charakterystycznymi i głównymi objawami wskazującymi na niestrawność są:
- uczucie przepełnienia w brzuchu;
- brak apetytu;
- wzdęcia;
- odbijanie;
- nudności, a niekiedy nawet wymioty;
- uczucie palenia w przełyku (zgaga);
- luźne i śluzowate stolce, biegunka;
- stan podgorączkowy;
- rozbicie, zmęczenie i osłabienie organizmu;
- obniżenie nastroju;
- ból brzucha.
Występowanie tych objawów w ciągu dnia, a w szczególności niedługo po spożyciu posiłków, jest wskazaniem do diagnostyki. Wykonuje się badania krwi, moczu i stolca, jak również badania endoskopowe w zależności od podejrzeń lekarza (gastroskopia, kolonoskopia).
Domowe sposoby na niestrawność
W przypadku niestrawności dużą popularnością cieszy się fitoterapia. Można stosować surowce goryczkowe, naturalnie pobudzające wydzielniczy odruch warunkowy (np. ziele mniszka lekarskiego, korzeń cykorii), surowce aromatyczno-gorzkie działające przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie i żółciopędnie (np. korzeń arcydzięgla), jak również surowce o działaniu wiatropędnym (np. owoc anyżu, kminek, koper włoski). Po posiłku można również drobnymi łyczkami wypić filiżankę naparu z mięty lub dziurawca.
W celu uniknięcia niestrawności, warto zmienić dietę. Liczy się unikanie bardzo tłustych posiłków, powolne i dokładne gryzienie kęsów pokarmowych, picie dużej ilości wody w ciągu dnia oraz spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy (choćby surowe owoce i warzywa). Dobrym uzupełnieniem jest suplementacja Spiruliny lub Chlorelli, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze (witaminy, minerały, antyoksydanty) oraz błonnik. Nie tylko uzupełniają niedobory ważnych składników odżywczych, ale dodatkowo regulują metabolizm i oczyszczają organizm z metali ciężkich na zasadzie chelatacji, wiążąc je w swoich cząsteczkach.
W leczeniu niestrawności najlepiej sprawdzają się produkty spożywcze takie jak: czerstwe pieczywo, niesłodzone sucharki, chude ryby, mięso i warzywa gotowane (najlepiej na parze), kasze (zamiast makaronu), owoce i warzywa (z ominięciem tych ciężkostrawnych, np. grochu, grzybów czy kapusty).
Leki na niestrawność
W niektórych przypadkach warto sięgnąć po leki na niestrawność. Głównie wtedy, gdy domowe sposoby nie przynoszą oczekiwanych rezultatów lub ich zastosowanie nie jest możliwe. Leki zawierają w swoim składzie przede wszystkim wyciągi roślinne lub związki chemiczne hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego / zmniejszające pH w żołądku. Przy silnych wzdęciach i uczuciu przepełnienia w brzuchu można sięgnąć po preparaty rozkurczowe.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Popczak G., Kowal A., Prystupa A., Schabowski J., Mosiewicz J., Od objawów do rozpoznania dyspepsji czynnościowej, Medycyna Ogólna, 16/2010.