Szukaj
Szukaj

Witamina B2

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Witamina B2 (ryboflawina) to złożony, organiczny związek chemiczny, pełniący w organizmie bardzo ważne funkcje. Ryboflawina zaliczana jest do witamin z grupy B, ponieważ to prekursor dwóch ważnych koenzymów. Jest ona rozpuszczalna w wodzi, a promieniowanie UV doprowadza do jej niszczenia.

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2 – charakterystyka

Witamina B2 została odkryta w 1879 roku pod mikroskopem fluoryzującym jako żółtozielony składnik mleka, który dopiero w 1933 roku został zidentyfikowany jako ryboflawina, czyli witamina B2. Substancja ta bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów w energię. Można ją znaleźć w wielu pokarmach. Jest między innymi dodawana do wzbogacanego pieczywa jak również do płatków śniadaniowych. Witamina B2 łatwo rozkłada się pod wpływem światła słonecznego.

Zbyt małe przyjmowanie tej witaminy wiąże się często z niedoborem innych witamin z grupy B, co zdarza się u osób w podeszłym wieku i u alkoholików. Jako suplement diety, ryboflawina występuje osobno lub w zestawie z innymi witaminami z grupy B (czyli witamina B kompleks) oraz w preparatach wielowitaminowych.

Zobacz również: Witamina K.

Witamina B2 – dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie dzienne na witaminę B2 wynosi:

  • dla mężczyzn 1,3 mg;
  • a dla kobiet 1,1 mg.

Witamina B2 – działanie

Witamina B2 działa wielokierunkowo. Między innymi:

  • bierze udział w syntezie hormonów tarczycy, które utrzymują prawidłowe tempo przemiany materii i sprzyjają dostarczaniu energii do komórek;
  • uczestniczy w wytwarzaniu komórek odpornościowych, które zwalczają zakażenia;
  • razem z żelazem bierze udział w tworzeniu się krwinek czerwonych, które transportują tlen do wszystkich komórek ciała;
  • jest niezbędna do przekształcenia witaminy B6 i niacyny w ich czynne postacie;
  • tworzy związki wzmacniające działanie przeciwutleniaczy (na przykład witaminy E, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami);
  • leczy rany pooperacyjne, oparzenia i inne urazy, w efekcie czego utrzymuje tkanki w zdrowiu;
  • wspomaga aktywność przeciwutleniaczy;
  • zmniejsza skutecznie częstotliwość występowania migreny oraz łagodzi jej objawy (przyczyną migreny mogą być zubożenie rezerw energii w tkance mózgowej);
  • leczy zaburzenia skórne, takie jak m.in. trądzik różowaty, łuszczyca;
  • razem z witaminą B6 i witaminą PP jest stosowana w terapii wielu schorzeń nerwów, między innymi w drętwieniu i mrowieniu;
  • pomaga przy chorobach takich jak m.in. choroba Alzheimera, padaczka i stwardnienie rozsiane;
  • pomaga przy chorobie niedokrwistości sierpowatej;
  • działa wspomagająco w leczeniu trądziku pospolitego i różowatego.

Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ reguluje metabolizm kwasów tłuszczowych i zmienia pożywienie w energię. Dodatkowo witaminę tę stosuje się w przypadkach lęków, stresu, a także zmęczenia. Dzięki temu bierze udział w odnowie tkanek organizmu, wpływając korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Szczególną uwagę należy zwrócić na wpływ witaminy B2 na wzrok. Przeciwdziała bowiem tworzeniu się zaćmy, czyli zmętnieniu soczewek upośledzających widzenie głównie u osób starszych. Z tego względu okuliści zachęcają wszystkich, a w szczególności tych, którzy mieli w rodzinie przypadki zaćmy, aby przez całe życie systematycznie zażywali odpowiednie dawki ryboflawiny.

Źródła witaminy B2

Nie ma określonego rodzaju pożywienia, w którym można ją znaleźć. Są to zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W efekcie niedobory tej witaminy zazwyczaj nie występują, a przy zbilansowanej, zdrowej diecie są niemal niemożliwe. Bogatymi źródłami witaminy B2 są:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego – mleko, ser, jogurt, wątroba, wołowina, ryby, jajka;
  • produkty roślinne – pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, owoce awokado, grzyby, zarodki pszenicy, mąka sojowa, warzywa liściaste, spirulina, mniszek lekarski;
  • inne – piwo, drożdże.

Niedobór witaminy B2

Głównymi objawami niedoboru tej witaminy są:

  • zapalenie i pęknięcia kącików ust;
  • zwiększenie wrażliwości na światło słoneczne powodujące łzawienie, pieczenie i swędzenie oczu;
  • skóra wokół nosa, na brwiach i płatkach uszu łuszczy się;
  • może wystąpić wysypka na pachwinach;
  • niekiedy zmniejsza się liczba krwinek czerwonych (niedokrwistość) co powoduje ogólne osłabienie, przekrwienie oczu, wypadanie włosów, zawroty głowy, powstawanie prosaków.

Zobacz również: Niedobór witaminy D.

Nadmiar witaminy B2

Nadmiar ryboflawiny nie jest szkodliwy, ponieważ organizm wydala nadwyżki tej witaminy z moczem. Kiedy stosujemy duże dawki, mocz przybiera kolor jaskrawożółty.

Osoby, które zażywają preparaty wpływające na zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 (na przykład doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki lub leki psychotropowe) powinny zapytać lekarza o jej dawkowanie. Nie wolno zażywać ryboflawiny pijąc alkohol, ponieważ upośledza on jej wchłanianie w przewodzie pokarmowym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają?, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
  2. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *