Witamina K jest bardzo ważna w procesie krzepnięcia krwi. Odkryta została w 1929 roku i od tego czasu dowiedziono, że istnieje w dwóch strukturalnie podobnych związkach, czyli K1 i K2. Uważano, iż oba związki mają w organizmie bardzo podobne role, ale ostatnie badania pokazują, że są one całkiem odmienne.
Witamina K i jej funkcje w organizmie
Witamina K1, znana również jako filochinon, wspomaga proces krzepnięcia krwi poprzez aktywację białek w wątrobie, które przenoszą wapń, fibryny i inne składniki w celu zainicjowania procesu krzepnięcia. Można ją znaleźć w wielu roślinach, szczególnie w zielonych warzywach.
Witamina K2 (menachinon) wspiera i wzmacnia białka GLA takie jak MGP (Matrix GLA Protein), hamując zwapnienia między innymi w chrząstkach i naczyniach krwionośnych, chroniąc przed nadmiernym odkładaniem się wapnia (kierując go do tkanki kostnej). Zapobiega tym samym sztywnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych, zapaleniu stawów, zatorów czy odkładaniu się kamieni w nerkach.
Witamina K2 reguluje również ilość wapnia w kościach nie dopuszczając do jego wyczerpania, które może prowadzić do osteoporozy. Nowe spojrzenie na rolę K2 pomaga wyjaśnić dlaczego miażdżyca i osteoporoza posiadają podobne czynniki ryzyka, w tym podwyższony poziom cholesterolu, siedzący tryb życia, palenie, wiek i są jednocześnie spotykane u wielu pacjentów.
Witamina K2 wykazuje także istotne funkcje niezwiązane z krzepnięciem i przepływem wapnia w organizmie. Wykazano, że K2 bierze udział w aktywacji białek, które regulują wzrost i rozmnażanie komórek. Może to mieć potencjalnie duże znaczenie przy zapobieganiu raka. Wstępne badania i pierwsze analizy sugerują, że witamina K2 może chronić przed rakiem krwi, kości i prostaty.
Wykazano, że suplementacja wysokimi dawkami witaminy K2 zapobiega nawrotowi raka wątroby po zabiegu. Dodatkowo stwierdzono, że przyczynia się do wytwarzania energii w komórkach, co można wykorzystać w leczeniu chorób związanych z nieprawidłową produkcją energii, takich jak choroba Parkinsona.
Ze względu na wzrastającą ilość osób dotkniętych chorobami serca, osteoporozą czy rakiem, zainteresowanie badaczy witaminą K rośnie i jej ewentualnemu wkładowi w zapobieganie tym chorobom.
Niedobór witaminy K
Do przyczyn niedoboru można zaliczyć:
- spożywanie tłuszczów trans
- mało zróżnicowana dieta
- używanie leków przeciwzakrzepowych
- choroba pęcherzyka żółciowego
- choroba Crohna
- spożywanie fast foodów i dużej ilości produktów mrożonych
- pestycydy w żywności
Źródła witaminy K
W układzie pokarmowym człowieka witaminę K w niewielkiej ilości wytwarzają bakterie symbiotyczne. Jednak stosowanie antybiotyków czy upośledzone wchłanianie mogą prowadzić do jej niedoboru.
Najwyższy poziom stężenia witaminy K1 można znaleźć w zielonych liściach warzyw, niektórych olejach roślinnych, ziarnach, owocach oraz produktach mlecznych. W krajach Unii Europejskiej średni poziom zawartości witaminy K1 wynosi około 70-80 µg i jest mniejszy od zalecanego spożycia (80-120 µg). Ostatnie badania pokazują jednak, że i ta dawka może być za mała.
Poza wątrobą zwierząt, jednego z najbogatszych źródeł, witamina K2 występuje w fermentowanej żywności. Duże ilości można również znaleźć w sfermentowanej kapuście czy Natto. Japońskie tradycyjne danie z fermentowanych ziaren soi i bakterii Laseczki Siennej, to najbogatsze źródło witaminy K2 i można powiązać je z lepszym stanem zdrowia kości u Japończyków.
Polecane produkty:
![]() |
Flexi Bel - na stawy
Flexi Bel to produkt składający się wyłącznie z naturalnych substancji roślinnych, głównie takich jak: kadzidło (Boswellia serrata), czarci pazur (Harpagophytum procumbens), kora wierzbowa (Salicis cortex), TMAZ. Wspierają one funkcjonowanie stawów. Zobacz więcej... |
Aktualizacja:
Zostaw komentarz