Czarnuszka (łac. nigella sativa) to roślina stosowana zarówno w przemyśle gastronomicznym, jak i kosmetycznym czy nawet medycznym. Swoją nazwę wzięła od wyglądu nasion – są one koloru czarnego. Roślina ta i jej pochodne nazywane są także czarnuszką siewną, czarnym Kuminem czy czarnym kminkiem. W Polsce najczęściej używaną nazwą jest właśnie czarny kminek.
Czarnuszka – charakterystyka
Pochodzi z rodziny jaskrowatych. Ma średnią wysokość – łodyga najczęściej mierzy od 40 do 60 cm. Posiada kwiaty, które mają płatki koloru białego, z niebieskim akcentem.
Czarnuszka jest roślina znaną od bardzo dawna. Popularność przyniosły jej właściwości lecznicze. Jest ona używana również jako przyprawa – w tym przypadku znana właśnie pod nazwą czarny kminek. W niektórych źródłach czarnuszka jest opisywana jako roślina, która była wykorzystywana na przestrzeni wieków, a nawet przez Kleopatrę czy Hipokratesa.
Zobacz również: spirulina
Właściwości
Czarnuszkę siewną zna się przede wszystkim z tego, że:
- wspomaga układ odpornościowy – posiada cenny skład, który wzmaga odporność;
- pomaga w walce ze skutkami alergii – zwie się ją naturalnym antyhistaminem;
- wspomaga leczenie anemii;
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – dzięki obecności w składzie cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe;
- pomaga zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych;
- działa przeciwwrzodowo, wspomaga pracę żołądka;
- pozytywnie oddziałuje na skórę i zmiany skórne, np. trądzik – z oleju z czarnuszki można również zrobić (lub kupić) tonik do twarzy, który pomaga w walce z niedoskonałościami;
- wspomaga zapobieganie osteoporozie;
- działa przeciwdepresyjnie, uspokajająco – wpływa pozytywnie na układ nerwowy;
- przyspiesza gojenie ran;
- pozytywnie wpływa na układ trawienny;
- wspomaga obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- działa przeciwskurczowo – może uśmierzyć ból w przypadku dolegliwości menstruacyjnych, ale nie jest zalecany dla kobiet w ciąży (oraz karmiących piersią).
Przeciwwskazania
Jak widać, czarnuszka ma wiele pozytywnych właściwości. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej stosowania – ciąża, przeciwwskazania ze strony lekarza, na któryś z czynnych składników. Nie powinny jej także spożywać małe dzieci, do 6 roku życia.
Poza tymi wyjątkami polecana jest do wykorzystywania i spożywania zarówno dla tych, którzy zmagają się z różnymi dolegliwościami, jak i dla osób zdrowych. Dzięki niej mogą oni zwiększyć odporność i zachować dobrą kondycję.
Zastosowanie
Czarny kminek najczęściej używany jest jako przyprawa dodawana do potraw, napar, w postaci suplementów diety. Z czarnuszki robi się również odwary.
Jest stosowana także w kosmetyce – jako tonik czy maseczka, gdyż posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Ponadto stosuje się ją w kuchni – nadaje wyrazistości potrawom i jest zdrowa. Nasiona czarnuszki są początkowo gorzkie, a następnie ostre. Nie podrażniają jednak żołądka. Warto pamiętać, że wszystko spożywane w nadmiarze może zaszkodzić – nawet mające tak wiele pozytywnych właściwości nasiona czarnuszki.
Czarnuszka najczęściej przyjmuje postać: przypraw, tabletek, olei. Za najskuteczniejsze w leczeniu różnych dolegliwości uważa się oleje z nasion czarnuszki.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnego kminku rozpowszechnia się także jako suplement diety (oczywiście przed spożyciem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą). Jego głównym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te stanowią niezbędny element w prawidłowym rozwoju człowieka.
Czarnuszka posiada też witaminy. Z pożywienia prawie niemożliwe jest przyswojenie odpowiedniej dawki tych niezbędnych dla organizmu substancji. Suplementacja czarnuszką jest również wskazana dla osób, które dbają o wygląd – pozytywnie wpływa na wygląd skóry i włosów.
Czarnuszka, a zwłaszcza olej z jej nasion jest znany prawie na całym świecie i stosowany w wielu krajach. Czarny kminek cieszy się pozytywną opinią, a nawet jest polecany przez niektórych lekarzy. Cena oleju z czarnuszki wynosi około 100 zł za 200 kapsułek. Biorąc jednak pod uwagę jego skład i właściwości warto w niego zainwestować.
Bibliografia
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 9/2018.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z Czarnego Kminku (Czarnuszka)
Olej z Czarnego Kminku (Nigella Sativa) to produkt o potwierdzonym działaniu, który zapobiega m.in. grzybom, pasożytom i alergii. Ma szerokie zastosowanie szczególnie w przypadku problemów skórnych. Jest źródłem wielu ... Zobacz więcej... |