Ważnym i najbardziej rozpowszechnionym białkiem w ludzkim organizmie jest kolagen. Suplementacja tego związku pozwala między innymi na zachowanie zdrowia stawów i wysokiej kondycji skóry. Budują go aminokwasy lizyna, glicyna, prolina oraz hydroksyprolina. Znajdziemy go w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej.
Niedobór kolagenu w organizmie
Do niedoboru kolagenu dochodzi przede wszystkim wraz z wiekiem. Najintensywniejsza naturalna produkcja ma miejsce u dzieci, to właśnie dlatego posiadają one gładką, jędrną i pełną blasku skórę, a także nie zmagają się z bólem stawów. Pierwsze niewielkie spadki naturalnej produkcji następują w wieku 25 lat, zaś silniejszy spadek obserwujemy w okolicach 30. roku życia. 25-30 lat to etap w życiu, kiedy większość osób doświadcza pierwszych bólów stawów (najczęściej bóle kręgosłupa) i sztywności stawów oraz zauważa pierwsze zmarszczki. Na poziom kolagenu mamy jednak większy wpływ niż wydaje się większości osobom. Wszystko przez styl życia, jaki prowadzimy.
Czynniki znacznie obniżające poziom naturalnego kolagenu w organizmie i hamujące jego fizjologiczną syntezę:
- częsta ekspozycja na promieniowanie UV, np. praca fizyczna na dużym słońcu, opalanie się (także w solarium), wychodzenie na słońce bez zastosowania kremu z filtrem UV;
- dym tytoniowy – palenie czynne, ale i bierne;
- znacznego stopnia zanieczyszczenie powietrza, mieszkanie na co dzień w dużych miastach i tym samym narażanie skóry na smog i spaliny samochodowe;
- niedobór białka w diecie, ogólne niedobory żywnościowe – aminokwas lizyna jest kluczowa do naturalnej produkcji kolagenu w ustroju;
- nadmierny stres w życiu codziennym;
- nadmierne spożycie węglowodanów prostych (np. słodyczy) – przyłączenie cukrów do kolagenu prowadzi do powstania AGE, cząsteczek zaangażowanych w procesy starzenia się skóry;
- zaburzenia hormonalne, w tym spadek ilości estrogenów, np. w przebiegu menopauzy u kobiet.
Zobacz również: Czy kolagen wchłania się przez skórę?
Jak widać, za pomocą zdrowej diety, unikania stresu, właściwej pielęgnacji skóry i regularnych badań kontrolnych możemy w dużym stopniu wpływać na poziom kolagenu w organizmie. Przede wszystkim jednak należy zadbać o jego uzupełnianie, czego nie zagwarantuje żadna inna metoda poza suplementacją.
Kolagen – suplementacja
Suplementacja kolagenu polega na jego regularnym, codziennym przyjmowaniu. Nie ma ram czasowych wyznaczonych na długość tej czynności. Rekomenduje się rozpoczęcie suplementacji w wieku 25-30 lat, przy czym powinna ona być długotrwała. Nawet wieloletnie przyjmowanie kolagenu nie spowoduje skutków ubocznych, jako że jest to naturalne białko występujące w ludzkim ustroju, a my jedynie je uzupełniamy.
Jaki kolagen wybrać?
Najlepiej sprawdzi się naturalny kolagen do picia. Wystarczy bardzo dokładnie i energicznie rozmieszać go z wodą, a następnie wypić. Spotkać możemy różne wersje smakowe, dzięki czemu przygotowany napój jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Można zakupić kolagen wołowy bądź rybi (rybi posiada mocniejszy smak, często uznawany za nieprzyjemny, ale wykazuje się równie dobrą biodostępnością w układzie pokarmowym co kolagen wołowy). Zalecana ilość to przynajmniej 8000 mg w 100 g proszku, natomiast w składzie powinny znajdować się też inne związki, które wpływają na zwiększenie wchłaniania kolagenu. Najcenniejszym jest witamina C. Można oczywiście suplementować kolagen wspólnie z acerolą (najbogatsze znane źródło witaminy C).
Kolagen do picia – dla kogo?
Kolagen do picia sprawdzi się w przypadku wszystkich osób po 25. roku życia. Szczególnie jednak polecany jest osobom:
- pragnącym zachować zdrowy wygląd skóry, jej jędrność i wytrzymałość;
- chcącym wspomóc naturalną produkcję kolagenu i tym samym spowolnić procesy starzenia się całego organizmu;
- aktywnym fizycznie, sportowcom narażonym na kontuzje narządu ruchu;
- po urazach narządu ruchu (złamania kości, skręcenia stawu, zwichnięcia) celem lepszego gojenia się tkanek i szybszego powrotu do pełnej sprawności;
- po operacjach i zabiegach celem lepszego gojenia się tkanek i wspierania tworzenia pełnowartościowych blizn;
- z chorobami stawów, np. chorobą zwyrodnieniową stawów, reumatoidalnym zapaleniem stawów i innymi;
- ze zmarszczkami, żyjącym w stresie, stosującym mało urozmaiconą dietę, pracującym na słońcu.
Zobacz również: Jaki kolagen wybrać na stawy.
Kolagen do picia skutecznie uzupełni ewentualne niedobory, o ile suplement diety będzie mieć wysoką jakość. Za to odpowiada natomiast producent i jego renoma. Należy zwrócić uwagę, aby był godny polecenia oraz aby szczególnie kontrolował produkcję kolagenu. Najlepiej kupować kolagen do picia na stronach bezpośrednio u producentów suplementów diety.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny w kapsułkach
Skład produktu to wyłącznie naturalny, rybi kolagen. Dzięki temu jest on aktywny biologicznie, a także bardzo wysokiej wchłanialności. Zobacz więcej... | |
Kolagen w proszku na stawy, kości i skórę
Kolagen bioalgi zawiera aż 97% hydrolizowanego kolagenu. Jego opatentowana formuła sprawia, że wchłanialność jest na bardzo wysokim poziomie. Wspomaga łagodzenie objawów już istniejących chorób stawów, dodatkowo zapobiegając pojawianiu się nowych. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
- Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia i Medycyna Kosmetologiczna, 2/2012.
- Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.