Szukaj
Szukaj

Zespół Heinera

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Zespół Heinera to rzadko występujący u dzieci zespół alergii na białka mleka krowiego, współistniejący z niedokrwistością z niedoboru żelaza, zespołem złego wchłaniania, hemosyderozą płucną i obecnością nacieków w płucach. W reakcji tej uczestniczą kompleksy immunologiczne. Omawiając w skrócie, jest to hemosyderoza płucna spowodowana nadwrażliwością na mleko krowie.

 

Zespół Heinera – przyczyny

Jako że bardzo często stwierdzana jest obwodowa eozynofilia oraz obecność precypityn z alergenami mleka krowiego, uznaje się, że zespół Heinera jest specyficzną odmianą alergii pokarmowej występującą u dzieci. Patomechanizm tej jednostki chorobowej nadal nie został w pełni wyjaśniony, jednak wiadomo, że kluczową rolę odgrywają reakcje komórkowe, a także powstawanie kompleksów immunologicznych przyczyniających się do zapalenia naczyń pęcherzyków płucnych. Eliminacja mleka krowiego w diecie doprowadza do cofania się objawów, co ponownie potwierdza związek między tymi problemami zdrowotnymi. Przyczyny alergii pokarmowej również nie są znane.

Należy jednak wiedzieć, że mleko krowie zawiera około 20-30 białek, które mogą uczulać. Pojedyncze doniesienia wskazują na to, iż poddanie dłuższej ekspozycji mleka na wysoką temperaturę zmniejsza jego alergenność sprawiając, że produkty piekarnicze zawierające białka mleka (np. upieczone ciastka) są tolerowane przez część spożywających je dzieci z zespołem Heinera. W reakcji typu komórkowego uczestniczą głównie cytokiny produkowane przez limfocyty Th, aktywujące inne komórki, w tym makrofagi, bazofile i limfocyty cytotoksyczne. Objawy kliniczne zespołu Heinera występują po 24-48 godzinach, a nawet po kilku dniach po kontakcie z alergenem.

Zespół Heinera – objawy

Zespół Heinera określa się jako przewlekła choroba płuc, objawiająca się:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • nawracającymi stanami zapalnymi płuc;
  • hemosyderozą – patologiczny stan polegający na odkładaniu się hemosyderyny (żelaza zawartego w białkach) w komórkach różnych narządów;
  • krwawieniami z przewodu pokarmowego;
  • niedokrwistością z niedoboru żelaza;
  • brakiem przyrostu masy ciała i zahamowaniem rozwoju młodego organizmu.

Towarzyszą temu objawy typowe dla alergii pokarmowej na mleko. W krótkim czasie po spożyciu alergenu może się pojawić nasilona pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy, występują wymioty oraz biegunki. Częstym objawem jest katar, kaszel oraz problemy z oddychaniem. Mogą się pojawić zarówno w następstwie spożycia, jak i samej inhalacji oparów mleka. Objawy kliniczne alergii niezależnej od przeciwciał IgE wynikają głównie z upośledzenia czynności układu pokarmowego. Pojawiają się więc m.in. wymioty, bladość skóry, osłabienie i zmęczenie.

Diagnostyka zespołu Heinera

Aby rozpoznać zespół Heinera, w pierwszej kolejności należy zdiagnozować alergię pokarmową na białka mleka krowiego. W tym celu wykonuje się alergiczne testy skórne na określone alergeny pokarmowe, w tym właśnie mleko. Dodatkowo należy wykonać RTG płuc, a także szczegółowe badania krwi (m.in. układ krzepnięcia, liczba płytek krwi, OB, CRP, żelazo).

Zespół Heinera – leczenie

Aby nie dopuścić do wystąpienia zespołu Heinera, należy kontrolować alergię pokarmową u dziecka. W tym celu kluczowe jest unikanie spożywania mleka krowiego. Szczególne znaczenie w kontroli przewlekłych objawów alergii na pokarm mają leki przeciwhistaminowe, głównie II generacji, będące antagonistami receptora H1, takie jak bilastyna, cetyryzyna, lewocetyryzyna, feksofenadyna, loratadyna, desloratadyna i rupatadyna. Niekiedy u małych dzieci stosuje się klemastynę i dimetynden, które należą do leków przeciwhistaminowych I generacji. Zdiagnozowanie zespołu Heinera wymaga zastosowania farmakoterapii zleconej przez lekarza pulmonologa. W dalszym ciągu należy unikać białek mleka krowiego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Krauze A., Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne, Alergia Astma Immunologia, 20/2015.
  2. Rymarczyk B., Rogala B., Alergia pokarmowa, Lekarz POZ, 5/2018.
  3. Wąsik M., Nazimek K., Bryniarski K. Reakcje alergiczne na mleko krowie: patomechanizm, strategie diagnostyczne i terapeutyczne, możliwości indukcji tolerancji pokarmowej. Postepy Hig Med Dosw, 72/2018.
Patronite
Patronite

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *