Jagody Acai

jagody acai

Coraz więcej ludzi zaczyna doświadczać korzyści zdrowotnych jakie daje „super pożywienie” (superfood), takie jak jagody Goji, owoce Noni i jagody Acai. To „super pożywienie” może być zdefiniowane jako żywność, która oferuje doskonałą wartość odżywczą w porównaniu do ilości kalorii jaką zawiera. Jagody Acai są uważane za jedne z najlepszych pożywień. A to dlatego, że posiadają niesamowite właściwości antyoksydacyjne, ale nie tylko, ponieważ zawierają jeszcze wiele innych korzyści zdrowotnych.

Doprowadziło to do tego, że wielu producentów i dystrybutorów suplementów podjęło decyzje o możliwości sprzedaży jagód Acai w różnorodnych formach. Zawsze dzieje się tak, że gdy produkt staje się popularny, jak właśnie Acai, pojawia się w każdej formie i wszędzie. Zanim jednak zbadamy ten fenomen, dowiedzmy się więcej o na ich temat.

Jagody Acai to owoce, o kolorze ciemnofioletowym, które mają kulisty kształt. Rosną w postaci dużych klastrów w pobliżu wierzchołków palm, które występują w deszczowych lasach Amazonii. Każda Jagoda Acai zawiera tylko 10% miąższu owocu i duże nasiono, które nie ma żadnych korzyści, więc zbiór tych owoców jest pracochłonny, ponieważ każde nasiono trzeba wyciągnąć ręcznie w celu zachowania miąższu.

Jagody Acai pochodzą z Brazylii, z lasów deszczowych, gdzie były dodawane do uzdrawiających koktajli. Surferzy i osoby uprawiające sport twierdziły, że jagody te zwiększają ich poziom energii. Wreszcie zainteresowało to naukowców i okazało się, że Acai rzeczywiście posiadają pewne korzystne właściwości.

Jagody Acai – korzyści

Smak jagody Acai często opisywany jest jako owoc czerwonego wina z posmakiem czekolady. Szybko się psują i dlatego powinny być spożywane w ciągu 24 godzin. Wewnątrz odżywczego miąższu i w skórze, jagody Acai są pełne antyoksydantów, aminokwasów, błonnika, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów co czyni go niemal perfekcyjnie energetyzującym owocem.

Swoją popularność jagody Acai zyskały przede wszystkim dzięki bardzo wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy. Pokrótce, przeciwutleniacze są cząsteczkami, które zapobiegają utlenianiu się innych cząsteczek. Utlenianie wytwarza wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i gruczoły w naszym ciele. To czyni nas bardziej podatnych na choroby i procesy starzenia. Ze względu na to, że nasze ciało jest wystawione na działanie różnych toksyn i wytwarzanie bilionów wolnych rodników, ważne jest, aby podjąć kroki w celu zmniejszenia wpływu wolnych rodników na organizm. Dieta bogata w przeciwutleniacze, a także wprowadzenie do swojego jadłospisu jagody Acai to najlepsze sposoby, aby zapobiegać wolnym rodnikom i przeciwdziałać starzeniu.

Jagody Acai zostały uznane na świecie za jeden z najważniejszy ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity – Tlenowa Pojemność Wchłaniania Rodników). ORAC to pomiar wskazujący jak skutecznie przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki. Im wyższa wartość, tym lepiej wykorzystywany jest w organizmie do walki z wolnymi rodnikami. Jagody Acai zawierają dwa razy więcej antyoksydantów niż borówki i prawie dziesięć razy więcej niż winogron.

Znalezione przeciwutleniacze w jagodach Acai, antocyjany, są doskonałe dla zdrowia serca.
Choroby serca stają się coraz poważniejszym problemem na świecie i znalezienie naturalnych sposobów na utrzymanie zdrowego i prawidłowo funkcjonującego układu sercowo-naczyniowego jest bardzo pożądane u ludzi w różnym wieku. Dodatkowo antocyjany są pomocne przy zapobieganiu utleniania cholesterolu. Gdy poziom cholesterolu, niezależnie czy jest to wysoki czy niski poziom, zostanie utleniony, przykleja się do ścian naczyń krwionośnych powodując ich zwężenie. To nagromadzenie blaszki ostatecznie prowadzi do wysokiego ciśnienia, co jest oczywiście bardzo niebezpieczne.
Błonnik znajdujący się miąższu i skórce jagód Acai wspomaga trawieniu. Błonnik zapobiega zaparciom, a także pomaga w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego.

Acai jest naturalnie bogate w kwasy tłuszczowe o profilu podobnym do kwasów tłuszczowych znajdujących się w oliwkach. Połączenie między niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, a zdrowiem serca i układu nerwowego został już potwierdzony i udokumentowany w licznych badaniach.
Jagody Acai zawierają aminokwasy, które zwiększają wydajność mięśni, produkcję energii, wytrzymałość i siłę.
Owoce Acai zawierają również dużą ilość witaminy C oraz są źródłem witaminy A, B1, B2, B3 i E. Są również źródłem wapnia, magnezu, cynku i miedzi.
Z takim niesamowitym profilem żywieniowym, nie trudno jest zrozumieć dlaczego jagody Acai są korzystne dla zdrowia i mogą pomóc spowolnić proces starzenia się organizmu.

Szum o Acai

Nie ma wątpliwości, że jagody Acai mają duże korzyści zdrowotne. Niestety, gdy produkt staje się bardzo popularny pojawiają się błędne informacje i niedomówienia.

Po pierwsze, największe przekonanie odnośnie Acai dotyczy utraty masy ciała – odchudzanie. Istnieje wiele stron internetowych, które twierdzą, że przyjmując jagody Acai w postaci płynnej lub w kapsułkach można zrzucić kilogramy. Szacuje się, że duża liczba osób dorosłych w danym momencie myśli o odchudzaniu. Czy dziwne jest więc, że Acai zostało skierowane właśnie do tych osób?

Prawda jest taka, że Acai przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i nie powinno być traktowane wyłącznie pod kątem utraty kilogramów. Zdrowy styl życia, odpowiednia dieta z warzywami i owocami w menu oraz wysoka jakość białka połączone z aktywnością fizyczną będzie wpływała korzystnie na nasz organizm. Nie odrzucajmy jednak, że Acai może być korzystne przy utracie masy ciała, aczkolwiek nie powinniśmy wyłącznie myśleć o odchudzaniu podczas przyjmowania jagód Acai, ale również o ogólnej poprawie naszego zdrowia. Faktem jest też, że przeciwutleniacze pomagają neutralizować uboczne produkty spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym zapewniają, że organizm jest w stanie prawidłowo spalać tłuszcz. Włókna zawarte w Acai przyczyniają się do oczyszczania jelita grubego co jest jednym z etapów utraty wagi, ponieważ wiele osób ma powolny proces trawienia.

Acai jest kosztowne w produkcji od czasu, gdy owoce muszą być liofilizowane (suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji) w ciągu 24 godzin, aby utrzymać nienaruszony profil odżywczy. Liofilizacja zachowuje właściwości jagody Acai w skórze i miąższu, a nie tylko w soku.

W wielu produktach zawierających Acai używa się tylko niewielkiej ilości tego owocu oraz dodawane są różnego rodzaju wypełniacze.

Spora liczba producentów uważa, że Acai pomaga leczyć zwapnienie stawów, pomaga w depresji i zwiększa libido. Jednak nie zostało to do końca potwierdzone naukowo, więc należy podchodzić do tego na chwilę obecną z dystansem.

Które więc jagody Acai przyjmować?

Istnieje wiele suplementów Acai na rynku. Przed zakupem warto sprawdzić czy jest to 100% czysty i organiczny produkt, który został poddany procesowi liofilizacji co powoduje, że Acai zachowuje wszystkie swoje właściwości.

Podsumowując jagody Acai:

– pomagają zwiększyć poziom przeciwutleniaczy, aby zneutralizować szkodliwość wolnych rodników,
– zwiększają poziom energii;
– przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego.

Polecane produkty:

Autor: | 2014-11-09T14:05:26+00:00 01 Wrzesień, 2014|Kategorie: Acai (Jagody Acai), Suplementy|Tagi: , , , , , |1 komentarz

1 komenarz

  1. Magda 17 września 2014 w 20:40- Odpowiedz

    Dla mnie jagody acai to najlepsze co mogła natura stworzyć :)

Zostaw komentarz