Szukaj

Komórki tłuszczowe

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Komórki tłuszczowe (inaczej: adipocyty) to podstawowe struktury tworzące w organizmie człowieka tkankę tłuszczową, która z kolei spełnia szereg istotnych funkcji. Ich podstawową rolą jest magazynowanie energii w postaci tłuszczów, w szczególności trójglicerydów. Pełni jednak także rolę izolacyjną, amortyzacyjną i endokrynną, wydzielając hormony i inne substancje.

Komórki tłuszczowe

Komórki tłuszczowe

Komórki tłuszczowe w organizmie człowieka występują w 3 różnych postaciach:

  • białe komórki tłuszczowe – zlokalizowane głównie w tkance podskórnej, okołonarządowej i otrzewnowej;
  • brązowe komórki tłuszczowe – umiejscowione w okolicy międzyłopatkowej i szyjnej;
  • różowe komórki tłuszczowe – znajdują się w aktywnym gruczole mlekowym.

Białe komórki tłuszczowe jest narządem aktywnym metabolicznie, w którym naprzemiennie zachodzą procesy kataboliczne i anaboliczne. Brązowe komórki tłuszczowe są przystosowane do generowania ciepła, a różowe komórki tłuszczowe biorą udział w procesach laktacji.

Adipocyty posiadają wiele receptorów odpowiadających za ich wrażliwość na regulujące czynniki humoralne. Tym samym możliwe są interakcje tkanki tłuszczowej z układem dokrewnym, układem nerwowym i układem immunologicznym, a wręcz coraz częściej mówi się o ścisłych powiązaniach pomiędzy nimi.

Budowa komórki tłuszczowej

Pojedyncza komórka tłuszczowa zawiera w swoim składzie następujące organelle:

  • jądro komórkowe;
  • wakuola lipidowa;
  • liczne mitochondria;
  • receptory hormonalne;
  • błona komórkowa.

Wakuola lipidowa to główna struktura adipocytu, w której magazynowane są trójglicerydy. Z kolei receptory hormonalne reagują głównie na insulinę, leptynę oraz inne hormony regulujące metabolizm tłuszczów.

Masaż Tkanek Głębokich
Reklama
Patronite
Reklama

Komórki tłuszczowe – funkcje

Komórki tłuszczowe odpowiadają przede wszystkim za magazynowanie energii, która w późniejszym czasie może zostać wykorzystana np. do ogrzania kluczowych narządów wewnętrznych czy do przeprowadzenia licznych reakcji anabolicznych w organizmie. Ponadto współcześnie tkankę tłuszczową uważa się za aktywny organ endokrynny syntetyzujący liczne, biologicznie czynne peptydy nazywane adipokinami. Działają one w obrębie tkanki tłuszczowej, jednak pomimo tego wywierają wpływ na odległe narządy i tkanki. Warto zaznaczyć, że tkanka tłuszczowa jest narządem zatrzymującym ciepło w organizmie i regulującym jego temperaturę.

Adipogeneza – na czym polega?

Tkanka tłuszczowa może rozrastać się na dwa sposoby:

  • w procesie hipertrofii (zwiększenie rozmiaru komórek);
  • w procesie hiperplazji (zwiększenie liczby komórek).

Adipogeneza to hiperplazja komórkowa, proces różnicowania i rozwoju komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów), z komórek pierwotnych. Jest procesem dość skomplikowanym i złożonym, wieloetapowym, polegającym na nabywaniu przez komórki niezróżnicowane cech immunofenotypowych typowych dla adipocytów. W przypadku nadmiernej kumulacji tłuszczu w komórce (w stanach patologicznych), gdy osiągnie ona krytyczną objętość, ulega apoptozie, a dalsze gromadzenie trójglicerydów jest możliwe tylko po zmobilizowaniu nowych komórek z obecnych w tkance preadipocytów. Wskazuje to na zdolność tkanki tłuszczowej do przebudowy.

Podsumowując, adipogeneza to proces powstawania komórek tłuszczowych z komórek prekursorowych. Stanowi kluczowy mechanizm regulujący ilość tkanki tłuszczowej. Niestety nadmierna adipogeneza może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości.

Zobacz również: Leczenie otyłości.

Adipocyty a otyłość

Duże, dojrzałe adipocyty wykazują zwiększoną aktywność metaboliczną w zakresie glikolizy, lipogenezy i lipolizy, czego konsekwencją jest większe zużycie glukozy oraz synteza wolnych kwasów tłuszczowych. W przypadku gdy masa tkanki tłuszczowej przekracza wartość krytyczną (około 40 kg), większą rolę w regulacji ilości tłuszczu w organizmie zaczyna odgrywać rozrost komórek (zwiększanie się ich liczby). Skutkiem jest tzw. otyłość rozrostowa.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Skowrońska B., Fichna M., Fichna P., Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s. 21–29.
  2. Buczkowska M., Buczkowski K., Głogowska-Gruszka A., Duda S., Dyaczyński M., Nowak P., Tkanka tłuszczowa – budowa i funkcje, ze szczególnym uwzględnieniem charakterystyki wybranych adipokin i ich wpływu na organizm, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2019, Tom 25, Nr 3, 162–169.
  3. Siemińska L., Tkanka tłuszczowa. Patofizjologia, rozmieszczenie, różnice płciowe oraz znaczenie w procesach zapalnych i nowotworowych, Endokrynologia Polska, 4/2007.
Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Materiały znajdujące się na Portalu Fizjoterapeuty są chronione prawem autorskim. Zabrania się kopiowania w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej zgody autora.