BMI (ang. body mass index – wskaźnik masy ciała) jest najpowszechniej stosowanym, prostym wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości u osób dorosłych.
Pomiar masy ciała
Definicja i zasady klasyfikacji prawidłowej wagi, nadwagi i otyłości w populacji opierają się na pomiarach masy i wysokości ciała. Pomimo że waga jest najprostszym antropometrycznym wskaźnikiem, to pomiar jej samej nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej, ponieważ na masę ciała składają się także mięśnie, kości czy woda pozakomórkowa. Najczęściej stosowanym w codziennej pracy lekarskiej i badaniach populacyjnych do rozpoznania stopnia i oceny otyłości jest właśnie wskaźnik BMI.
BMI
Wskaźnik masy ciała BMI zwany jest również wskaźnikiem Queteleta. Opracowano go w 1869 roku, dziś jest powszechnie stosowny przez WHO. Koncepcja opiera się na założeniu, że masa ciała jest proporcjonalna do kwadratu wysokości ciała. Założenie to może być poprawne u dorosłych (aczkolwiek są liczne odstępstwa), ale nie u dzieci i młodzieży, u których w przebiegu wzrastania BMI nie odzwierciedla rzeczywistych proporcji masy ciała do jego wysokości.
Ze względu na to, że związek pomiędzy BMI, a ilością tłuszczu w ciele waha się w zależności od wieku, płci oraz grupy etnicznej opracowano inne metody, które pozwalają dokładniej monitorować stopień nadwagi i otyłości w populacji. W efekcie nie należy przypisywać wskaźnikowi możliwości oszacowania tkanki tłuszczowej.
Obliczanie BMI
BMI oblicza się dzieląc masę ciała w kg przez wysokość ciała do kwadratu (m2):
- waga (kg) / wzrost do kwadratu (m)
Przeprowadzić takie obliczenia masy ciała może praktycznie każdy, a wyniki dla kobiet i mężczyzn interpretuje się podobnie.
BMI tabela
Klasyfikacja otyłości
Klasyfikacja otyłości według WHO w oparciu o BMI prezentuje się następująco:
- < 18,5 – niedowaga;
- 18,5-24,9 – norma;
- 25,0-29,9 – nadwaga;
- 30,0-34,9 – otyłość I stopnia;
- 35,0-39,9 – otyłość II stopnia;
- > 40 – otyłość III stopnia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość u osób dorosłych rozpoznaje się przy wartości BMI powyżej 30,0 kg/m2.
Zobacz również: Leczenie otyłości.
Wskaźnik WHR
Omawiając temat BMI należy wspomnieć również o wskaźniku WHR. To prosty miernik tzw. otyłości centralnej, czyli nadmiernego nagromadzenia tłuszczu w okolicy brzusznej. Określając WHR mierzymy najwęższe miejsce w talii oraz najszersze miejsce w biodrach, a następnie dzielimy obwód talii przez obwód bioder. Otrzymany wynik u kobiety nie powinien przekraczać 0,8, natomiast u mężczyzn 0,9.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... | |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis - alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych takich jak m.in. białko, witaminy, minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Jopkiewicz A., Kopecky M., Analiza porównawcza wysokości, masy ciała i wsk. BMI dzieci i młodzieży polskiej i czeskiej, Zdrowie i Dobrostan, 2/2015.
- Wąsowski M., Walicka M., Marcinowska-Suchowierska E., Otyłość – definicja, epidemiologia, patogeneza, Postępy Nauk Medycznych, 4/2013.