Szukaj
Szukaj

BMI

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

BMI (ang. body mass index – wskaźnik masy ciała) jest najpowszechniej stosowanym, prostym wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości u osób dorosłych.

BMI

Pomiar masy ciała

Definicja i zasady klasyfikacji prawidłowej wagi, nadwagi i otyłości w populacji opierają się na pomiarach masy i wysokości ciała. Pomimo że waga jest najprostszym antropometrycznym wskaźnikiem, to pomiar jej samej nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej, ponieważ na masę ciała składają się także mięśnie, kości czy woda pozakomórkowa. Najczęściej stosowanym w codziennej pracy lekarskiej i badaniach populacyjnych do rozpoznania stopnia i oceny otyłości jest właśnie wskaźnik BMI.

BMI

Wskaźnik masy ciała BMI zwany jest również wskaźnikiem Queteleta. Opracowano go w 1869 roku, dziś jest powszechnie stosowny przez WHO. Koncepcja opiera się na założeniu, że masa ciała jest proporcjonalna do kwadratu wysokości ciała. Założenie to może być poprawne u dorosłych (aczkolwiek są liczne odstępstwa), ale nie u dzieci i młodzieży, u których w przebiegu wzrastania BMI nie odzwierciedla rzeczywistych proporcji masy ciała do jego wysokości.

Ze względu na to, że związek pomiędzy BMI, a ilością tłuszczu w ciele waha się w zależności od wieku, płci oraz grupy etnicznej opracowano inne metody, które pozwalają dokładniej monitorować stopień nadwagi i otyłości w populacji. W efekcie nie należy przypisywać wskaźnikowi możliwości oszacowania tkanki tłuszczowej.

Obliczanie BMI

BMI oblicza się dzieląc masę ciała w kg przez wysokość ciała do kwadratu (m2):

  • waga (kg) / wzrost do kwadratu (cm)

Przeprowadzić takie obliczenia masy ciała może praktycznie każdy, a wyniki dla kobiet i mężczyzn interpretuje się podobnie.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

BMI tabela

BMI tabela

Klasyfikacja otyłości

Klasyfikacja otyłości według WHO w oparciu o BMI prezentuje się następująco:

  • < 18,5 – niedowaga;
  • 18,5-24,9 – norma;
  • 25,0-29,9 – nadwaga;
  • 30,0-34,9 – otyłość I stopnia;
  • 35,0-39,9 – otyłość II stopnia;
  • > 40 – otyłość III stopnia.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość u osób dorosłych rozpoznaje się przy wartości BMI powyżej 30,0 kg/m2.

Zobacz również: Leczenie otyłości.

Wskaźnik WHR

Omawiając temat BMI należy wspomnieć również o wskaźniku WHR. To prosty miernik tzw. otyłości centralnej, czyli nadmiernego nagromadzenia tłuszczu w okolicy brzusznej. Określając WHR mierzymy najwęższe miejsce w talii oraz najszersze miejsce w biodrach, a następnie dzielimy obwód talii przez obwód bioder. Otrzymany wynik u kobiety nie powinien przekraczać 0,8, natomiast u mężczyzn 0,9.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Jopkiewicz A., Kopecky M., Analiza porównawcza wysokości, masy ciała i wsk. BMI dzieci i młodzieży polskiej i czeskiej, Zdrowie i Dobrostan, 2/2015.
  2. Wąsowski M., Walicka M., Marcinowska-Suchowierska E., Otyłość – definicja, epidemiologia, patogeneza, Postępy Nauk Medycznych, 4/2013.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *