Szukaj
Szukaj

6 powodów, aby pić kawę przed treningiem

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Istnieje wiele powodów, aby pić kawę przed treningiem, przy czym poniżej opisano 6 z nich. Kofeina stanowi dobrą przedtreninigówkę, a jej popularność wśród osób trenujących wciąż rośnie.

6 powodów, aby pić kawę przed treningiem

6 powodów aby pić kawę przed treningiem

Wiele ludzi, prawdopodobnie również i Ty zaczynasz dzień od filiżanki kawy. Według magazynu „Health Magazine”, połowa dorosłych Amerykanów trzyma się codziennie tego rytuału, pomimo ostrzeżeń, że kawa może nie być dobra na wszystko. Zrozumienie zalet kawy i jej zagrożeń zostało znacznie rozszerzone po wywiadzie z Ori Hofmekler, autorem książki „Warrior Diet and Unlocking the Muscle Gene” (Dieta wojownika i odblokowanie genu mięśniowego), który przeprowadzał intensywne badania nad kawą. Ori wyjaśniał jak kawa, gdy spożywana jest w odpowiedni sposób, może być wykorzystywana jako narzędzie do poprawy kondycji i zdrowia. Jednak tutaj też istnieją ograniczenia i pojawiają się jeszcze punkty sporne, które potrzebują dalszych badań.

Poprawa mikrokrążenia

Według Magazynu Zdrowie („Health Magazine”), japońscy naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie piją regularnie kawy, doświadczyli 30-procentowy wzrost przepływu krwi włośniczkowej po wypiciu 140 gramów zwykłej kawy w porównaniu do tych co wypili bezkofeinową kawę. Poprawa krążenia zazwyczaj równa się poprawie utlenowania tkanek, dzięki czemu można zwiększyć wydajność i skuteczność ćwiczeń.

Zmniejszenie bólu

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Ilinois pokazały, że dawka kofeiny o równowartości dwóch lub trzech filiżanek kawy przyjętych na godzinę do pół godziny przed treningiem zmniejszyła poziom odczuwanego bólu mięśni podczas wykonywania wysiłku. Ta redukcja bólu może pozwolić na zwiększoną intensywność ćwiczeń podczas treningów.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Georgia, opublikowane w marcu 2007 roku, w magazynie „Journal of Pain” podają bardzo podobne wyniki. W tym przypadku spożyto dwie filiżanki kawy na godzinę przed treningiem. Pozwoliło to na zmniejszenie odczuwania bólu mięśni po treningu aż o 48 procent.

Aby można było podjąć takie badania wykorzystano Naproksen (Aleve) osiągający 30-procentowy spadek bolesności mięśni po treningu, a także aspirynę, która spowodowała 25-procentowy spadek.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Lepsza wytrzymałość

Metaanaliza pozwala stwierdzić, że kofeina może zmniejszyć postrzeganie poziomu wysiłku o ponad 5 procent, co powoduje, że wykonywanie ćwiczeń staje się „łatwiejsze”. Ponadto kofeina poprawia wydajność ćwiczeń o więcej niż 11 procent, co może być właśnie związane z poziomem postrzegania wysiłku.

Ochrona mięśni

Według Ori kawa wyzwala mechanizm w mózgu, który uwalnia czynnik wzrostu nazywany mózgowym czynnikiem neurotroficznym pochodzenia mózgowego (BDNF). Oprócz w mózgu, BDNF objawia się również w mięśniach, gdzie wspiera motoneurony – najbardziej kluczowe elementy mięśni. Bez motoneuronów mięśnie są jak silnik bez zapłonu. Degradacja tego „silnika” jest częścią procesu, który wyjaśnia związany z wiekiem zanik mięśni. Kawa może więc pomóc w utrzymaniu bardziej młodzieńczej tkanki mięśniowej.

Badania z Uniwersytetu w Coventry dodatkowo potwierdzają ten pogląd. Wykazano, że kofeina pomogła zrównoważyć straty w sile mięśniowej związane z wiekiem, co ponownie sugeruje, że kofeina może pomóc zachować stan mięśni odpowiednio do wieku i zmniejszyć ryzyko obrażeń.

Poprawa pamięci

Neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF – brain-derived neurotrophic factor) aktywuje komórki macierzyste w mózgu do przekształcenia w nowe neurony, co może mieć zdecydowane korzyści w funkcjonowaniu mózgu. Potwierdzeniem tego są badania przeprowadzone na Uniwersytecie Johns Hopkins. Stwierdzono, że 200 miligramów kofeiny zwiększa pamięć uczestników badania na okres 24 godzin.

Zobacz również: Kofeina może zwiększyć pamięć.

Wpływ na termogenezę

Kofeina powoduje podniesienie temperatury ciała oraz wzmożenie procesu termogenezy. W centralnym układzie nerwowym cząsteczki kofeiny blokują receptory adenozynowe, które odpowiadają za przesyłanie sygnałów o zmęczeniu. Efekt ten potęgowany jest przez zwiększenie ilości katecholamin uwalnianych do krwiobiegu (adrenaliny i noradrenaliny). Zwiększenie ich ilości krążących w ustroju przyczynia się także do przyspieszonej pracy serca i zwiększenia zużycia tlenu. Z kolei sam fakt pobudzenia podnosi tzw. spontaniczną aktywność fizyczną. Finalnie przyczynia się do podniesienia temperatury ciała (synergistyczne działanie wszystkich omówionych procesów).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szewczyk P., Potęga kofeiny w sporcie, Trainer, 2/2016.
  2. Żukiewicz-Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2012.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *