RSQ Technologies

Glutamina stanowi trzeci z kolei najliczniej występujący aminokwas we krwi i mózgu. Jest on neuroprzekaźnikiem inhibitorowym i działa jako prekursor GABA. Należy do aminokwasów endogennych.

Glutamina

Glutamina – charakterystyka

Zdecydowana większość glutaminy powstaje w organizmie ludzkim głównie w mięśniach szkieletowych z kwasu glutaminowego oraz amoniaku. Pozostałe 30% dostarcza się wraz z pożywieniem. Najskuteczniej można uzupełnić glutaminę przyjmując ją w formie naturalnej. Formę tę można rozpoznać po literce “L” przed nazwą (L-glutamina). Oznacza to, że będzie ona najlepiej wchłaniać się do organizmu bez konieczności trawienia. Typowa dawka wynosi około 500-1000 mg na czczo. Należy zastosować się do wskazówek zawartych na opakowaniach suplementów. Nie należy zwiększać zalecanych dawek, ponieważ badania wykazały, że nie wpływa to na zwiększenie poziomu glutaminy w organizmie.

Źródła

W największych ilościach glutaminę można spotkać w produktach spożywczych takich jak:

Należy także wspomnieć, że na rynku można otrzymać różnego rodzaju suplementy zawierające ten aminokwas. Oferta tego typu produktów jest współcześnie niezwykle bogata.

Działanie

Glutamina wywiera istotny wpływ na ból, stres i uczucie niepokoju. Niedobór przyczynia się także do rozwoju depresji oraz chorób wywołanych przewlekłym stresem. Można zatem stwierdzić, że odpowiedni poziom tej substancji przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji psychicznej. Wspomaga rozwój mięśni w przypadkach, gdy choroba powoduje ich wyniszczenie. Do takich sytuacji dochodzi zwykle po wysokich gorączkach czy długotrwałym stresie.

Sklep Spirulina

Pozostałe działanie glutaminy:

  • zapewnia mózgowi istotne źródła paliwa w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi;
  • wspiera rozwój trzustki;
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka;
  • pomaga w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych substancji przez nerki i wątrobę;
  • stanowi ważny składnik tkanki łącznej układu jelitowego;
  • wspiera powstawanie niektórych krwinek białych, w efekcie wzmacnia układ odpornościowy;
  • wspomaga procesy gojenia się ran;
  • zmniejsza głód alkoholowy.

Glutaminę należy suplementować między innymi w przypadku znacznego przeciążenia mięśni (np. bardzo intensywnymi wysiłkami fizycznymi). Ze względu na swoje specyficzne właściwości suplementację glutaminą zaleca się osobom chcącym poprawić pamięć i koncentrację oraz ogólną sprawność umysłową. Ponadto, docelową grupą użytkowników są osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, alkoholizm, zespół nieszczelnych jelit czy chorobę Leśniowskiego-Crohna. Suplementację można też polecić osobom intensywnie trenującym i uprawiającym sport.

Podsumowując, glutamina angażuje się w przemiany energetyczne komórki, zarówno w ośrodkowym układzie nerwowym, jak i innych tkankach organizmu.

Niedobór

U zdrowego człowieka glutamina jest syntezowana w organizmie w wystarczających ilościach, a tym samym nie dochodzi do zjawiska jej niedoboru. Istnieje jednak wiele sytuacji, które mogą przyczynić się do obniżenia stężenia tego aminokwasu w organizmie i należą do nich między innymi:

  • stres;
  • wszelkie urazy;
  • oparzenia;
  • choroby nowotworowe;
  • inne choroby.

Niedobór glutaminy objawia się osłabieniem układu odpornościowego i zwiększeniem podatności na wszelkie infekcje.

Przedawkowanie glutaminy

Zbyt duże stężenie tego aminokwasu w organizmie może powodować zaburzenia układu pokarmowego, biegunkę lub problemy z oddawaniem stolca. Ponadto może dojść do powstania zmian skórnych, a także wystąpienia dreszczy czy zawrotów głowy. Bardzo długie i nadmierne przedawkowywanie glutaminy może spowodować uszkodzenia układu nerwowego.

Bibliografia

  1. Szeliga M., Glutamina w glejopochodnych komórkach nowotworowych, Zimowa Szkoła Instytutu Farmakologii PAN, Kraków 2012.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław