eFizjoterapia

Laparoskopia to badanie narządów jamy brzusznej oraz wykonywanie zabiegów chirurgicznych za pomocą laparoskopu. To dość młoda technika, która cieszy się jednak sporą popularnością.

Laparoskopia

Laparoskopia – metodyka

Istnieje duża różnorodność zabiegów określanych jako laparoskopowe. Wszystkie jednak wykonuje się przy zastosowaniu specjalnego układu optycznego. Laparoskop jest specjalną rurką, na którą składa się niewielkich rozmiarów kamera, źródło światła oraz teleskop.

Jednym z takich zabiegów jest SILS (ang. Single Incision Laparoscopic Surgery). Polega na wykonaniu pojedynczego, niewielkiego nacięcia w okolicy pępka, przez które następnie wprowadza się zarówno kamerę, jak i wymagane narzędzia chirurgiczne. Dalej, po wykonaniu cięcia, w powłokach pacjenta umieszcza się specjalny port, dzięki któremu można swobodnie manewrować narzędziami i kamerą. Całe cięcie ma długość około 2 cm. Aby móc cokolwiek zaobserwować w jamie brzusznej, najpierw trzeba zorganizować przestrzeń, która tę obserwację umożliwi. W tym celu do jamy brzusznej wprowadza się za pomocą specjalnej igły odpowiednią ilość gazu (najczęściej dwutlenku węgla).

Zabiegi laparoskopowe znacznie częściej wykonuje się u ludzi młodych. Można zatem stwierdzić, że wiek jest czynnikiem predykcyjnym. Cały zabieg trwa około 4-6 godzin, a więc znacznie dłużej niż zabiegi wykonywane metodą otwartą. Czas ten zależy w dużej mierze od leczonej patologii.

Kiedy wykonuje się zabieg?

Wśród procedur, które zdecydowanie najczęściej wykonuje się za pomocą laparoskopu znajdują się resekcja okolicy krętniczo-kątniczej oraz prawostronna hemikolektomia. Do pozostałych wskazań zalicza się między innymi:

  • wodobrzusze niejasnego pochodzenia;
  • zrosty w jamie otrzewnej;
  • niektóre problemy ginekologiczne;
  • diagnostykę stanów zapalnych w jamie brzusznej;
  • choroby wątroby;
  • chorobę refluksową.

Na zabieg można się zdecydować jednak w przypadku wszelkich problemów z narządami znajdującymi się w jamie brzusznej, np. wątrobą, pęcherzykiem żółciowym, śledzioną czy narządami rodnymi. Dzięki laparoskopii można obejrzeć nawet niektóre mięśnie, np. przeponę.

Sklep Spirulina

Zalety laparoskopii

Laparoskopia umożliwia wykonywanie skomplikowanych zabiegów chirurgicznych przez niewielkie nacięcia na jamie brzusznej pacjenta. Dzięki temu osiąga się dobry efekt wizualny, jakim jest mała widoczność blizny pooperacyjnej. Do pozostałych zalet można zaliczyć:

  • zmniejszenie liczby powikłań pooperacyjnych;
  • zmniejszenie bólu pooperacyjnego;
  • ograniczenie utraty krwi podczas operacji;
  • ograniczenie pooperacyjnych zaburzeń mechanizmów immunologicznych;
  • wcześniejszą mobilizację chorego;
  • szybszy powrót funkcji przewodu pokarmowego;
  • skróconą hospitalizację.

Zabieg ten wykonywany jest coraz częściej, ponieważ nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań, ale również wiąże się z mniejszym bólem u pacjenta i szybszym powrotem do aktywności dnia codziennego.

Powikłania

Jak z każdym zabiegiem, tak również z laparoskopią wiąże się ryzyko wystąpienia powikłań. Do najpopularniejszych zalicza się przepukliny w miejscu wkłucia trokarów w powłoki, martwicę koagulacyjną jelita, krwawienia i perforacje czy przedłużoną obecność gazu w jamie brzusznej.

Laparoskopia – przeciwwskazania

Laparoskopia mimo wielu zalet nie może być wykonana u każdego pacjenta. Wśród przeciwwskazań znajdują się między innymi:

Każdorazowo o kwalifikacji pacjenta do zabiegu decyduje lekarz.

Zobacz również: Endoskopia.

Bibliografia

  1. Borycka-Kiciak K., Janaszek Ł., Kiciak A., Tarnowski W., Laparoskopia w chirurgii nieswoistych chorób zapalnych jelit, Postępy Nauk Medycznych, 1/2011.
  2. Cienciała A., Zelek M., Puka D., Początki laparoskopii w Krakowie. Nowości w chirurgii – wybrane zagadnienia, Państwo i Społeczeństwo, 4/2016.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław