Pęcherzyk żółciowy jest gruszkowatym narządem pełniącym ważne funkcje w procesie trawienia pokarmów. Zalicza się go zatem do układu pokarmowego.
Lokalizacja – gdzie jest pęcherzyk żółciowy?
Pęcherzyk żółciowy znajduje się na trzewnej powierzchni wątroby między płatem prawym a czworobocznym, w dole pęcherzyka żółciowego. Po otwarciu jamy brzusznej narząd ten można bez problemu zlokalizować, ponieważ posiada około 10 cm długości i 4 cm szerokości.
Pęcherzyk żółciowy – budowa anatomiczna
W budowie anatomicznej narządu wyróżnia się:
- dno – część dolną;
- trzon – część środkową;
- szyjkę – część górną.
Dno jest niewidoczne u małych dzieci, jednak u dorosłego człowieka przekracza brzeg dolny wątroby o 1-2 cm, jeśli jest wypełniony. Dno wsuwa się między wątrobę a okrężnicę poprzeczną, do której przylega. To jedyna część pęcherzyka całkowicie powleczona otrzewną.
Trzon na swojej powierzchni górnej nie jest pokryty otrzewną. Przylega on w tym miejscu do dołu pęcherzyka żółciowego wątroby, z którym łączy się warstwą tkanki łącznej wiotkiej i naczyniami. Z kolei powierzchnia dolna trzonu jest wypukła w momencie wypełnienia pęcherzyka i wklęsła w momencie gdy jest pusty. Spoczywa najczęściej na okrężnicy poprzecznej.
Szyjka to łukowato przebiegające zwężenie w kierunku wnęki wątroby. Zazwyczaj po stronie prawej ma wypuklenie, któremu po stronie lewej odpowiada wcięcie. W nim znajduje się pęcherzykowy węzeł chłonny.
Ściany pęcherzyka
Ściana pęcherzyka żółciowego składa się z 2 warstw po stronie górnej i z 3 warstw po stronie dolnej, przylegającej do jelit. Błona śluzowa kieruje się do światła pęcherzyka tworząc liczne fałdy. Ich wysokość zmienia się w zależności od stopnia wypełnienia pęcherzyka. Komórki nabłonka resorbują sole, przypuszczalnie wydzielają śluz i zawierają liczne ziarenka zasadochłonne oraz kwasochłonne. Błonę mięśniową tworzą komórki mięśniowe gładkie. U człowieka jest słabo rozwinięta, ponieważ przenikają ją liczne pęczki tkanki łącznej włóknistej. Trzecią warstwę stanowi błona surowicza, która leży najbardziej zewnętrznie. Powierzchnia pęcherzyka skierowana do wątroby jest jej pozbawiona. Dodatkowo wiotkie utkanie podsurowicze łączy błonę mięśniową z błoną surowiczą. Dzięki utkaniu podsurowiczemu błona surowicza może się dostosować do stanu wypełnienia narządu.
Funkcje pęcherzyka żółciowego
W narządzie tym odbywa się magazynowanie i zagęszczanie żółci, która spływa tu z wątroby. Żółć to ciecz o odczynie lekko zasadowym, gorzkim smaku i żółtobrunatnym lub zielonkawym zabarwieniu. Zawiera spore ilości kwasów żółciowych oraz barwników takich jak bilirubina. Ważnym składnikiem jest również śluz, który nadaje cieczy ciągnącej konsystencji. Żółć odpowiada za emulgowanie tłuszczów, co z kolei przyczynia się do wchłaniania w drogach pokarmowych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo neutralizuje kwaśną miazgę pokarmową.
Unaczynienie
Pęcherzyk żółciowy unaczyniony jest głównie dzięki tętnicy pęcherzykowej odchodzącej od tętnicy wątrobowej właściwej.
Unerwienie
Nerwy pochodzą ze splotu wątrobowego i wraz z komórkami zwojowymi tworzą gęstą sieć dokoła szyjki pęcherzyka.
Podrażnienie nerwu błędnego powoduje skurcz błony mięśniowej pęcherzyka żółciowego i rozkurcz mięśnia zwieracza bańki wątrobowo-trzustkowej. Z kolei podrażnienie gałązek współczulnych prowadzi do rozkurczu pęcherzyka i skurczu zwieracza.
Zobacz również: Trzustka.
Bibliografia
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka, Tom I, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Polecane produkty:
Czarnuszka (Nigella Sativa) w kapsułkach
Czarnuszka siewna to roślina, z której pozyskuje się olej o właściwościach potwierdzonych badaniami. W składzie zawiera m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i musimy dostarczać Zobacz więcej... | |
Olej z czarnuszki siewnej w płynie
Naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno olej otrzymywany z nasion czarnuszki siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Wykorzystuje się go przy różnego rodzaju problemach skórnych ... Zobacz więcej... |