Szukaj
Szukaj

Dieta w ciąży – jak wpływa na słuch dziecka?

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Dieta w ciąży to bardzo ważna kwestia, szczególnie jeżeli chodzi o rozwój płodu. Badania wykazują, że głuchotę stwierdza się u co piątego dziecka na tysiąc narodzonych. Uszkodzenie zmysłu słuchu może mieć podłoże genetyczne, jednak za rozwój narządów słuchu odpowiedzialna jest dieta. Najczęściej do głuchoty dochodzi jeszcze w fazie życia płodowego.

Dieta w ciąży - jak wpływa na słuch dziecka?

Przyczyny głuchoty

Najczęstszą przyczyną głuchoty są czynniki genetyczne. Głuchota jest cechą dziedziczną recesywną lub dominującą. Jeśli uszkodzenie słuchu jest cechą recesywną, to wada u potomków nie zostanie ujawniona lub występować będzie w niepełnym zakresie. W przypadku, kiedy rodzic ma cechę dominującą, wszyscy jego potomkowie odziedziczą po nim głuchotę.

Inne przyczyny, które są odpowiedzialne za uszkodzenie zmysłu słuchu u dziecka, pojawiają się jeszcze za życia płodowego. Wszelkie nieprawidłowości przy przebiegu ciąży mogą uszkodzić narządy słuchu. Krwawienia dróg rodnych, nieprawidłowo zbilansowana dieta w ciąży, choroby nerek, cukrzyca czy nadciśnienie, wszystkie te choroby i dolegliwości mogą prowadzić do pojawienia się głuchoty u dziecka.

Wpływ diety w ciąży na rozwój dziecka

W początkowych fazach ciąży, czyli od pierwszego do dwudziestego tygodnia płód jest w fazie rozwoju. W tym czasie pojawiają się pierwsze narządy i części ciała. Jeśli kobieta nie zadba o prawidłową dietę, która dostarczy odpowiednie składniki do płodu, to widoczne będą zaburzenia w rozwoju zarodka. We wczesnych tygodniach może występować rozszczep kręgosłupa, co najczęściej prowadzi do obumarcia zarodka i poronienia. Jak więc powinna wyglądać dieta w ciąży przyszłej mamy?

Wyeliminowanie używek

To pierwsze co powinna zrobić kobieta, która dowiaduje się, że jest w ciąży. Kobiety, które starają się o potomka, nie powinny pić alkoholu, palić papierosów i korzystać z innych używek w czasie prokreacji. Mężczyźni w tym czasie również powinni zrezygnować z używek. Zarówno geny kobiety, jak i mężczyzny mają wpływ na rozwój zarodka i jego zdrowie. Dlatego w diecie par starających się o potomka nie powinien występować alkohol i papierosy. W pierwszym trymestrze złamanie tej zasady może prowadzić do poronienia lub poważnego uszkodzenia płodu. W kolejnych etapach może dojść do przedwczesnego porodu lub obumarcia zarodka.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zobacz również: płodowy zespół alkoholowy (FAS)

Kwas foliowy w diecie

Nie jest tajemnicą, że kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem w diecie przyszłej mamy. Lekarze już na początku ciąży alarmują, aby regularnie przyjmować zalecaną dawkę tej witaminy. Spożywanie suplementów diety z kwasem foliowym może nie być wystarczające. Często nie zawierają one odpowiedniej dawki dla kobiet w ciąży, przez co może pojawić się niedobór kwasu foliowego. A jest on odpowiedzialny za wsparcie procesów rozwojowych zarodka. Przez pierwsze osiemnaście tygodni ciąży konieczne jest spożywanie kwasu foliowego. W kolejnych etapach to lekarz decyduje, czy dalsza suplementacja jest konieczna.

Witamina D

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne alarmuje, że konieczne jest spożywanie witaminy D w czasie ciąży. Niedobór tego składnika może prowadzić do zaburzenia rozwoju, w tym uszkodzenia słuchu u dziecka. Ma to również wpływ na budowę układu kostnego. Jeśli w diecie przyszłej pojawi się niedobór witaminy D, to poziom przyswajanego wapnia znacząco spadnie, przez co pojawią się uszkodzenia w budowie układu kostnego u dziecka. Przyjmowanie tej witaminy jest wskazane również po porodzie, przez młode mamy, które zdecydowały się na karmienie piersią.

Spożywanie leków, a słuch dziecka

Badania udowodniły, że przyjmowanie antybiotyków, leków przeciwgrzybiczych czy innych preparatów o tak silnym działaniu może powodować głuchotę u dziecka. Należy więc skonsultować się z lekarzem przed spożyciem jakiegokolwiek leku. To lekarz prowadzący ciążę powinien decydować jakie leki może przyjmować jego pacjentka. Jeśli w trakcie ciąży pojawi się grypa czy infekcje grzybicze, należy ostrożnie dobierać produkty farmaceutyczne, ponieważ większość z nich nie jest przeznaczona dla kobiet będących w tym okresie.

Bibliografia

  1. Chałas R., Kobylińska A., Kukurba-Setkowicz M., Szulik A., Pels E., Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży w aspekcie profilaktyki próchnicy zębów u dziecka i matki. Stanowisko grupy roboczej ds. profilaktyki stomatologicznej u kobiet w ciąży Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy, Nowa Stomatologia, 2/2018.
  2. Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L., Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2014.


Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

4 odpowiedzi

  1. Bardzo ciekawe informacje. Rzeczywiście, to jak się odżywia matka w ciąży ma bardzo duży wpływ na rozwój dziecka, a także jego zdrowie.

  2. Często przyszłe mamy nie zdają sobie sprawy z tego jak ważne jest dla zdrowia ich dzieci, to co jedzą i co robią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *