Dieta w ciąży to bardzo ważna kwestia, szczególnie jeżeli chodzi o rozwój płodu. Badania wykazują, że głuchotę stwierdza się u co piątego dziecka na tysiąc narodzonych. Uszkodzenie zmysłu słuchu może mieć podłoże genetyczne, jednak za rozwój narządów słuchu odpowiedzialna jest dieta. Najczęściej do głuchoty dochodzi jeszcze w fazie życia płodowego.
Przyczyny głuchoty
Najczęstszą przyczyną głuchoty są czynniki genetyczne. Głuchota jest cechą dziedziczną recesywną lub dominującą. Jeśli uszkodzenie słuchu jest cechą recesywną, to wada u potomków nie zostanie ujawniona lub występować będzie w niepełnym zakresie. W przypadku, kiedy rodzic ma cechę dominującą, wszyscy jego potomkowie odziedziczą po nim głuchotę.
Inne przyczyny, które są odpowiedzialne za uszkodzenie zmysłu słuchu u dziecka, pojawiają się jeszcze za życia płodowego. Wszelkie nieprawidłowości przy przebiegu ciąży mogą uszkodzić narządy słuchu. Krwawienia dróg rodnych, nieprawidłowo zbilansowana dieta w ciąży, choroby nerek, cukrzyca czy nadciśnienie, wszystkie te choroby i dolegliwości mogą prowadzić do pojawienia się głuchoty u dziecka.
Wpływ diety w ciąży na rozwój dziecka
W początkowych fazach ciąży, czyli od pierwszego do dwudziestego tygodnia płód jest w fazie rozwoju. W tym czasie pojawiają się pierwsze narządy i części ciała. Jeśli kobieta nie zadba o prawidłową dietę, która dostarczy odpowiednie składniki do płodu, to widoczne będą zaburzenia w rozwoju zarodka. We wczesnych tygodniach może występować rozszczep kręgosłupa, co najczęściej prowadzi do obumarcia zarodka i poronienia. Jak więc powinna wyglądać dieta w ciąży przyszłej mamy?
Wyeliminowanie używek
To pierwsze co powinna zrobić kobieta, która dowiaduje się, że jest w ciąży. Kobiety, które starają się o potomka, nie powinny pić alkoholu, palić papierosów i korzystać z innych używek w czasie prokreacji. Mężczyźni w tym czasie również powinni zrezygnować z używek. Zarówno geny kobiety, jak i mężczyzny mają wpływ na rozwój zarodka i jego zdrowie. Dlatego w diecie par starających się o potomka nie powinien występować alkohol i papierosy. W pierwszym trymestrze złamanie tej zasady może prowadzić do poronienia lub poważnego uszkodzenia płodu. W kolejnych etapach może dojść do przedwczesnego porodu lub obumarcia zarodka.
Zobacz również: płodowy zespół alkoholowy (FAS)
Kwas foliowy w diecie
Nie jest tajemnicą, że kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem w diecie przyszłej mamy. Lekarze już na początku ciąży alarmują, aby regularnie przyjmować zalecaną dawkę tej witaminy. Spożywanie suplementów diety z kwasem foliowym może nie być wystarczające. Często nie zawierają one odpowiedniej dawki dla kobiet w ciąży, przez co może pojawić się niedobór kwasu foliowego. A jest on odpowiedzialny za wsparcie procesów rozwojowych zarodka. Przez pierwsze osiemnaście tygodni ciąży konieczne jest spożywanie kwasu foliowego. W kolejnych etapach to lekarz decyduje, czy dalsza suplementacja jest konieczna.
Witamina D
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne alarmuje, że konieczne jest spożywanie witaminy D w czasie ciąży. Niedobór tego składnika może prowadzić do zaburzenia rozwoju, w tym uszkodzenia słuchu u dziecka. Ma to również wpływ na budowę układu kostnego. Jeśli w diecie przyszłej pojawi się niedobór witaminy D, to poziom przyswajanego wapnia znacząco spadnie, przez co pojawią się uszkodzenia w budowie układu kostnego u dziecka. Przyjmowanie tej witaminy jest wskazane również po porodzie, przez młode mamy, które zdecydowały się na karmienie piersią.
Spożywanie leków, a słuch dziecka
Badania udowodniły, że przyjmowanie antybiotyków, leków przeciwgrzybiczych czy innych preparatów o tak silnym działaniu może powodować głuchotę u dziecka. Należy więc skonsultować się z lekarzem przed spożyciem jakiegokolwiek leku. To lekarz prowadzący ciążę powinien decydować jakie leki może przyjmować jego pacjentka. Jeśli w trakcie ciąży pojawi się grypa czy infekcje grzybicze, należy ostrożnie dobierać produkty farmaceutyczne, ponieważ większość z nich nie jest przeznaczona dla kobiet będących w tym okresie.
Bibliografia
- Chałas R., Kobylińska A., Kukurba-Setkowicz M., Szulik A., Pels E., Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży w aspekcie profilaktyki próchnicy zębów u dziecka i matki. Stanowisko grupy roboczej ds. profilaktyki stomatologicznej u kobiet w ciąży Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy, Nowa Stomatologia, 2/2018.
- Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L., Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2014.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... | |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis - alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych takich jak m.in. białko, witaminy, minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... |
4 Responses
Bardzo ciekawe informacje. Rzeczywiście, to jak się odżywia matka w ciąży ma bardzo duży wpływ na rozwój dziecka, a także jego zdrowie.
Często przyszłe mamy nie zdają sobie sprawy z tego jak ważne jest dla zdrowia ich dzieci, to co jedzą i co robią.
Dużo cennych informacji dla przyszłych mam :).
Bardzo fajny wpis! 🙂