Mięśnie przełyku to w rzeczywistości błona mięśniowa, będąca częścią ściany tego narządu. Składa się ona zarówno z mięśni poprzecznie prążkowanych, jak i mięśni gładkich – w zależności od odcinka przełyku. Przełyk jest bogato unerwiony, a mimo to niewrażliwy np. na działanie temperatur czy podrażnienia.
Przełyk – co to jest?
Przełyk jest przewodem mięśniowo-błoniastym, o długości 23-25 cm, łączącym gardło z wpustem żołądka. Stanowi kluczowy element układu pokarmowego, dzięki któremu możliwe jest komfortowe i bezpieczne transportowanie uformowanych w jamie ustnej kęsów pokarmowych. Biegnie od przodu kręgosłupa, rozpoczynając się na wysokości VI kręgu szyjnego, a kończąc się na wysokości około X-XI kręgu piersiowego. Składa się z 3 części:
- część szyjna przełyku;
- część piersiowa przełyku;
- część brzuszna przełyku.
Część brzuszna przełyku jest najkrótsza i lokalizuje się poniżej rozworu przełykowego przepony.
Przełyk ulega fizjologicznym zwężeniom w 3 miejscach – w przejściu gardła w przełyk, przy skrzyżowaniu przełyku z lewym oskrzelem oraz powyżej wpustu żołądka. Warto omówić budowę jego ściany nieco bliżej, ponieważ zawiera ona element mięśniowy.
Mięśnie przełyku
Przełyk nie ma odrębnie opisanych mięśni. Błona śluzowa, wysłana nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, zawiera jednak blaszkę mięśniowa i odosobnione grudki chłonne. Układa się w podłużne fałdy, które sprawiają, że na zwłokach przekrój poprzeczny przełyku przybiera światło gwiazdkowate. W utkaniu podśluzowym lokalizują się najczęściej śluzowe gruczoły przełykowe. Błona mięśniowa w górnej części jest poprzecznie prążkowana, w dolnej połowie zaś już tylko gładka. Składa się z warstwy zewnętrznej podłużnej oraz z warstwy wewnętrznej okrężnej. Mięśniówka gładka jest bardzo wytrzymała i przez dłuższy czas może pozostawać w silnym skurczu. Podczas przełykania i transportu kęsów pokarmowych błona mięśniowa przełyku umożliwia płynne przechodzenie treści pokarmowej dzięki swoim delikatnym ruchom.
Unerwienie przełyku
Błona mięśniowa może prawidłowo funkcjonować dzięki bogatemu unerwieniu przełyku. Jest ono bardzo złożone, składają się na niego: nerw błędny (odpowiada za skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego), układ współczulny (działa hamująco na mięśnie przełyku), a także 2 ważne sploty. Splot Meissnera znajduje się w błonie podśluzowej przełyku i składa się wyłącznie z włókien przywspółczulnych. Natomiast splot Auerbacha znajduje się między okrężną, a podłużną warstwą błony mięśniowej. Kontroluje motorykę tej okolicy.
Polecane produkty:
Kolagen w proszku na stawy, kości i skórę
Kolagen bioalgi zawiera aż 97% hydrolizowanego kolagenu. Jego opatentowana formuła sprawia, że wchłanialność jest na bardzo wysokim poziomie. Wspomaga łagodzenie objawów już istniejących chorób stawów, dodatkowo zapobiegając pojawianiu się nowych. Zobacz więcej... | |
Kwas hialuronowy na stawy i skórę
Kwas hialuronowy zapewnia mazi stawowej właściwości lepko-sprężyste, przez co zmniejsza ból w stawach. Dodatkowo wypełnia przestrzenie w naskórku redukując zmarszczki. Sprawia, że skóra wygląda młodziej i polepsza się jej odcień, dając też efekt ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka, Tom II, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Szpinda M., Anatomia prawidłowa człowieka, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2022.