Hipoglikemia określa zbyt niski w stosunku do potrzeb organizmu poziom cukru we krwi. To stan, gdy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl (miligram na decylitr), niezależnie od obecności objawów klinicznych. Hipoglikemia wiąże się nieodłącznie z leczeniem cukrzycy, zwłaszcza typu 1.
Hipoglikemia – rodzaje
Wyróżnia się następujące rodzaje hipoglikemii:
- ciężką – podanie węglowodanów celem podniesienia poziomu cukru we krwi wymaga pomocy osób trzecich;
- objawową udokumentowaną – charakterystycznym objawom klinicznym towarzyszy spadek stężenia glukozy poniżej 70 mg/dl;
- bezobjawową – zauważa się obniżone stężenie cukru we krwi poniżej normy, jednak stan ten nie manifestuje się w żaden sposób;
- prawdopodobną objawową – występują typowe objawy, jednak nie oznaczono podczas nich stężenia glukozy. Sugeruje się, że objawy mogą wiązać się z jej spadkiem;
- pseudohipoglikemię – stężenie glukozy w osoczu jest w normie, a mimo tego pacjent zgłasza objawy hipoglikemii.
Inny podział obejmuje objawy kliniczne i ich nasilenie, dlatego wyróżnia hipoglikemię lekką, umiarkowaną oraz ciężką.
Objawy hipoglikemii
Hipoglikemią określa się każdy spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy – bez względu na fakt, czy towarzyszą temu objawy kliniczne, czy też nie. Objawy wiążą się z szybkością spadku glikemii, wiekiem pacjenta oraz wcześniejszymi epizodami czy przyjmowanymi lekami.
U osób zdrowych prawidłowo działają mechanizmy zapobiegające przed nadmiernym spadkiem glukozy, które uruchamiają się już przy stężeniu glukozy w granicach 80-85 mg/dl. Ich czynność objawia się zahamowaniem uwalniania endogennej insuliny. W efekcie następuje wzrost produkcji glukozy oraz zmniejszenie jej zużycia przez niektóre tkanki.
Spadek stężenia glukozy do 65-70 mg/dl wyzwala syntezę hormonów – glukagonu, adrenaliny czy kortyzolu. To z kolei aktywuje układ autonomiczny, co objawia się:
- uczuciem głodu;
- zwiększoną potliwością ciała;
- kołataniem serca;
- drżeniem mięśniowym;
- bladością powłok skórnych;
- niepokojem i drażliwością.
Dalszy spadek stężenia glukozy we krwi do poziomu 50-55 mg/dl powoduje pojawienie się objawów ze strony ośrodkowego układu nerwowego. Są to między innymi:
- zaburzenia mowy i widzenia;
- trudności w kojarzeniu i koncentracji;
- zaburzenia koordynacji ruchowej i równowagi;
- drgawki;
- nadmierne pobudzenie i agresja.
Pogłębiająca się neuroglikopenia może doprowadzić do utraty świadomości, śpiączki, a nawet śmierci pacjenta.
Hipoglikemia u noworodków
Głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia hipoglikemii u noworodków w 2-3 dobie życia jest wcześniactwo. Dzieje się tak, ponieważ przedwcześnie urodzone dzieci posiadają niskie zapasy węglowodanów i tłuszczów, a także niedojrzałe mechanizmy biorące udział w metabolizmie energetycznym. Przez to wykazują skłonność do hipotermii, co z kolei przejawia się nadmiernym zużyciem glukozy.
U około 90% noworodków schorzenie przebiega bezobjawowo, w związku z czym wykrywane jest przypadkowo podczas innych, rutynowych badań. Jest to jednak stan wymagający unormowania, ponieważ znaczna hipoglikemia może np. wpływać na funkcjonowanie trzustki w późniejszym okresie życia dziecka.
Leczenie
Postępowanie w przypadku lekkiej i umiarkowanej hipoglikemii wiąże się z podażą dodatkowej porcji węglowodanów (glukozy, sacharozy) pod postacią np. kostek cukru czy słodkiego płynu. Nie poleca się spożywania np. czekolady, ponieważ zawarte w niej tłuszcze mogą opóźniać wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Następnie, po około godzinie, należy spożyć węglowodany złożone, aby zapobiec nawrotowi hipoglikemii.
Natomiast w przypadku ciężkiej postaci dolegliwości należny jak najszybciej przywrócić prawidłowe stężenie cukru we krwi poprzez dożylne podanie roztworu glukozy.
Bibliografia
- Kulik-Rechberger B., Joniec M., Hipoglikemia u noworodków – przyczyny i konsekwencje, Endokrynologia Pediatryczna, 1/2016.
- Kuczerowski R., Hipoglikemia polekowa u chorych na cukrzycę typu 2, Diabetologia Praktyczna, 6/2008.
- Kania L., Hipoglikemia w cukrzycy typu 1, Postępy Nauk Medycznych, 2/2017.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... | |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis - alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych takich jak m.in. białko, witaminy, minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... |