RSQ Technologies

Sacharaza to enzym z grupy hydrolaz odpowiadający za rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę. W organizmie człowieka jest jednym z enzymów trawiennych wydzielanych przez gruczoły jelitowe do światła jelita cienkiego. Enzym ten zwany jest również beta-D-fruktofuranozydazą lub inwertazą.

Charakterystyka sacharozy

Sacharoza jest jednym z najpowszechniej występujących węglowodanów. To dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy oraz jednej cząsteczki fruktozy. Jej popularność wynika z tego, że to właśnie sacharoza jest popularnym cukrem, którym słodzimy różnego rodzaju napoje czy potrawy.

Spożycie sacharozy powoduje gwałtowny wzrost syntezy insuliny. Wykazano, że osoby prowadzące siedzący tryb życia nie potrzebują sacharozy, powinny więc ograniczyć spożywanie cukru i słodzonych produktów do minimum. Podaż sacharozy wskazana jest osobom intensywnie uprawiającym aktywności fizyczne, ponieważ dodaje energii. Ponadto nadmierna ilość sacharozy w diecie może powodować skutki uboczne pod postacią:

W związku z tym uznano, że sacharoza jest jednym z najgorzej wpływających na zdrowie człowieka węglowodanów. Za jej rozkład w układzie pokarmowym odpowiada enzym sacharaza.

Zobacz również: BMI.

Sklep Spirulina

Jak działa sacharaza?

Sacharaza jest enzymem wykazującym optymalne działanie przy pH około 7,0. Jej działanie polega na katalizowaniu hydrolizy wiązania fruktofuranozydowego sacharozy, czego efektem jest powstanie glukozy i fruktozy. Jednocześnie proces ten przebiega ze zmianą kierunku skręcania płaszczyzny polaryzacji światła spolaryzowanego. Sacharaza jest jednym z głównych składników soku jelitowego. Zawiera on przede wszystkim enzymy trawiące węglowodany.

Zobacz również: Polisacharydy.

Podsumowanie

Sacharaza to enzym odpowiadający za rozkładanie cząsteczek sacharozy do łatwiej przyswajalnych form – glukozy i fruktozy. Jest wydzielany przez gruczoły jelitowe do jelita cienkiego. W efekcie stanowi składnik soku jelitowego. Do użytku przemysłowego sacharaza zwykle pozyskiwana jest z drożdży. Może być również syntetyzowana przez pszczoły, które używają go, aby wytworzyć miód z nektaru.

Bibliografia

  1. Kutyła-Kupiruda E., Sikora M., Dobosz A., Krystyjan M., Wpływ zastąpienia sacharozy alternatywnymi substancjami słodzącymi na właściwości produktów ciastkarskich, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2016.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław