Jak podgrzewać mleko matki z lodówki, aby mieć pewność, że jest całkowicie bezpieczne dla noworodka lub niemowlęcia? Zdarzają się sytuacje, w których kobieta musi odciągnąć pokarm i przechować je przez pewien czas. Dziecku nie można jednak podać zimnego mleka prosto z lodówki, konieczne staje się jego podgrzanie. Jak tego dokonać?
Jak podgrzewać mleko matki z lodówki?
Najczęściej wybieranym sposobem jest podgrzewanie mleka matki w kąpieli wodnej. Aktualnie rekomenduje się przechowywanie kobiecego mleka w specjalnych, sterylnych pojemnikach z wieczkiem, które nie zawierają w składzie bisfenolu A. Dzięki temu nawet przy podgrzewaniu nie uwalniają do pokarmu szkodliwych czy toksycznych związków chemicznych, nie wpływają na parametry smakowe czy walory odżywcze mleka. Pojemnik jest wielkości jednej porcji do karmienia, co dodatkowo ułatwia dzielenie odciąganego pokarmu na części.
Taki pojemnik należy wyjąć z lodówki, a następnie umieścić w głębokim naczyniu (np. misce, garnku) z ciepłą (ale nie gorącą i nie wrzącą) wodą. Woda powinna mieć temperaturę około 37 stopni C (maksymalnie 38), dzięki czemu po pewnym czasie mleko przyjmie temperaturę kobiecego ciała, a właśnie w takiej temperaturze dziecko spożywa je podczas normalnego karmienia piersią. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny i okresowo sprawdzać, czy mleko ma już odpowiednią temperaturę. Jeśli ją osiągnie, mleko można przelać do butelki i od razu podać dziecku. Czas grzania się mleka w kąpieli wodnej wynosi przeciętnie 20 minut. Wodę w międzyczasie należy wymienić, ponieważ ochłodzi się od wyjętego z lodówki mleka.
Zobacz również: Jak przechowywać mleko matki?
Podgrzewacz do butelek
W wielu przypadkach oczekiwanie 20 minut na podgrzanie się mleka matki jest dla rodziców czy opiekunów mało komfortowe. Jeśli konieczność podgrzewania mleka jest częsta, korzystniejszym rozwiązaniem będzie kupno specjalnego podgrzewacza do butelek, nierzadko z funkcją sterylizatora. Urządzenie szybko i równomiernie podgrzewa pokarm, w zależności od modelu wystarczą nawet 3 minuty, aby otrzymać mleko gotowe do podania dziecku. Można w nim również wyparzać butelki i smoczki, a nawet utrzymywać wybraną temperaturę klasycznych dziecięcych obiadków, co bardzo dobrze sprawdzi się w późniejszych miesiącach życia dziecka, gdy rodzice zaczną rozszerzanie diety. Dobrej jakości podgrzewacz można zakupić już za około 150-200 zł, a zalety jego posiadania są nieocenione.
Podgrzewanie mleka matki w mikrofalówce
Nie zaleca się podgrzewania mleka matki w mikrofalówce z kilku przyczyn. Przede wszystkim urządzenie to ma przeważnie tendencje do nierównomiernego podgrzewania. W efekcie tego mleko może być częściowo chłodne, częściowo idealne do spożycia, a częściowo za gorące, stwarzając ryzyko poparzenia jamy ustnej dziecka. Udowodniono również, że pod wpływem działania mikrofalówki może zmieniać się wartość odżywcza pokarmu.
Jak podgrzać zamrożone mleko matki?
Niektóre kobiety decydują się na zamrożenie pokarmu, ponieważ w tej formie można przechowywać go dłużej, niż ma to miejsce w przypadku lodówki. Aby móc podać je dziecku, należy najpierw je rozmrozić, a dopiero następnie podgrzać. Pierwszym krokiem jest przełożenie zamrożonego pokarmu z zamrażalnika do lodówki na około 12 godzin, aby tam mógł stopniowo zwiększać swoją temperaturę. Najlepiej więc przełożyć je na noc, jeśli jest pewne, że następnego dnia pojawi się konieczność nakarmienia dziecka odciągniętym mlekiem. Po 12 godzinach należy wyjąć pokarm z lodówki na około 60 minut, a następnie podgrzać w klasyczny sposób – letnią kąpielą wodną lub za pomocą podgrzewacza. Znacznie szybszym sposobem jest rozmrożenie pokarmu za pomocą podgrzewacza z taką funkcją.
Bez względu na sposób rozmrażania czy podgrzewania, dziecku podaje się mleko w temperaturze około 37 stopni C. Warto zatem mieć w domu termometr kuchenny, który pozwoli ocenić, czy pokarm jest już gotowy do podania.
Polecane produkty:
Omega 3
Olej Omega 3 to czysty, 100% naturalny produkt pozyskiwany z rośliny o nazwie Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens). Tłoczony jest na zimno co sprawia, że zachowuje wszystkie, cenne składniki. Stanowi m.in. wsparcie dla mózgu ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Mamy dla Mamy, autorstwa 1200 kobiet, Wydawnictwo Mamy dla Mamy, 2022.
- Bałanda A., Opieka nad noworodkiem, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2023.
- Dmoch-Gajzlerska E., Salamończyk M., Łozińska-Czerniak A., Neonatologia. Praktyczne umiejętności w opiece nad noworodkiem, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Rokicka-Milewska R., Nasze dziecko. Rozwój, pielęgnowanie i wychowanie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.