eFizjoterapia

Jagody Acai są małymi, ciemnofioletowymi owocami, podobnymi do borówki z tą różnicą, że posiadają jedną pestkę w środku. Zalicza się je do grupy superfood, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne.

Jagody Acai

Jagody Acai jako superfood

Coraz więcej ludzi zaczyna doświadczać korzyści zdrowotnych jakie daje „super pożywienie” (superfood), takie jak jagody Goji, owoce Noni i jagody Acai. To „super pożywienie” może być zdefiniowane jako żywność, która oferuje doskonałą wartość odżywczą w porównaniu do ilości kalorii jaką zawiera. Jagody Acai uważa się za jedne z najlepszych pożywień. A to dlatego, że posiadają niesamowite właściwości antyoksydacyjne, ale nie tylko, ponieważ zawierają jeszcze wiele innych korzyści zdrowotnych.

Doprowadziło to do tego, że wielu producentów i dystrybutorów naturalnych suplementów diety podjęło decyzje o możliwości sprzedaży jagód Acai w różnorodnych formach. Zawsze dzieje się tak, że gdy produkt staje się popularny, jak właśnie Acai, pojawia się w każdej formie i wszędzie. Zanim jednak zbadamy ten fenomen, dowiedzmy się więcej o na ich temat.

Pochodzenie rośliny

Jagody Acai to owoce, o kolorze ciemnofioletowym, które mają kulisty kształt. Rosną w postaci dużych klastrów w pobliżu wierzchołków palm, które występują w deszczowych lasach Amazonii. Każda jagoda Acai zawiera tylko 10% miąższu owocu i duże nasiono, które nie ma żadnych korzyści. Zbiór tych owoców jest więc pracochłonny, ponieważ każde nasiono trzeba wyciągnąć ręcznie w celu zachowania miąższu.

Acai pochodzą z Brazylii, z lasów deszczowych, gdzie dodawano je do uzdrawiających koktajli. Surferzy i osoby uprawiające sport twierdziły, że jagody te zwiększają ich poziom energii. Wreszcie zainteresowało to naukowców i okazało się, że rzeczywiście posiadają pewne korzystne właściwości.

Jagody Acai – skład

Smak jagody Acai często opisuje się jako owoc czerwonego wina z posmakiem czekolady. Szybko się psują i dlatego powinny być spożywane w ciągu 24 godzin. Wewnątrz odżywczego miąższu i w skórze, jagody Acai są pełne:

Właściwości zdrowotne

Swoją popularność jagody Acai zyskały przede wszystkim dzięki bardzo wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy. Ponadto ich spożycie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wpływa korzystnie na układ mięśniowy i wygląd zewnętrzny. Dodatkowo, błonnik znajdujący się miąższu i skórce jagód Acai wspomaga trawienie, a także zapobiega zaparciom.

Spora liczba producentów uważa, że Acai wspomaga leczenie zwapnienia stawów, pomaga w depresji i zwiększa libido. Jednak nie potwierdzono tych właściwości do końca naukowo, więc należy podchodzić do tego na chwilę obecną z dystansem.

Sklep Spirulina

Działanie przeciwutleniające

Przeciwutleniacze są cząsteczkami, które zapobiegają utlenianiu się innych cząsteczek. Utlenianie wytwarza wolne rodniki, które działają uszkadzająco na komórki i gruczoły organizmu. To czyni nas bardziej podatnych na choroby i procesy starzenia. Ze względu na to, że nasze ciało jest wystawione na działanie różnych toksyn i wytwarzanie bilionów wolnych rodników, ważne jest, aby podjąć kroki w celu zmniejszenia ich wpływu na organizm. Dieta bogata w przeciwutleniacze stanowi najlepszy sposób, aby zapobiegać wolnym rodnikom i przeciwdziałać starzeniu.

Jagody Acai uznano na świecie za jeden z najważniejszy ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity – Tlenowa Pojemność Wchłaniania Rodników). ORAC to pomiar wskazujący jak skutecznie przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki. Im wyższa wartość, tym lepiej wykorzystywany jest w organizmie do walki z wolnymi rodnikami. Jagody Acai zawierają dwa razy więcej antyoksydantów niż borówki i prawie dziesięć razy więcej niż winogron.

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Znalezione przeciwutleniacze w jagodach Acai, antocyjany, są doskonałe dla zdrowia serca, ponieważ są pomocne przy zapobieganiu utleniania cholesterolu. Gdy poziom cholesterolu, niezależnie czy jest wysoki czy niski, zostanie utleniony, przykleja się do ścian naczyń krwionośnych powodując ich zwężenie. To nagromadzenie blaszki ostatecznie prowadzi do wysokiego ciśnienia, co jest oczywiście bardzo niebezpieczne.

Acai jest naturalnie bogate w kwasy tłuszczowe o profilu podobnym do kwasów tłuszczowych znajdujących się w oliwkach. Połączenie między niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, a zdrowiem serca i układu nerwowego potwierdzono i udokumentowano w licznych badaniach.

Wpływ na układ mięśniowy

Jagody Acai zawierają aminokwasy, które zwiększają wydajność mięśni, produkcję energii, wytrzymałość i siłę. Z takim niesamowitym profilem żywieniowym, nie trudno jest zrozumieć dlaczego jagody Acai są korzystne dla zdrowia i mogą pomóc spowolnić proces starzenia się organizmu.

Jagody acai a odchudzanie

Nie ma wątpliwości, że jagody Acai mają duże korzyści zdrowotne. Niestety, gdy produkt staje się bardzo popularny pojawiają się błędne informacje i niedomówienia. Po pierwsze, największe przekonanie odnośnie Acai dotyczy utraty masy ciała – odchudzania. Istnieje wiele stron internetowych, które twierdzą, że przyjmując jagody Acai w postaci płynnej lub w kapsułkach można zrzucić kilogramy. Szacuje się, że duża liczba osób dorosłych w danym momencie myśli o odchudzaniu.

Prawda jest taka, że Acai przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Nie powinny być jednak traktowane wyłącznie pod kątem utraty kilogramów. Zdrowy styl życia, odpowiednia dieta z warzywami i owocami w menu oraz wysoka jakość białka połączone z aktywnością fizyczną wpłynie korzystnie na nasz organizm.

Nie odrzucajmy jednak, że Acai może być korzystne przy utracie masy ciała, aczkolwiek nie powinniśmy wyłącznie myśleć o odchudzaniu podczas przyjmowania jagód Acai, ale również o ogólnej poprawie naszego zdrowia. Faktem jest też, że przeciwutleniacze pomagają neutralizować uboczne produkty spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym zapewniają, że organizm jest w stanie prawidłowo spalać tłuszcz. Włókna zawarte w Acai przyczyniają się do oczyszczania jelita grubego co jest jednym z etapów utraty masy, ponieważ wiele osób ma powolny proces trawienia.

Acai dostępne na rynku

Acai jest kosztowne w produkcji od czasu, gdy owoce muszą być liofilizowane (suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji) w ciągu 24 godzin, aby utrzymać nienaruszony profil odżywczy. Liofilizacja zachowuje właściwości jagody Acai w skórze i miąższu, a nie tylko w soku. W wielu produktach zawierających Acai używa się tylko niewielkiej ilości tego owocu oraz dodawane są różnego rodzaju wypełniacze. Istnieje wiele suplementów Acai na rynku. Przed zakupem warto sprawdzić czy jest to 100% czysty i organiczny produkt, który został poddany procesowi liofilizacji co powoduje, że Acai zachowuje wszystkie swoje właściwości.

Bibliografia

  1. Cieślik E., Topolska K., Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai, Postępy Fitoterapii, 3/2012.
  2. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 5/2015.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław