Spirulina platensis należy do grupy superfood, czyli żywności o wszechstronnym działaniu, czemu zawdzięcza swój bogaty skład.  


spirulina platensis skład

Czym jest spirulina?

Spirulina jest mikroskopijną algą z gromady sinic, o charakterystycznym niebieski-zielonym zabarwieniu. Spirulina platensis znana jest ze swojego obszernego składu, przez co cieszy się ogromną popularnością zarówno w kosmetologii jak i medycynie. W przypadku kosmetologii stanowi składnik szamponów, masek, a nawet kremów, gdyż wzmacnia kondycję włosa, zapobiega wypadaniu, poprawia jędrność i elastyczność skóry, a także likwiduje przebarwienia cery i nieświeży oddech.

Z kolei w medycynie docenia się jej działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, ochronne, oczyszczające i przeciwgrzybicze. Ponadto jej suplementacja wspiera odchudzanie i redukcję masy ciała, łagodzi objawy wielu alergii oraz dodaje energii.

Zobacz również: właściwości spiruliny

Spirulina Platensis – skład

Spirulinę można kupić pod postacią suplementu (proszek lub tabletki). Proszek często wybierany jest przez osoby chcące wykonywać na jego bazie domowe kosmetyki, zaś tabletki stosuje się doustnie celem działania od wewnątrz. Cieszy się bardzo dobrą przyswajalnością przez organizm.

Jedna tabletka zawiera 400 mg czystej Spiruliny platensis, a 15 spiruletek (tabletek) zawiera:

Sklep Spirulina
  • Witaminę B12 4,7 µg;
  • Żelazo 4,2 mg;
  • Kwas pantotenowy 2,4 mg;
  • Białko 3,6 g;
  • węglowodany 0,8 g;
  • tłuszcz 0,4 g.

Równie ważna jest wartość odżywcza określana w 15 sprasowanych spiruletkach (tabletkach). Podsumowując, wartość energetyczna podawana w jednostkach kJ/kcal wynosi 90 kJ/22 kcal.

Szczegółowy skład

Osoby bardziej zainteresowane mogą zapoznać się ze szczegółowym składem słynnych tabletek.

Aminokwasy egzogenne, których wartość podawana jest w %:

  • Izoleucyna 5,2;
  • Leucyna 9,5;
  • Lizyna 5,2;
  • Metionina 1,3;
  • Fenyloalanina 5,1;
  • Treonina 5,7;
  • Tryptofan 2,6;
  • Walina 6,0.

Spirulina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w takich proporcjach, że możliwe jest zachowanie azotowej u osób dorosłych.

Minerały i mikroelementy podawane są w mg/kg:

  • Wapń (Ca) 4300;
  • Fosfor (P) 8200;
  • Żelazo (Fe) 700;
  • Sód (Na) 7200;
  • Chlor (Cl) 640;
  • Magnez (Mg) 3500;
  • Mangan (Mn) 31;
  • Cynk (Z) 32;
  • Potas (K) 1000;
  • Selen (Se) <1,0;
  • Chrom (Cr) 1,5.

Witaminy podawane również w mg/kg:

  • Biotyna (H) 1,32;
  • Cyjanokobalamina (B12) 0,79;
  • Kwas pantotenowy 409,0;
  • Kwas foliowy 1,75;
  • Inozyt 350,0;
  • Kwas nikotynowy 148,0;
  • Pyrydoksyna (B6) 3,3;
  • Ryboflawina (B2) 23,3;
  • Tiamina (B1) 20,0;
  • Tokoferol (E) 10,0;
  • Karotenoidy łącznie 3380-4130, w tym beta-karoten: 1000.
  • Chlorofil A 11800.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w mg/kg:

  • Kwas linolowy (C18) 13650;
  • Kwas gamma-linolenowy (C18) 13910.

A także nasycone kwasy tłuszczowe podawane w tej samej jednostce:

  • Kwas mirystynowy (C14) 130;
  • Kwas palmitynowy (C16) 30225.

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013;
  2. Pielesz A., Skład chemiczny algi brązowej Fucus vesiculosus L., Postępy Fitoterapii, 1/2011.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław