Polacy odchudzają się toksycznie i dobitnie pokazał to raport „Zmierzch Toksycznej Kultury Dietetycznej” opublikowany przez Centrum Respo. Wynika z niego, że tylko 8% osób odchudzających się wybiera zdrową i zbilansowaną dietę śródziemnomorską. Zdecydowanie więcej sięga po toksyczne diety niedoborowe, takie jak np. warzywne i owocowe głodówki oraz inne, niskokaloryczne metody. Na czym polega śródziemnomorski sposób żywienia i jak wspiera nie tylko odchudzanie, ale i zdrowie całego organizmu? Oto odpowiedź!
Na czym polega dieta śródziemnomorska?
Prawdziwa dieta śródziemnomorska ma swoją historię w czasach starożytnych. Odnosi się ona do sposobu żywienia, który w tamtym regionie występował jeszcze przed globalizacją.
Nie chodzi więc o włoskie tiramisu czy pizzę, a także hiszpańskie churros w czekoladzie, a o bukiet warzyw i owoców, nasiona roślin strączkowych oraz produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza, a także dodatek oliwy. Do tego okazjonalne jedzenie słodyczy i czerwonego mięsa, które niestety w Polsce często stanowią absolutną podstawę diety.
Do tego przyprawy, takie jak bazylia, oregano, mięta, estragon i goździki, które dodają potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym są niezwykle zdrowe.
Sery i jogurty? Także mają swoje miejsce w tej diecie! To głównie feta, parmezan, ricotta oraz sery owcze, ale stanowiące jedynie dodatek do codziennego jadłospisu.
Więcej o pochodzeniu diety śródziemnomorskiej znajdziesz na stronie: https://centrumrespo.pl/dieta/dieta-srodziemnomorska-przepisy-produkty-zasady/
Korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej
„Najzdrowsza dieta świata” – właśnie za taką uchodzi od kilku lat dieta śródziemnomorska, która w rankingach wygrywa w kategoriach najlepszego sposobu żywienia m.in. przy cukrzycy, a także chorobach układu krążenia.
Ale to nie wszystkie korzyści.
Mamy badania potwierdzające, że dieta śródziemnomorska wpływa też na redukcję ryzyka niektórych chorób nowotworowych, w tym m.in. raka jelita grubego, a także piersi i żołądka. Posiadamy dodatkowo wiarygodne dane pokazujące, że ten sposób żywienia wpływa m.in. na obniżenie ciśnienia krwi oraz działa przeciwzapalnie. Ten ostatni element to ważny rezultat, istotny zwłaszcza w kontekście chorób o podłożu zapalnym, których odsetek w społeczeństwach zachodnich rośnie.
Skąd jednak tak kompleksowe działanie?
Powodów jest wiele, a jednym z nich jest niski indeks oraz ładunek glikemiczny tej diety, a także wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Te ostatnie chronią przed stresem oksydacyjnym, a także redukują stan zapalny. Przeciwutleniacze są dostarczane głównie przez warzywa oraz owoce, które stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej.
Prozdrowotne właściwości to także efekt wysokiej zawartości błonnika w tej diecie, którego powinniśmy spożywać od 20 do 40 gramów w ciągu doby (w Polsce ilość spożywanego błonnika wynosi zaledwie 15 gramów dziennie).
Dieta śródziemnomorska a odchudzanie
Okazuje się, że dieta śródziemnomorska może stanowić także wsparcie w gubieniu niechcianych kilogramów.
Badania opublikowane w roku 2016 w The American Journal Of Medicine pokazują, że ten sposób żywienia może pomóc w zgubieniu od 4 do nawet 10 kilogramów w ciągu roku. Jak to się dzieje?
Okazuje się, że ten sposób żywienia w sposób naturalny sprawia, iż jemy mniej, a przez to zapewniamy sobie deficyt kaloryczny i tym samym chudniemy.
To rezultat m.in. wpływu na odczuwanie sytości, co wynika np. z dużej zawartości błonnika oraz udziału wody. Do tego eliminacja słodkich przekąsek, a także stawianie na produkty cechujące się niską gęstością energetyczną. Chodzi tutaj oczywiście głównie o warzywa i owoce.
Ponadto zróżnicowanie smaków (każdy znajdzie w tej diecie coś dla siebie), a także duża liczba smacznych produktów, które można spożywać w wielu różnych wydaniach. Mamy więc dietę, którą bardzo łatwo dopasować do swoich potrzeb, a przy tym nie czuć, że z czegoś rezygnujemy.
To bardzo ważne na jakiejkolwiek diecie, im bowiem więcej restrykcji, tym trudniej nam przestrzegać danego sposobu żywienia.
Czy tu gdzieś jest haczyk?
Czy to aby nie jest zbyt piękne, aby było prawdziwe? Czy dieta śródziemnomorska ma jakieś wady?
Oczywiście wszystko zależy od perspektywy. Niemniej jednak czasem wskazuje się, że dieta śródziemnomorska może być kosztowna. Chodzi tutaj głównie o zakup owoców morza i ryb, przy czym trzeba pamiętać, że obecnie dostępność ryb jest w Polsce naprawdę dobra i niektóre z nich wcale nie muszą być drogie.
Budżet dodatkowo zbilansujemy, jeśli zrezygnujemy z wysoce przetworzonych dań z mięsa czerwonego i wędlin, które nie należą do najtańszych. Nie trzeba także jeść ośmiornic, małż i ostryg, aby spełniać zasady diety śródziemnomorskiej.
Istotną, potencjalną wadą, jest też czasochłonne przygotowywanie posiłków. Jak się jednak okazuje, przepisy dań na diecie śródziemnomorskiej można z łatwością dopasować do swoich potrzeb i wcale nie trzeba spędzać w kuchni całych dni, będąc na tej diecie.
Wręcz przeciwnie – wiele posiłków jest naprawdę łatwych do przygotowania, a ich zrobienie zajmuje nie więcej niż 10-15 minut!
Zrozumiałe jest, że większość z nas nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego pojawia się coraz większa potrzeba przepisów na dania zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Również takie można znaleźć na diecie śródziemnomorskiej, która pozwala na robienie wielu dań z wyprzedzeniem. Tak samo istotne jest też planowanie, czyli np. plan diety na najbliższy tydzień tak, aby móc zrobić zakupy z wyprzedzeniem.
Dieta śródziemnomorska jako dobra baza
Dieta powinna być na nas, a nie my dla diety. Dlatego najważniejszą kwestią jest dobre dopasowanie nowego sposobu żywienia do swoich potrzeb. Śródziemnomorski sposób odżywiania może być więc świetną bazą do zmian w stylu życia.
Możemy pewne zasady wprowadzać stopniowo, krok po kroku, zwłaszcza jeśli nasza aktualna dieta odbiega od ideału.
Najlepiej zacząć od większej liczby warzyw i owoców w diecie, głównie sezonowych, które w danym okresie są w Polsce popularne. Do tego stopniowa zamiana mięsa czerwonego na smaczne i bogate w kwasy omega-3 ryby, które mogą stanowić bazę wielu dań, nie tylko obiadowych. I kolejny etap, czyli większa podaż orzechów oraz nasion, przy czym trzeba też pamiętać, że są one bardziej kaloryczne. Dlatego jedna porcja lub dwie porcje dziennie, to odpowiednia ich ilość.
Co jeszcze można zrobić, aby ułatwić sobie zmiany?
Edukacja żywieniowa stoi w naszym kraju na niskim poziomie, dlatego na początku drogi warto skonsultować się z dietetykiem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, ile kalorii w ciągu dnia je ani z tego, co rzeczywiście jest zdrowe, a co tylko reklamowane jest jako zdrowe. Dlatego zachęcamy, aby w przypadku chęci redukcji masy ciała, zmiany nawyków żywieniowych oraz poprawy zdrowia zasięgnąć wiedzy dietetyka. Również wtedy, gdy chcemy zbliżyć swoją dietę do śródziemnomorskiego modelu żywienia.
Jak widać, dieta śródziemnomorska to doskonały wybór i dla zdrowia, i dla sylwetki. Czy brzmi ona dobrze również dla Ciebie?
Artykuł sponsorowany