Pepsyna to jedna z peptydaz aspartylowych, należąca do grupy endopeptydaz. Stanowi ważny enzym syntezowany przez komórki gruczołowe żołądka. Odpowiada przede wszystkim za trawienie białek.
Jak powstaje pepsyna?
W komórkach głównych gruczołów błony śluzowej żołądka znajdują się w cytoplazmie ziarnistości zawierające pepsynogen – nieczynny enzym proteolityczny. Wydzielony do światła gruczołów błony śluzowej zamienia się pod wpływem kwasu solnego na aktywny enzym, czyli pepsynę. Błona śluzowa żołądka zawiera wiele pepsynogenów, które można podzielić na dwie różniące się grupy immunohistochemiczne:
- pepsynogen I;
- pepsynogen II.
Pierwszy znajduje się wyłącznie w regionach wydzielania kwasu solnego, natomiast pepsynogen II występuje również w odźwierniku.
Czynność pepsyny
Pepsyna zawarta w soku żołądkowym rozkłada duże cząsteczki białek na mniejsze cząsteczki polipeptydów. Przerywa wiązania peptydowe w cząsteczkach białek i powstające z nich cząsteczki mają zarówno krótkie, jak i długie łańcuchy. Największą aktywność pepsyna wykazuje w granicach pH od 1,6 do 3,2. Innymi słowy, pepsyna odpowiada za trawienie białek.
Pepsyna powoduje hydrolizę wiązań między aminokwasami aromatycznymi, takimi jak fenyloalanina czy tyrozyna, a drugim aminokwasem. Właśnie dlatego produktami trawienia pepsyną są polipeptydy o bardzo różnej wielkości.
Pepsyna w medycynie
Pepsyna izolowana z żołądków zwierząt znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Preparaty na jej bazie nie tylko ułatwiają procesy żołądkowego trawienia białek, ale również normalizują pH soku żołądkowego i poprawiają apetyt.
Omawiany enzym znajduje zatem zastosowanie w leczeniu:
- niedokwaśności;
- braku apetytu;
- nieprawidłowej syntezy pepsyny;
- zapalenia błony śluzowej żołądka;
- zaburzeń trawienia wynikających ze schorzeń wątroby.
Ciekawostką jest, że stanowi również dodatek niektórych suplementów diety ułatwiających trawienie oraz wpływających na walkę z nadwagą.
Bibliografia
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2007.
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
Polecane produkty:
Probiotyki - naturalne kultury bakterii
Probiotyki bioalgi to żywe, naturalne i specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii, które uzupełniają dietę w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Bifidum ... Zobacz więcej... |