Szukaj

Zdrowe kości a kwasy omega 3: jakie właściwości ma dieta w utrzymaniu mocnych kości?

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Kości to podstawowy element „rusztowania” naszego organizmu. Zapewniają nam siłę, stabilność, ochraniają narządy wewnętrzne i umożliwiają poruszanie się. Aby zachować je w zdrowiu, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na podaż pewnych składników odżywczych w naszej diecie: szczególnie wapnia i witaminy K2 oraz kwasów omega-3.

Zdrowe kości a kwasy omega 3: jakie właściwości ma dieta w utrzymaniu mocnych kości?

Właściwości kwasów omega-3 – wszystko, co musisz wiedzieć dla zachowania zdrowia

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować tych kwasów, co oznacza, że musimy ich dostarczać wraz z pożywieniem, albo z suplementacją. Wyróżnia się trzy główne rodzaje kwasów omega-3. Pierwszy z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), który występuje w roślinach oleistych (np. len, orzechy włoskie). Drugi z nich to kwas eikozapentaenowy (EPA), jaki znajdujemy w tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela), podobnie jak ostatni omawiany kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kwasy omega-3 wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Do ich najważniejszych funkcji zalicza się działanie przeciwzapalne – hamują produkcję prozapalnych cytokin, przez co redukują toczące się stany zapalne w organizmie. Mogą wpływać na działanie układu odpornościowego, zwiększając jego wydajność. Chronią serce i układ krwionośny przez obniżanie ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo dowiedziono, że kwasy omega-3 mają działanie neuroprotekcyjne – poprawiają funkcje poznawcze i pamięć. Są niezbędne do prawidłowego działania narządu wzroku. Ich spożywanie w odpowiedniej ilości przez kobietę w ciąży warunkuje to, czy dziecko będzie rozwijać się prawidłowo pod względem neurologicznym.

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Sprawdź artykuł: Kwasy omega 3 – właściwości

Wpływ kwasów omega-3 na zdrowie kości: kwasy ważne równie jak wapń

Badania naukowe dowodzą, że kwasy omega-3 odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Ich dobroczynny wpływ obejmuje przede wszystkim wzmocnienie struktury kości. Zwiększają ich gęstość mineralną, co czyni kości bardziej odpornymi na złamania. Co więcej, duża podaż kwasów omega-3 w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.

tubapay
tubapay

Kwasy omega 3 - właściwości

Kwasy omega-3 zalecane są w trakcie terapii zapalenia stawów: ich przeciwzapalne właściwości łagodzą ból i sztywność, przyspieszając powrót do zdrowia. Co ważne, kwasy omega-3, podobnie jak witamina K2, wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.

Dieta bogata w kwasy omega-3

Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3 jest spożywanie tłustych ryb morskich przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Do dobrych źródeł kwasów omega-3 należą również rośliny oleiste, takie jak siemię lniane, orzechy włoskie czy nasiona chia, które można dodawać do dań głównych lub spożywać jako przekąskę między posiłkami. Kwasy omega-3 znajdziemy też w dobrej jakości olejach zimnotłoczonych, w szczególności oleju lnianym, rzepakowym czy oliwie z oliwek.

Co ważne, kwasy omega-3 znaleźć można również w jajach kurzych, a w szczególności w żółtku.

W przypadku niedoboru kwasów omega-3 w diecie można rozważyć suplementację. Należy jednak skonsultować się z lekarzem w celu dobrania odpowiedniej dawki i preparatu – zazwyczaj są one dobrze tolerowane, a lista przeciwwskazań jest bardzo krótka. Mimo to, przed włączeniem każdego produktu farmaceutycznego do regularnej diety dobrze jest zasięgnąć opinii specjalisty.

Artykuł sponsorowany

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne
w zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *