Szukaj
Szukaj

Pięć polskich superfoods. Poznaj niezwykłe właściwości super żywności

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

To, co jemy i pijemy na co dzień, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym układów: nerwowego, krwionośnego, immunologicznego i kostnego. Wraz ze świadomością konsumencką rośnie popularność super żywności, czyli produktów naturalnych, pełnowartościowych i nieprzetworzonych. Które polskie “superfoods” warto włączyć do codziennej diety?

Pięć polskich superfoods. Poznaj niezwykłe właściwości super żywności

Nasiona lnu

Nasiona lnu, znane również jako siemię lniane, to polski odpowiednik egzotycznych nasion chia. Siemię lniane zawiera błonnik pokarmowy – związek niezbędny do prawidłowej pracy układu trawiennego. Poza tym w nasionach znajdziesz lignany (wspomagające działanie układu hormonalnego) i cenne kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują stężenie cholesterolu we krwi i wykazują działanie przeciwzapalne.

Czosnek

Drogocenne właściwości czosnku wykorzystywane są od pokoleń. W czosnku znajdują się między innymi naturalne antyoksydanty, czyli związki, które chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Zawarta w czosnku allicyna wykazuje działanie antybakteryjne, a także korzystnie wpływa na pracę serca.

Miód

Miód i inne produkty pszczele to jedne z najpopularniejszych polskich “superfoods”. Miód, podobnie jak czosnek, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Do tego działa przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Mieszanka mleka z miodem i czosnkiem to znany od lat domowy sposób na przeziębienie.

Jarmuż

Jarmuż to skarbnica różnych składników odżywczych: błonnika pokarmowego, cynku, wapnia, żelaza i magnezu. Do tego dochodzą silne przeciwutleniacze, które powstrzymują szkodliwe działanie wolnych rodników. Jarmuż to także bogate źródło witamin. W jednej szklance soku z jarmużu znajduje się zalecana dzienna dawka witamin C, K i A.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kasza jaglana

Na liście polskich “superfoods” nie mogło zabraknąć również kaszy jaglanej. Kasza to bardzo zdrowa alternatywa dla ziemniaków. Nie tylko nie zawiera glutenu, ale również ma wiele właściwości odżywczych. W kaszy jaglanej znajdziesz między innymi witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: krzem, żelazo i wapń.

Superfoods w cateringu dietetycznym

Na liście produktów określanych mianem “superfoods” znajdują się także: komosa ryżowa, dynia, orzechy włoskie, żurawina, jagody goji, nasiona chia i nasiona babki płesznik. Jeśli chcesz zmienić nawyki żywieniowe i wprowadzić do codziennego menu więcej naturalnej, wartościowej i nieprzetworzonej żywności, zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego w swojej okolicy.

Większość dobrych cateringów oferuje różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych, takich jak: dieta 1800 czy dieta 2000 kcal. Wśród wielu propozycji znajdziesz specjalnie przygotowane diety dla wegan, wegetarian, osób nietolerujących laktozy czy zmagających się z problemami trawiennymi. Jeśli nie wiesz, czy dieta 2000 kcal to dobry wybór dla Ciebie, w ramach oferty możesz skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej.

Znaczenie zdrowej diety

Zdrowa dieta ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, wspomaga pracę serca i pozwala zadbać o wszystkie układy i narządy. Przyjrzyj się swoim nawykom żywieniowym i wprowadź “superfoods” do codziennego menu, na przykład za pomocą cateringu dietetycznego. Dbanie o właściwe odżywianie i odpowiedni poziom aktywności fizycznej znacznie ogranicza rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów.

Artykuł sponsorowany

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne
w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *