Tłusty czwartek jest jednym z ulubionych dni w roku, zwłaszcza przez łasuchów. W ten dzień na pewno każdy z nas skusi się przynajmniej na jednego pączka.
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek w starożytności był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Dzień opierał się na zjedzeniu tłustych potraw (mięsa), piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
W ten szczególny dzień wszędzie możemy kupić te słodkości. Musimy wiedzieć, że zjadanie takich smakołyków ma ciemne strony, wiadomo jakie, przede wszystkim dla kobiet.
Pączek stanowi jednak sporą bombę kaloryczną, ponieważ zawiera puste kalorie, duże ilości cukru, tłuszczy nasyconych oraz tzw. kwasów trans i polepszaczy smaku.
Kupno pączka
Jeżeli już kupujemy pączki w sklepach, cukierniach zwróćmy uwagę na wgłębienie oraz jasną obwódkę. Właśnie takie pączki są smażone na świeżym oleju. W tłusty czwartek niestety często pączki smażone są hurtowo, aby podaż nadążyła za popytem. W efekcie tego dnia należy zachować szczególną ostrożność podczas wyboru.
Niestety musimy być tego świadomi, że zjedzenie jednego pączka to około 300-400 kcal w zależności od lukru, polewy czy cukru pudru i co za tym idzie, spalenie takich kalorii to np. spora ilość czasu spędzona na bieżni czy w basenie.
Domowe pączki
Znacznie korzystniejszą zdrowotnie, lecz czasochłonną metodą jest wykonanie pączków samodzielnie w domu. Będą one smakować jeszcze lepiej, jeśli zrobi się je wraz z bliskimi osobami. Jedynym minusem jest czas, jaki należy poświęcić na ich przygotowanie, jednak taki deser będzie zawierał znacznie mniej konserwantów i ulepszaczy niż wersja sklepowa.
Przedstawiamy przykładowy przepis na około 25 pączków. W pierwszej kolejności należy przygotować składniki:
- 500g mąki tortowej;
- 50g świeżych drożdży;
- 4 żółtka;
- 3 łyżku cukru (kopiaste);
- łyżeczka cukru waniliowego;
- jajko;
- 50g masła;
- 250 ml mleka 3%;
- szczypta soli;
- 2 łyżki spirytusu.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw należy wlać ciepłe mleko do miseczki (nie może być gorące ze względu na drożdże), dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Składnik te dobrze mieszamy i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy mąkę – przesiewamy ją do sporej miski i dodajemy sól oraz cukier waniliowy. Jajko oraz żółtka należy utrzeć na jednolitą, gładką masę z resztą cukru.
Teraz dodajemy do miski z mąką rozczyn drożdżowy, mieszamy, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz mieszamy. Taką masę wyrabiamy na elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy do niego roztopione i ostudzone masło i spirytus, a następnie ponownie ugniatamy.
Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy na stolnicy do grubości około 1,5 cm, wycinamy pączki (najlepiej szklanką) i odstawiamy tak przygotowane krążki na kolejne 40 minut, aby wyrosły. Teraz wystarczy już tylko rozgrzać olej w głębokim garnku, delikatnie umieścić pączki w tłuszczu i smażyć z obu stron. Lekko ostudzone można nadziać dżemem lub marmoladą, np. za pomocą szprycy cukierniczej).
Podsumowanie
Jak wiadomo zakazany owoc smakuje najlepiej. Decyzja należy tylko do nas czy wolimy chwilkę przyjemności czy wiele godzin na siłowni. Według przesądu, jeżeli osoba nie zje w tłusty czwartek chociaż jednego pączka, to w życiu nie będzie jej się wiodło. A Wy jak sądzicie?
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- 1000 przepisów. Dania łatwe i smaczne, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2014.