Urobilina to jeden z końcowych produktów degradacji hemu. Stanowi barwnik żółciowy powstający w jelicie cienkim z urobilinogenu. Urobilina jest wydalana wraz z moczem i kałem.
Synteza urobiliny
Urobilina powstaje w wyniku degradacji hemu, czyli grupy prostetycznej występującej w hemoglobinie. Proces ten zachodzi w obecności bakterii jelitowych, które oddziałują na żółciowe pigmenty. Związek ten wiąże się ściśle z urobilinogenem, który powstaje w wyniku działania enzymów bakteryjnych na bilirubinę. To również produkt katabolizmu hemu. Można powiedzieć, że w osoczu krwi na stałe znajdują się produkty tego rozpadu, jakimi są bilirubina (w ilości około 0,7-6,8 umol/L) oraz urobilinogen.
Znaczenie urobiliny
Urobilina występuje fizjologicznie w moczu, dlatego na podstawie jego badania można określić poziom tego barwnika. Mocz składa się przede wszystkim z wody, dlatego urobilina jako barwnik powoduje jego zażółcenie. W przypadkach niedostatecznej podaży wody lub np. rano tuż po przebudzeniu mocz będzie posiadał dużą ilość skoncentrowanej urobiliny, przez co jego zabarwienie będzie ciemniejsze.
Jeśli ciemny mocz występuje często, bez względu na porę dnia czy dietę, warto skierować się do lekarza, aby ocenił nasz stan zdrowia pod kątem schorzeń nerek i dróg moczowych, porfirii czy alkaptonurii. Niekiedy ciemne zabarwienie moczu może wynikać ze stosowania leków. W warunkach fizjologicznych zazwyczaj mocz jest jasnożółty.
W celu określenia stanu dróg moczowych znacznie częściej sprawdza się poziom urobilinogenu.
Urobilinogen w moczu – norma
Każdorazowo na wynikach badań oznaczone są prawidłowe normy dla każdego sprawdzanego związku. Dzięki temu nieobeznany w temacie pacjent może z łatwością odczytać swój wynik i sprawdzić czy jest poprawny. Badanie urobilinogenu wykonuje się przy podejrzeniach schorzeń wątroby, dróg żółciowych, anemii i wielu innych schorzeń.
Szacuje się, że optymalna zawartość urobilinogenu w moczu wynosi 0-4 mg/dl.
Bibliografia
- Silverthorn D., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Polecane produkty:
Probiotyki - naturalne kultury bakterii
Probiotyki bioalgi to żywe, naturalne i specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii, które uzupełniają dietę w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Bifidum ... Zobacz więcej... |