Galaktoza to organiczny związek chemiczny należący do monosacharydów. Jest powszechny w świecie roślin i zwierząt, pełni również istotne funkcje w fizjologii człowieka.
Charakterystyka galaktozy
Galaktoza występuje najczęściej jako składnik oligosacharydów, czyli sacharydów zbudowanych z 2-10 reszt monosacharydów połączonych wiązaniem glikozydowym. Rzadko można ją spotkać w stanie wolnym.
Omawiany cukier należy do heksoz, czyli związków zawierających w swojej cząsteczce 6 atomów węgla. Heksozy dzieli się na aldoheksozy oraz ketoheksozy, przy czym galaktoza należy do pierwszej wspomnianej grupy.
Galaktoza pełni ważne funkcje w organizmie człowieka, ponieważ może być przekształcana do glukozy i w tej postaci brać udział w wielu reakcjach chemicznych. Ponadto buduje niektóre polisacharydy, natomiast w postaci utlenionej może budować ściany komórkowe niektórych roślin.
Galaktoza w organizmie człowieka
Omawiany cukier to heksoza absorbowana z przewodu pokarmowego, uwalniana podczas trawienia laktozy i przekształcana w ustroju w glukozę.
Galaktoza, po fosforylacji, reagując z urydynodifosfoglukozą tworzy urydynodifosfogalaktozę. Ta z kolei jest ponownie przekształcana do poprzedniego związku, który bierze udział w syntezie glikogenu. Ta ostatnia reakcja jest odwracalna, a konwersja urydynodifosfoglukozy do difosfogalaktozy dostarcza galaktozy niezbędnej do syntezy glikolipidów i mukoprotein, gdy pobieranie galaktozy z pokarmami jest niedostateczne. Wykorzystanie galaktozy (podobnie jak glukozy) zależne jest od insuliny.
Podsumowując, galaktoza może ulec w organizmie człowieka przemianie do glukozy i włączyć się pod tą postacią w proces glikolizy. Fizjologicznie może być syntezowana u kobiet w gruczole sutkowym, ponieważ w dalszych procesach wchodzi w skład laktozy, czyli cukru mlecznego.
Galaktozemia
We wrodzonej wadzie metabolicznej zwanej galaktozemią występuje niedobór transferazy urydylofosfogalaktozy. Enzym ten odpowiada za reakcję między galaktozo-1-fosforanem i urydynodifosfoglukozą, co powoduje w efekcie gromadzenie się galaktozy dostarczanej z pożywieniem we krwi krążącej. Prowadzi to do poważnych zaburzeń wzrostu i rozwoju. Sytuacja ulega poprawie w wyniku stosowania diety pozbawionej galaktozy.
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
- Ferrier D., Biochemia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2018.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |