Diabetolog to lekarz specjalista zajmujący się diagnostyką i leczeniem cukrzycy, wraz z jej powikłaniami. Musi on posiadać specjalizację II stopnia w chorobach wewnętrznych lub pediatrii.
Czym jest cukrzyca?
Cukrzyca jest grupą schorzeń metabolicznych cechującą się hiperglikemią. Wynika ona z defektu w zakresie wydzielania lub działania insuliny. Przewlekłe podwyższenie stężenia cukru we krwi wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i w efekcie niewydolnością wielu różnych narządów – zwłaszcza oczu, nerek czy serca.
W medycynie wyróżnia się 2 podstawowe typy cukrzycy:
- 1 – insulinozależną, występującą głównie u osób młodych. Jest to cukrzyca pierwotna;
- 2 – insulinoniezależna, występuje głównie u osób dorosłych i starszych. Jest to cukrzyca nabyta.
Dodatkowo można spotkać cukrzycę ciążową oraz inne, specyficzne typy tej choroby. Diabetolog musi zatem być przygotowany na pracę z pacjentami w różnym wieku i w różnej kondycji zdrowotnej. Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych.
Czym zajmuje się diabetolog?
Diabetolog zajmuje się profilaktyką, diagnozowaniem oraz leczeniem cukrzycy, a także innych chorób metabolicznych wiążących się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Odpowiada on również za cały przebieg procesu leczenia i monitorowanie stanu zdrowia pacjenta w jego trakcie. W międzyczasie ocenia skuteczność wybranych metod leczniczych i w zależności od konieczności poddaje je modyfikacjom. W przypadku wystąpienia powikłań (tak częstych w przebiegu cukrzycy) kieruje on pacjenta do innych specjalistów, w zależności od zapotrzebowania (np. kardiologa, okulisty itd.). Diabetolog odpowiada również za kierowanie chorego na zabiegi chirurgiczne, jeśli istnieje taka konieczność.
W przypadku potwierdzenia choroby omawiany specjalista odpowiada za prawidłową edukację pacjenta w zakresie stylu życia i leczenia. Musi on szczegółowo poinformować chorego co stanowi przyczynę cukrzycy, jakie metody lecznicze będą zastosowane i jak wpłynie ona na dotychczasowe życie. Powinien on również nauczyć pacjenta posługiwania się glukometrem. W tej czynności jednak często wyręcza go doświadczona pielęgniarka.
Zakres wiedzy diabetologa
Do podstawowego zakresu wiedzy medycznej posiadanej przez lekarza po ukończeniu kształcenia dołącza się wiedzę specjalistyczną o charakterze klinicznym. Jest to:
- kwalifikacja i epidemiologia cukrzycy, jej etiologia, patogeneza i symptomatologia. Ponadto diagnostyka, różnicowanie oraz naturalna historia choroby oraz śpiączki cukrzycowej;
- przewlekłe powikłania cukrzycy oraz jej powiązania z innymi chorobami;
- wiedza z zakresu dietetyki, insulinoterapii, stosowanie doustnych środków farmakologicznych;
- zasady prewencji i leczenia chirurgicznego, dermatologicznego, neurologicznego czy leczenia infekcji w przebiegu cukrzycy;
- etiologia, patogeneza i leczenie przewlekłych powikłań naczyniowych i neurologicznych w cukrzycy;
- problemy psychologiczne, socjalne i organizacyjne, a także kontrola jakości leczenia.
Dodatkowo powinien on posiadać wszelkie niezbędne informacje na temat problematyki omawianej choroby u kobiet w ciąży. Wiedza ta obejmuje również problemy związane z prowadzeniem ciąży i porodu oraz opieką nad noworodkiem matki chorej na cukrzyce.
Kiedy wybrać się do diabetologa?
Często zdarza się, że cukrzycę podejrzewa inny lekarz. Jednak wyłącznie konsultacja z diabetologiem może potwierdzić lub obalić to założenie. Z wizyty powinny skorzystać osoby chore na cukrzycę w razie jakichkolwiek problemów w trakcie leczenia, a także okresowo w celach kontrolnych.
Do diabetologa powinny się wybrać również osoby podejrzewające cukrzycę. Pierwszymi symptomami tej choroby są:
- wzmożone pragnienie;
- częstomocz lub wielomocz;
- przewlekłe zmęczenie, apatia;
- nadmierna senność, nawet mimo odpowiedniej ilości snu;
- skurcze łydek pojawiające się najczęściej w nocy;
- spadek masy ciała bez uchwytnej przyczyny.
Należy pamiętać, że aby wybrać się do tego specjalisty na NFZ należy posiadać skierowanie od lekarza rodzinnego lub innego specjalisty.
Bibliografia
- Gumprecht J., Diabetologia Praktyczna, Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Gdańsk 2019.
- Tatoń J., Krassowski J., Drzewoski J., Bandurska-Stankiewicz E., Czech A., Karnafel W., Dziatkowiak H., Program specjalizacji w diabetologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Warszawa 2000.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis - alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych takich jak m.in. białko, witaminy, minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Jedna odpowiedź
Dzień Dobry! Mój brat ma 47 lat choruje 13 lat na cukrzycę typ 2
Jest na insuline.Nie stosuje diety , codziennie je słodkości i od 4 lat codziennie pije Whisky poniewaz stwierdzil ze mniej go bolą stopy i nie ma problemu z zasypianiem. Alkohol pije w dużych ilościach i wmówił sobie że to jest korzystne dla niego.