Dna moczanowa jest spowodowana odkładaniem się moczanu sodu w tkankach. Objawia się silnym bólem, obrzękiem i ograniczeniem ruchomości zajętego stawu. Jest oczywiste, że samą dietą artretyzmu nie wyleczymy. Ale są produkty, które dzięki zawartości różnych składników odżywczych są w stanie pomóc w walce z zapaleniem, zwiększyć odporność i wzmocnić kości.
Dna moczanowa – dieta
W przypadku dny moczanowej, oprócz konwencjonalnego leczenia, warto uwzględnić w swojej diecie niżej wymienione produkty. Posiadają one składniki, mogące mieć wpływ na złagodzenie niektórych objawów tej choroby.
Ananas
Wielu ekspertów, również trenerów, zachęca sportowców do jedzenia ananasów. Owoc ten zawiera bromelainę – enzym mający właściwości przeciwzapalne i odchudzające. W sporcie, bromelaina z powodzeniem wykorzystywana jest przy urazach i stanach zapalnych stawów.
Ze względu na właściwości przeciwbólowe tego enzymu, poleca się spożywanie ananasów przy napadach dny moczanowej, chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Ułatwia również usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną artretyzmu. Dodatkowo owoc ten jest źródłem żelaza, miedzi i manganu, które są odpowiedzialne za stan układu kostnego. Pierwiastki te zapobiegają łamliwości kości oraz ułatwiają wchłanianie wapnia w tkankę kostną.
Jagody
Tak samo jak acerola, te ciemne owoce mają dużą zawartość witaminy C, garbników i antyoksydantów. Witamina C uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, który jest odpowiedzialny za stan ścięgien i stawów. Garbniki działają przeciwzapalnie, eliminując wolne rodniki.
Homar
Ten skorupiak jest bogaty w glukozaminę. Ten aminocukier występuje naturalnie w organizmie ludzkim i wchodzi w skład chrząstki stawowej. Glukozamina pobudza organizm do wytwarzania tkanki chrząstnej i jej odbudowy. Przekłada się to na zmniejszenie bólu w stawach i ich sprawniejszą ruchomość.
Zielona herbata
Zielona herbata niezaprzeczalnie korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest bogata w flawonoidy i przeciwutleniacze. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Dobrze przygotowany napar z zielonej herbaty zawiera również żelazo, cynk, miedź, sód, mangan, potas, wapń oraz wiele innych mikroelementów.
Kurkuma
Kurkuma ma zastosowanie nie tylko kulinarne, ale również medyczne. Zawarta w niej kurkumina ma właściwości żółciotwórcze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a także bakteriobójcze. To właśnie dzięki właściwościom przeciwzapalnym zmniejsza zapalenie chrząstki i spowalnia degenerację tkanki, co ma miejsce przy chorobie jaką jest dna moczanowa.
Polecane produkty:
![]() |
Kwas hialuronowy na stawy i skórę
Kwas hialuronowy zapewnia mazi stawowej właściwości lepko-sprężyste, przez co zmniejsza ból w stawach. Dodatkowo wypełnia przestrzenie w naskórku redukując zmarszczki. Sprawia, że skóra wygląda młodziej i polepsza się jej odcień, dając też efekt ... Zobacz więcej... |