Dna moczanowa (artretyzm, podagra) – dieta

//Dna moczanowa (artretyzm, podagra) – dieta

Dna moczanowa jest spowodowana odkładaniem moczanu sodu w tkankach. Objawia się silnym bólem, obrzękiem i ograniczeniem ruchomości zajętego stawu. Jest oczywiste, że samą dietą artretyzmu nie wyleczymy. Ale są produkty, które dzięki zawartości różnych składników odżywczych są w stanie pomóc w walce z zapaleniem, zwiększyć odporność i wzmocnić kości.

Dna moczanowa dieta

Dna moczanowa – dieta

Jeśli dna moczanowa to schorzenie na które cierpisz, to warto uwzględnić w swojej diecie wymienione niżej produkty w celu złagodzenia niektórych symptomów.

Ananas

ananas -dna moczanowa

Wielu ekspertów, również trenerów, zachęca sportowców do jedzenia ananasów. Owoc ten zawiera bromelainy – enzymy mające właściwości przeciwzapalne i odchudzające. W sporcie, bromelaina z powodzeniem wykorzystywana jest przy urazach i stanach zapalnych stawów.

Ze względu na właściwości przeciwbólowe bromelainy, poleca się spożywać ananasy przy napadach dny moczanowej, chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Ułatwia również usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną artretyzmu. Owoc ten jest również źródłem żelaza, miedzi i manganu, które są odpowiedzialne za stan kości. Pierwiastki te zapobiegają łamliwości kości oraz ułatwiają wchłanianie wapnia w tkankę kostną.

Jagodyjagody -dna moczanowa

Te ciemne owoce mają dużą zawartość witaminy C, garbników i antyoksydantów. Witamina C uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, który jest odpowiedzialny za stan ścięgien i stawów.  Garbniki działają przeciwzapalnie, eliminując wolne rodniki.

Homar

homar -dna moczanowa

Ten skorupiak jest bogaty w glukozaminę. Aminocukier ten naturalnie występuje w organizmie ludzkim i wchodzi w skład chrząstki stawowej. Glukozamina pobudza organizm do wytwarzania tkanki chrząstnej i jej odbudowę. Przekłada się to na zmniejszenie bólu w stawach i ich usprawnienie ruchowe.

Zielona herbata

zielona herbata - dna moczanowa

Zielona herbata niezaprzeczalnie korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest bogata w flawonoidy i przeciwutleniacze, wykazujące właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Dobrze przygotowany napar z zielonej herbaty zawiera również żelazo, cynk miedź, sód, fluor, mangan, potas, wapń oraz wiele innych mikroelementów.

Kurkuma

kurkuma - dna moczanowa

Kurkuma ma zastosowanie nie tylko kulinarne, ale również medyczne. Zawarta w niej kurkumina ma właściwości żółciotwórcze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a także bakteriobójcze. To właśnie dzięki właściwościom przeciwzapalnym zmniejsza zapalenie chrząstki i spowalnia degenerację tkanki.

Polecane produkty:

Autor: | 2017-05-31T14:51:27+00:00 01 Kwiecień, 2016|Kategorie: Choroby|Tagi: , , , , , , |0 komentarzy

Zostaw komentarz