Dane wskazują, że wśród wszelkich chorób niezakaźnych, to właśnie choroby układu krążenia wykazują się największym wskaźnikiem umieralności. [1] Do tak niechlubnych wyników z pewnością przyczyniają się wysokoprzetworzone produkty, które są (niestety) szeroko dostępne i łatwe do przygotowania. Zanim jednak ponownie po nie sięgniesz – zastanów się, czy zawarty w nich sód i konserwanty są dobrym rozwiązaniem dla Twojego układu krążenia. Zwłaszcza że na rynku istnieje wiele zdrowszych i smaczniejszych alternatyw.
Choroby układu krążenia w Polsce
W Polsce, w uśrednieniu, na dolegliwości ze strony układu krwionośnego umiera co roku ponad 170 tysięcy obywateli. Wynik ten jest wyższy o 70 tysięcy niż w innych krajach Unii Europejskiej. Co kluczowe i szczególnie niepokojące — śmiertelność Polaków do 65. roku życia jest nawet 2,5 razy wyższa niż w krajach Europy Zachodniej.
Najczęściej występującymi chorobami są [1]:
- Miażdżyca,
- Choroba niedokrwiennej serca,
- Nadciśnienie tętnicze,
- Choroby naczyń mózgowych.
O chorobach krążenia słów parę
Specjaliści wskazują, że optymalna wartość ciśnienia (tzw. poprawna) powinna oscylować w granicy wartości 120/80 mm Hg. W przypadku nadciśnienia mówimy o pomiarach wyższych, tj. przekraczających 140/90 mm Hg. [1]
Przodującą przyczyną występowania nadciśnienia są zarówno czynniki dziedziczno-genetyczne, jak i otyłość czy długotrwały stres. Coraz częściej o ten stan obwiniany jest także sód, który szczególnie chętnie dodawany jest do… przetworzonych produktów tj. ketchup oraz konserwy warzywne i rybne.
Trudno mówić o konkretnych, specyficznych objawach nadciśnienia – choroba ta rozwija się po cichu, a duży odsetek diagnoz to wynik przypadkowości – np. dokonywania rutynowego badania ciśnieniomierzem.
Inne, popularne schorzenie – miażdżyca – jest powiązana z niewłaściwym odżywianiem – tj. dietą pozbawioną błonnika, witamin A, C, E, beta-karotenu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu, chromu. Szczególnie problematyczna jest też znacząco za duża podaż spożywanego cholesterolu – powyżej 300 mg/dobę [1].
Miażdżyca to przewlekły stan zapalny aorty i tętnicy średniej (wieńcowej, szyjnej etc.). Proces powstawania tych stanów zapalnych polega na gromadzeniu się złogów pomiędzy śródbłonkiem i warstwą mięśniową. Z czasem nagromadzone pasma tłuszczowe zaczynają obejmować dalsze obszary – tj. włókniste tkanki łączne, otaczając ognisko zapalne.
Na zawał serca umiera, co roku, nawet 100(!) tysięcy obywateli. Ta choroba wieńcowa uznawana jest za najczęstszą przyczynę śmierci wśród Polaków [1]. Mitem jest, jakoby problem ten dotyczył wyłącznie osób starszych – coraz częściej dotyka to także osób młodszych, które obarczone są innymi czynnikami obciążającymi – tj. hipercholesterolemia i nadciśnienie tętnicze. Choroba wieńcowa objawia się m.in. anemią, odczuwaniem zimna oraz palącym bólem za mostkiem, który promieniuje do barków i dłoni. Ból ten zwykle pojawia się podczas wysiłku, ustępując w momencie spoczynku.
Co jeść, aby wspierać swój układ krążenia?
Na Twoim talerzu powinny pojawić się wszystkie makroelementy – białko, węglowodany, tłuszcze. Zwróć także uwagę na obecność konkretnych witamin – tj. A, C, E – oraz antyoksydantów. Te ostatnie pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, których powstawanie jest związane z rozpadem komórek, a także odczuwaniem stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty wspierają organizm w walce z nieprzyjacielem, ochraniając tym samym narządy wewnętrzne i opóźniając procesy starzenia. Przykładem naturalnych antyoksydantów jest np. owoc granatu, nasiona chia, nasiona goi oraz borówka amerykańska. Z tego też względu szczególnie polecany jest np. catering wegański.
Twoje kompletne menu bazować powinno na:
- Świeżych owocach i świeżych warzywach,
- Rybach morskich – wędzonych i świeżych.
- Suszonych owocach – np. żurawinie,
- Roślinach strączkowych – np. grochu i fasoli,
- Pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- Orzechach i nasionach – np. pestkach dyni i słonecznika,
- Zielonej herbacie.
Ograniczaj także ilość sodu oraz konserwantów, które przyczyniają się do licznych schorzeń – również w obrębie układu krwionośnego.
Nie wiesz, jak wdrożyć te zalecenia dietetyczne? Dotychczas żywiłeś się gotowymi półproduktami? Sięgnij po catering dietetyczny Warszawa i zadbaj o swoje zdrowie!
[1] Bielecka, W. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA WYZWANIEM DLA PROMOCJI ZDROWIA. Nauki Przyrodnicze i Medyczne: Żywienie, sport oraz zdrowie, 29
Artykuł sponsorowany