Zapotrzebowanie kaloryczne, czyli dobowe zapotrzebowanie jednostki na energię definiuje się jako ilość energii dostarczanej z pożywieniem w ciągu doby niezbędną do zrównoważenia wydatku energetycznego osoby zdrowej i prawidłowo się odżywiającej.
Zapotrzebowanie kaloryczne – charakterystyka
Bardzo ważne jest ustalenie, w jaki sposób wartości określające indywidualne zapotrzebowanie człowieka na energię i składniki odżywcze przeliczyć na odpowiednie wartości określające zapotrzebowanie grupy.
Ze względu na to, że zapotrzebowanie poszczególnych osób w obrębie danej grupy jest zróżnicowane, obliczenie wartości średniej z uzyskanych wyników pozwoli wyłącznie na określenie energii bądź składników odżywczych pokrywających zapotrzebowanie około połowy osób z danej grupy (tzw. średnie zapotrzebowanie grupy).
Kaloria
Zgodnie z Międzynarodowym Układem Jednostek Miar normy na energię wyraża się w dżulach (J) oraz dodatkowo w kaloriach (kcal).
W efekcie 1 kcal = 4,184 J.
Cele spożycia określonej dawki kalorii
Obliczenie zapotrzebowania kalorycznego jest ważne, ponieważ zbyt mała podaż substancji energetycznych przez długi czas odbije się negatywnie na zdrowiu. Z kolei nadmierne spożycie kalorii może skutkować nadwagą i otyłością, a także co się z tym wiąże, licznymi schorzeniami, chorobami i dolegliwościami.
Dostarczanie dziennie odpowiedniej ilości kalorii zapewni:
- utrzymanie dobrego stanu zdrowia;
- utrzymanie prawidłowej masy i składu ciała;
- możliwość wykonywania codziennych czynności życiowych;
- utrzymanie odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej;
- optymalny wzrost i rozwój dzieci oraz młodzieży.
Czynniki wpływające na zapotrzebowanie kaloryczne
Zapotrzebowanie na energię różni się międzyosobniczo, zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, masy, wysokości i budowy ciała oraz aktywności fizycznej. Zgodnie z zasadą zachowania energii jej ilość pobierana przez organizm równa się sumie energii zgromadzonej w organizmie i energii wydatkowanej. W przypadku stałej masy ciała, kiedy organizm nie gromadzi zapasów energii, jej ilość pobierana równa się wydatkowanej.
Całkowity wydatek energii w ciągu dnia obejmuje potrzeby energetyczne związane z:
- podstawową przemianą materii;
- aktywnością fizyczną;
- metabolizmem pożywienia;
- wzrostem organizmu;
- ewentualnie – ciążą i laktacją.
Obliczanie zapotrzebowania kalorycznego
W całkowitym wydatku energetycznym duże znaczenie ma poziom aktywności fizycznej. Ponadto zależy on głównie od stylu życia, warunków socjoekonomicznych, wykonywanej pracy i cech antropometrycznych. Poniżej przedstawiono 2 metody wyliczające podstawową przemianę materii (PPM).
Metoda Mifflin-St Jeor
W przypadku tej metody wzory dla obu płci prezentują się następująco:
- kobiety – (9,99 x waga) + (6,25 x wzrost) – (4,92 x wiek) – 161;
- mężczyźni – (9,99 x waga) + (6,25 x wzrost) – (4,92 x wiek) + 5.
Korzystając z tej metody należy posługiwać się jednostkami cm dla wzrostu oraz kg dla masy ciała.
Metoda Harrisa-Benedicta
To jedna z najpopularniejszych metod obliczania dobowego zapotrzebowania kalorycznego. Wzory dla poszczególnych płci prezentują się następująco:
- kobiety – 655 + (9,6 x masa ciała) + (1,8 x wzrost) – (4,7 x wiek);
- mężczyźni – 66 + (13,7 x masa ciała) + (5 x wzrost) – (6,76 x wiek).
Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne
Mając obliczoną PPM należy teraz wyliczyć dobowe zapotrzebowanie kaloryczne (CPM).
W tym przypadku należy pomnożyć wynik PPM przez odpowiednią wartość aktywności fizycznej:
- brak aktywności, praca siedząca – 1,2;
- mała aktywność (praca siedząca przy 1-2 treningach w tygodniu) – 1,3-1,4;
- średnia aktywność (praca siedząca przy 3-4 treningach w tygodniu) – 1,5-1,6;
- wysoka aktywność (praca fizyczna przy 3-4 treningach w tygodniu) – 1,7-1,8;
- bardzo wysoka aktywność (osoby trenujące codziennie) – 1,9-2,2.
Bibliografia
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w proszku od bioalgi
Spirulina jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jej skład to wysokiej jakości białko pochodzenia roślinnego, witaminy, minerały (również pierwiastki śladowe), fitoskładniki (m.in. fikocyjanina, chlorofil, karotenoidy), kwasy tłuszczowe ... Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu ... Zobacz więcej... |