Szukaj

Zapotrzebowanie kaloryczne

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Zapotrzebowanie kaloryczne, czyli dobowe zapotrzebowanie jednostki na energię definiuje się jako ilość energii dostarczanej z pożywieniem w ciągu doby niezbędną do zrównoważenia wydatku energetycznego osoby zdrowej i prawidłowo się odżywiającej.

Zapotrzebowanie kaloryczne

Zapotrzebowanie kaloryczne – charakterystyka

Bardzo ważne jest ustalenie, w jaki sposób wartości określające indywidualne zapotrzebowanie człowieka na energię i składniki odżywcze przeliczyć na odpowiednie wartości określające zapotrzebowanie grupy.

Ze względu na to, że zapotrzebowanie poszczególnych osób w obrębie danej grupy jest zróżnicowane, obliczenie wartości średniej z uzyskanych wyników pozwoli wyłącznie na określenie energii bądź składników odżywczych pokrywających zapotrzebowanie około połowy osób z danej grupy (tzw. średnie zapotrzebowanie grupy).

Kaloria

Zgodnie z Międzynarodowym Układem Jednostek Miar normy na energię wyraża się w dżulach (J) oraz dodatkowo w kaloriach (kcal).

W efekcie 1 kcal = 4,184 J.

Cele spożycia określonej dawki kalorii

Obliczenie zapotrzebowania kalorycznego jest ważne, ponieważ zbyt mała podaż substancji energetycznych przez długi czas odbije się negatywnie na zdrowiu. Z kolei nadmierne spożycie kalorii może skutkować nadwagą i otyłością, a także co się z tym wiąże, licznymi schorzeniami, chorobami i dolegliwościami.

Dostarczanie dziennie odpowiedniej ilości kalorii zapewni:

  • utrzymanie dobrego stanu zdrowia;
  • utrzymanie prawidłowej masy i składu ciała;
  • możliwość wykonywania codziennych czynności życiowych;
  • utrzymanie odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej;
  • optymalny wzrost i rozwój dzieci oraz młodzieży.

Czynniki wpływające na zapotrzebowanie kaloryczne

Zapotrzebowanie na energię różni się międzyosobniczo, zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, masy, wysokości i budowy ciała oraz aktywności fizycznej. Zgodnie z zasadą zachowania energii jej ilość pobierana przez organizm równa się sumie energii zgromadzonej w organizmie i energii wydatkowanej. W przypadku stałej masy ciała, kiedy organizm nie gromadzi zapasów energii, jej ilość pobierana równa się wydatkowanej.

tubapay
tubapay

Całkowity wydatek energii w ciągu dnia obejmuje potrzeby energetyczne związane z:

  • podstawową przemianą materii;
  • aktywnością fizyczną;
  • metabolizmem pożywienia;
  • wzrostem organizmu;
  • ewentualnie – ciążą i laktacją.

Obliczanie zapotrzebowania kalorycznego

W całkowitym wydatku energetycznym duże znaczenie ma poziom aktywności fizycznej. Ponadto zależy on głównie od stylu życia, warunków socjoekonomicznych, wykonywanej pracy i cech antropometrycznych. Poniżej przedstawiono 2 metody wyliczające podstawową przemianę materii (PPM).

Metoda Mifflin-St Jeor

W przypadku tej metody wzory dla obu płci prezentują się następująco:

  • kobiety – (9,99 x waga) + (6,25 x wzrost) – (4,92 x wiek) – 161;
  • mężczyźni – (9,99 x waga) + (6,25 x wzrost) – (4,92 x wiek) + 5.

Korzystając z tej metody należy posługiwać się jednostkami cm dla wzrostu oraz kg dla masy ciała.

Metoda Harrisa-Benedicta

To jedna z najpopularniejszych metod obliczania dobowego zapotrzebowania kalorycznego. Wzory dla poszczególnych płci prezentują się następująco:

  • kobiety – 655 + (9,6 x masa ciała) + (1,8 x wzrost) – (4,7 x wiek);
  • mężczyźni – 66 + (13,7 x masa ciała) + (5 x wzrost) – (6,76 x wiek).

Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne

Mając obliczoną PPM należy teraz wyliczyć dobowe zapotrzebowanie kaloryczne (CPM).

W tym przypadku należy pomnożyć wynik PPM przez odpowiednią wartość aktywności fizycznej:

  • brak aktywności, praca siedząca – 1,2;
  • mała aktywność (praca siedząca przy 1-2 treningach w tygodniu) – 1,3-1,4;
  • średnia aktywność (praca siedząca przy 3-4 treningach w tygodniu) – 1,5-1,6;
  • wysoka aktywność (praca fizyczna przy 3-4 treningach w tygodniu) – 1,7-1,8;
  • bardzo wysoka aktywność (osoby trenujące codziennie) – 1,9-2,2.

Bibliografia

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.


Polecane produkty:
Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Materiały znajdujące się na Portalu Fizjoterapeuty są chronione prawem autorskim. Zabrania się kopiowania w jakiejkolwiek formie bez uprzedniej zgody autora.