RSQ Technologies

Kudzu jest typem dzikiego winorośla z regionu azjatyckiego. W tradycyjnej medycynie japońskiej Kudzu służy jako roślina lecznicza na różnego rodzaju problemy związane ze zdrowiem.

kudzu

Czym jest Kudzu?

Kudzu (Pueraria lobata, inaczej Kuzu) jest wspinającą się nawet do 12 metrów winoroślą z pięknymi, pachnącymi kwiatami. Pochodzi z japońskich gór.

Od tysięcy lat nasiona tej rośliny spożywane są przez ludność w Azji, a liśćmi karmi się bydło, natomiast korzeń stosowany jest jako środek wiążący w kuchni. Kudzu w tradycyjnej medycynie azjatyckiej pełni bardzo ważną rolę podczas wielu problemów zdrowotnych. A to dlatego, że cała roślina – korzenie, nasiona i liście – zawiera substancje lecznicze.

Właściwości

Roślina mimo swoich licznych zdrowotnych właściwości wciąż nie jest popularna. Nie ma jednak wątpliwości, że wpływa zbawiennie na zdrowie i wygląd.

Kudzu dla palaczy

Od kilku lat Kudzu jest zalecane (w formie tabletek) dla osób chcących rzucić palenie, ponieważ zawiera między innymi dwie substancje:

  • izoflawony daidzyna;
  • daidzeiny.

Mogą one ograniczać apetyt na papierosy do tego stopnia, że nawet nałogowi palacze są już po czterech tygodniach w stanie kontrolować się i nie palić. Dodatkowo Kudzu zmniejsza drażliwość i stres – stany emocjonalne towarzyszące podczas odstawiania nałogu.

Zastosowanie w chorobach metabolicznych

Naukowcy pod kierownictwem prof dr Wyss (University of Alabama w Birmingham UAB) odkryli, że Kuzu można wykorzystać w bardzo efektywny sposób w trzech najczęstszych choróbach metabolicznych. Są to:

  • wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie);
  • wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia);
  • nadwaga i związanym z nią wysokim poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia).

Znaczna część populacji na świecie w krajach wysokorozwiniętych ma do czynienia z co najmniej jednym z tych trzech zaburzeń metabolicznych, a więc jest częścią grupy ryzyka dla cukrzycy, udaru i zawału serca. W Niemczech już pięć milionów ludzi cierpi na cukrzycę (typu 2).

Połowa niemieckich mężczyzn i jedna trzecia kobiet w wieku powyżej 18 lat jest otyłych. Wysokie ciśnienie krwi ma nawet jedna trzecia wszystkich dorosłych niemieckich mieszkańców, a co trzeci mężczyzna i co trzecia kobieta ma wysoką zawartość cholesterolu.

Problemy z metabolizmem

Stosowanie leków w tych wszystkich chorobach zwiększa się i to znacząco. Leki przeciwcukrzycowe do regulowania poziomu cukru we krwi, pacjenci z nadciśnieniem tętniczym zażywający Beta blokery i środki obniżające poziom cholesterolu (inhibitory syntezy cholesterolu) dają nadzieję, że poziom cholesterolu zostanie uregulowany. Niestety gdy połączy się te wszystkie leki mogą one wywołać szkodliwe skutki uboczne.

Leki przeciwcukrzycowe zatrzymują wodę, powodują przyrost masy ciała, problemy z nerkami, a także problemy trawienne. Środki na wysokie ciśnienie krwi mogą wywołać szereg różnych chorób i dolegliwości, zgodnie z załączoną ulotką do każdego opakowania. Oto tylko niektóre z nich:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego;
  • wysypki skórne;
  • bóle mięśni;
  • bezsenność;
  • zawroty głowy;
  • depresja;
  • zapalenie spojówek;
  • choroby serca;
  • problemy z oddychaniem;
  • impotencja.

Powszechnie przepisywany lek obniżający poziom cholesterolu może powodować uszkodzenia mięśni w postaci zmniejszenia masy mięśniowej, spowodować bóle mięśni, ich skurcze i osłabienie (do paraliżu włącznie). Pacjent nie może nawet podnieść filiżanki kawy, a co dopiero nieść przykładowo torebkę.

Zespół badawczy kierowany przez profesora dr Wyss wykazał, że izoflawony, które są głównym składnikiem Kudzu, zwłaszcza pueraryny, idealnie nadają się do stosowania w dokładnie tych problemach metabolicznych. Pueraryny prowadzą do normalizacji ciśnienia tętniczego, obniżają poziom cholesterolu i wyrównują poziom glukozy we krwi.

Wpływ na poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi występuje zazwyczaj w połączeniu z otyłością i może prowadzić do cukrzycy. Według dr Wyss pueraryny mają niezwykłą zdolność do transportu glukozy do konkretnych miejsc w organizmie.

To jest tam, gdzie wymagany jest poziom cukru we krwi i w związku z tym nie ulega on szybko rozkładowi. Mają też zdolność do usuwania cząsteczek cukru z komórek tłuszczowych, z naczyń krwionośnych. Dodatkowo obniżają i automatycznie regulują nadmierne ilości cukru we krwi.

Wpływ na cholesterol i ciśnienie krwi

Podczas eksperymentów, profesor dr Wyss sprawdził na szczurach laboratoryjnych, że podając niskie stężenie wyciągu z korzenia Kudzu po pewnym czasie szczury miały nie tylko niższy poziom cukru we krwi i insuliny niż ich towarzysze, którzy nie mieli do czynienia z ekstraktem z korzenia kudzu, ale cieszyły się również znacząco niższym ciśnieniem krwi oraz znacznie niższej zawartości cholesterolu.

Zarówno w trakcie, jak i po badaniach nie zaobserwowano skutków ubocznych.

Kudzu jako alternatywa leków

Czy Kudzu może być zdrową alternatywą dla konwencjonalnych leków obniżających poziom cholesterolu? Dla leków dla na wysokie ciśnienie krwi, a także dla tych, które są stosowane w cukrzycy?

Dr. Jeevan Prasain, adiunkt UAB w Wydziale Farmacji i Toksykologii i wiceszef badań nad Kudzu w wywiadzie powiedział:

“Wyniki naszych badań nad Kudzu wyraźnie pokazały, że produkty zawierające Kudzu są istotną alternatywą dla typowych leków na cukrzycę czy regulujących ciśnienie krwi. To jest dla lekarzy znak, że pacjenci powinni stopniowo wprowadzać, małymi dawkami naturalne i skuteczne środki podczas przyjmowania konwencjonalnych leków w tym samym czasie”.

Kudzu dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych sklepach internetowych.

Bibliografia

  1. Smółkowska B., Zatrzymać trucie Polaków, Fundacja Akita, lipiec 2014.
  2. Mikołajczak P., Mrozikiewicz P., Mścisz A., (i inni), Mechanizm przeciwalkoholowego działania wyciągu z korzenia Pueraria lobata (kudzu). Współczesne poglądy, Herba Polonica, 2/2009.
Polecane produkty:

Aktualizacja:

Rehabilitacja Wrocław