Szukaj
Szukaj

Proteoliza

Spis treści

Kolagen naturalny do picia

Kolagen naturalny do picia

Proteoliza to zjawisko obejmujące enzymatyczne rozszczepienie wiązania peptydowego, przy udziale enzymów proteolitycznych. W świetle najnowszych badań degradacja białek jest niezbędnym elementem regulatorowym w metabolizmie komórki, zachodzącym niemal ustawicznie w każdym jej przedziale. Proteoliza wewnątrzkomórkowa odgrywa ważną rolę w procesach katabolicznych.

 

Jak przebiega proteoliza?

Proteoliza zachodzi pod wpływem enzymów:

  • endopeptydazy;
  • aminoacylopeptydohydrolazy;
  • karboksypeptydazy.

Systematyczna nazwa enzymów proteolitycznych zawiera nazwę aminokwasu, z którego zbudowane jest centrum aktywne, gdyż klasyfikacja enzymów proteolitycznych opiera się na podobieństwach budowy centrów aktywnych. Należą one do hydrolaz, a biorąc pod uwagę specyfikę działania tych enzymów dzielimy je na endo- i egzoproteinazy.

Ze względu na mechanizm katalizy wyróżnia się między innymi proteazy: cysteinowe, serynowe, treoninowe itd. W efekcie proteolizy następuje rozpad białek na mniejsze cząsteczki, czyli peptydy i aminokwasy.

Rodzaje proteolizy

Wyróżniamy kilka rodzajów proteolizy, między innymi:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • wakuolarną;
  • zależną od ATP;
  • enzymatyczną;
  • nieenzymatyczną.

Najczęściej proteolizę katalizują enzymy komórkowe, może jednak równie dobrze zachodzić również w wyniku trawienia wewnątrzcząsteczkowego. Niskie pH i wysokie temperatury mogą wpływać na rozpoczęcie proteolizy nieenzymatycznej.

Znaczenie proteolizy

Proteoliza białek przez komórki jest procesem warunkującym homeostazę wewnętrzną. Celem utrzymania prawidłowej czynności całego organizmu, w komórkach muszą zachodzić jednocześnie dwa przeciwstawne procesy – anabolizm, czyli synteza nowych związków oraz katabolizm, czyli degradacja już istniejących związków. Tylko taka synergia zapewni prawidłowe funkcjonowanie komórek, a tym samym całego ustroju. Jednym z najważniejszych elementów katabolizmu jest właśnie proteoliza. To właśnie ona:

  • rozkłada niepotrzebne, nieprawidłowe białka i peptydy;
  • moduluje wewnątrzkomórkowe przekazywanie sygnałów;
  • usuwa nadmiar produktów syntezy;
  • uaktywnia lub unieczynnia enzymy.

Proteoliza zachodząca w układzie pokarmowym umożliwia trawienie białek, a tym samym zapewnia ich przyswajanie przez organizm. W efekcie białka mogą być wykorzystywane jako pełnowartościowe składniki diety człowieka.

Zaburzenia proteolizy

Proteoliza jest zjawiskiem, które nie zawsze przebiega w sposób prawidłowy. Nieprawidłowa aktywność proteolityczna może być związana z licznymi chorobami. Przykładowo, przy zapaleniu trzustki przedwczesna aktywacja proteaz prowadzi do samostrawienia trzustki. Z kolei diabetycy mogą wykazywać zwiększoną aktywność lizosomalną, czemu towarzyszy wzrost degradacji niektórych białek.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Okoń A., Dolatowski Z., Proteoliza białek w wędlinach surowo dojrzewających z udziałem szczepu probiotycznego Lactobacillus Casei Łock 0900, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2012.
  2. Zagdańska B., Mechanizmy degradacji białek i ich znaczenie w odporności roślin na mróz i suszę, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 218/2001.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Popularne w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *