RSQ Technologies

Właściwości chlorelli sprawiają, że alga jest coraz częściej kupowana przez osoby dbające o zdrowie i urodę. Zalicza się ją do superfoods, czyli grupy żywności o szczególnych właściwościach i szerokim zastosowaniu.

Właściwości chlorelli

Okres produkcyjny chlorelli obejmuje kultywację, wysuszenie i sprzedaż w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów lub proszków. Polisacharydy zawarte w chlorelli są uważane za jej najważniejszy składnik o wysokim działaniu immunostymulującym, usuwającym wolne rodniki i zmniejszającym poziom lipidów we krwi.

Do innych pozytywnych wpływów spożywania chlorelli można zaliczyć obniżenie cholesterolu, działanie przeciwko miażdżycy czy nowotworom. Ekstrakty ztego gatunku glona mają działanie przeciwbakteryjne, a także ponadprzeciętne stężenie chlorofilu alfa i beta karotenu.

Poniżej przedstawiono szczególnie korzystne właściwości algi.

Zobacz również: spirulina

Obniżanie ciśnienia tętniczego i oczyszczanie organizmu

W jednym z badań odkryto, że suplementacja chlorellą miała korzystny wpływ na stabilizację ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.

Mimo, że chlorella nie jest podstawowym środkiem do zażywania podczas wysokiego ciśnienia to może być ona bardzo pomocna w jego leczeniu. Chlorella jest dobra dla ludzi z wysokim ciśnieniem również dlatego, że posiada właściwości oczyszczające (detoks organizmu) z metali takich jak rtęć czy kadm, które to właśnie zalegają u nich w dużej ilości.

Właściwości chlorelli

Sklep Spirulina

Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że chlorella wspiera organizm w usuwaniu toksyn z organizmu. Szczególnie w kontekście metali ciężkich takich jak właśnie kadm i rtęć.

Wpływ na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Jest to stan zapalny, który obejmuje owrzodzenie błony śluzowej jelita grubego i odbytnicy.

W jednym z badań, które trwało dwa miesiące, osobom z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego podano 10 g tabletek chlorelli i 100 ml postaci płynnej tego suplementu. Przedstawione wyniki u osób, które ukończyły okres przyjmowania chlorelli wykazały poprzez sigmoidoskopię (badanie endoskopowe jelita grubego) znaczne zmniejszenie stanu zapalnego.

Działanie chlorelli miało również wpływ na częstość występowania stolca, ponieważ uległa ona zmniejszeniu (poprawił się metabolizm). Dodatkowo, pacjenci biorący udział w badaniu potwierdzili ogólną lepszą jakość życia w trakcji przyjmowania chlorelli.

Uzupełnianie niedoborów

Wegetarianie często przyjmują chlorelle aby uzupełnić i zwiększyć poziom witaminy B12 w swoim organizmie. W jednym z badań opisanych przez Journal of Nutrition stwierdzono, że chlorella zwiększała poziom tej witaminy we krwi. Mimo, że niektórzy eksperci zastanawiają się czy ta forma witaminy B12 jest aktywną formą w organizmie to zalecane jest przyjmowanie chlorelli.

Konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia czy suplementacja tą algą może być traktowana jako podstawowe źródło witaminy B12.

Wpływ na układ pokarmowy i zapobieganie otyłości

Właściwości chlorelli oraz jej bogaty skład sprawiają, że przywraca ona prawidłową równowagę flory bakteryjnej jelit usprawniając tym samym przemianę materii. Dodatkowo wzmacnia ona błonę śluzową jelit oraz żołądka. Wszystko to sprawia, że chlorella stosowana regularnie jako suplement zmniejsza apetyt i w efekcie tego zapobiega nadwadze czy otyłości.

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., (i inni), Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., (i inni), Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, Morski Instytut Rybacki, 1/2016.
Polecane produkty:

Aktualizacja:

Rehabilitacja Wrocław