Mózg można wytrenować, aby polubił zdrową żywność

//Mózg można wytrenować, aby polubił zdrową żywność

Mózg można wytrenować, aby polubił zdrową żywność

MRI mózgu

Mózg można wytrenować, aby polubił zdrową żywność na rzecz niezdrowej, wysokokalorycznej, stosując dietę, która nie pozostawia człowieka głodnym – tak wykazały badania przeprowadzone w USA.

Naukowcy z Uniwersytetu w Tufts stwierdzili, że uzależnienia żywnościowe mogą być zmienione nawet jeśli są one mocno utrwalone.

W Centrum Uzależnień zeskanowano mózg pewnej grupy kobiet i mężczyzn.

Wyniki wykazały zwiększony apetyt na zdrowe jedzenie niższej kaloryczności.

Profesor Susan B Roberts, autor badań i naukowiec na Uniwersytecie w Bostonie powiedziała:

„Nie zaczynamy w życiu kochać frytek, a nienawidzić dla przykładu pełnoziarnisty makaron.”

“Ta regulacja odbywa się w czasie, w odpowiedzi na nasze jedzenie – wielokrotne – żywności, w której znajdują się toksyczne substancje.”

Naukowcy wiedzą, że ludziom, którzy są uzależnieni od niezdrowej żywności, jest bardzo ciężko zmienić swoje nawyki żywieniowe i zachęcić ich do schudnięcia.

Jednak badania Prof Roberts opublikowane w czasopiśmie „Nutrition & Diabetes” sugerują, że mózg może nauczyć się jak zdrowo jeść.

Przestudiowano część mózgu odpowiedzialną za nagradzanie i uzależnienie u 13 kobiet i mężczyzn z nadwagą i otyłością. Ośmiu z nich wzięło udział w specjalnie zaprojektowanym programie odchudzania.

To wszystko skupia się na zmianie preferencji żywieniowych przepisując dietę bogatą w błonnik i białko, a także niskiej zawartości węglowodanów, jednak nie pozwalającą uczestnikom badań stać się głodnym, ponieważ gdy pojawi się nadmierny apetyt, niezdrowe jedzenie staje się bardzo atrakcyjne.

Pozostałe pięć osób nie były częścią programu odchudzania.

Podczas skanowania mózgu przy użyciu MRI (rezonans magnetyczny), na początku badań, a także po 6 miesiącach, po ich zakończeniu, wykazano zmiany w ośrodku mózgu odpowiedzialnym za nagradzanie.

Gdy pokazano uczestnikom zdjęcia z różnymi rodzajami pożywienia, zdrowe i o niskiej zawartości kalorii, powodowały zwiększoną reakcję.

Badanie potwierdziło zwiększoną reakcję ośrodka w mózgu odpowiedzialnego za nagradzanie i radość z przyjmowania zdrowej żywności.
Ośrodek ten wykazał zmniejszoną wrażliwość na niezdrową żywność i wyższą kalorycznie.

Naukowcy z Boston, twierdzą, że operacja pomostowania żołądka, podczas rozwiązywania problemów z utratą masy ciała, może odebrać przyjemność z jedzenia zdrowej żywności, która jest bardziej atrakcyjna.

„Jest jeszcze dużo badań do przeprowadzenia z udziałem kolejnych uczestników. Kolejne, długoterminowe prace dotyczące różnych obszarów mózgu są niezbędne.” – Profesor Roberts.

Źródło BBC

Polecane produkty:

Autor: | 2014-09-03T16:09:07+00:00 03 Wrzesień, 2014|Kategorie: Artykuły|Tagi: , , , |0 komentarzy

Zostaw komentarz